Najdi forum

Zvin gležnja – možni zapleti

Spoštovani,

Dne 31.10.08 sem si pri padcu po stopnicah zvila gleženj. Na nogo nisem mogla več stopiti, bolečine so bile zelo hude. Oteklina in bolečina je poleg samega gležnja zajela še stopalo in peto. S prsti sem lahko migala. Na urgenci so naredili rentgen gležnja in ugotovili zvin.
Po tednu dni počitka še vedno ne morem gibati gležnja (čisto rahlo gor in dol), kaj šele stopiti na nogo. V tem tednu so se pojavile modrice v celotnem predelu stopala in gležnja (moja noga je kot mavrica).

Kar me moti je naslednje: levi predel gležnja je še po 9 dneh zelo zatečen in je po tednu dni od poškodbe postal rdeč in ponovno se je pojavila bolečina ter pekoč občutek ob dotiku. Po navodilih splošne zdravnice hladim z ledom, kontrolo imam čez teden dni.
Čudi me, da so sicer vsi predeli vidno v boljšem stanju, le na opisanem predelu je vse rdeče, boleče in zatečeno.

Prosim za vašo pomoč, ker me moje okrevanje že malo skrbi.

Vnaprej hvala in lep pozdrav.

Andreja

Spoštovana,

zdravljenje zvina gležnja traja običajno 3 do 8 tednov, odvisno od obsežnosti poškodb. Vaš opis še sodi v pričakovane meje. Modrice, rdečina, oteklina in bolečine so običajne posledice hujšega zvina, ko pride zaradi raztrganjea mehkih tkiv tudi do krvavitve.

Hujše bolečine običajno izvenijo v prvih treh tednih.

Če bo bolečina še naraščala, Vam priporočam merjenje telesne temperature trikrat dnevno. Če boste izmerili povišane vrednosti, Vam priporočam takojšen obisk Vašega zdravnika. Včasih lahko namreč na mestu takšne poškodbe pride tudi do gnojnega vnetja.

Menim, da je navodilo za zdravljenje ustrezno.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Najlepše se vam zahvaljujem za hiter in izčrpen odgovor.

Kdaj pa bi se, po vaših izkušnjah, lahko vrnila na delovno mesto? Delam v pisarni in pretežno sedim.
Ne pričakujem odgovora po kolikšnem času, ampak v kakšnem stanju bi morala biti noga, da bo to izvedljivo.
Trenutno imam še vedno bolečine ob sedenju, tudi če noga počiva na drugem stolu in je povita. Ob hoji z berglami pa so bolečine še močnejše (ko kri steče navzdol).

Vprašanja s strani delodajalca o moji vrnitvi se vrstijo vsakodnevno, tako, da mi bo vaš odgovor v veliko pomoč pri pojasnjevanju.

Hvala za vaš trud in lepo pozdravljeni.

Andreja

Spoštovana,

vrnitev na sedeče delovno mesto je odvisna predvsem od otekanja. Dokler traja otekanje so lahko dolgotrajnejše sedenje, stoja ali hoja zelo neprijetni. V času otekanja svetujem v mirovanju višji položaj noge od prsnega koša, kar olajša odtok krvi in s tem zmanjša oteklino.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close