zvin gležnja
Že nekaj časa se mi je dogajalo, da mi je noga “klecnila” (v gležnju). Pred časom pa mi je noga pri teku (trimu) ponovno “klecnila”, vendar pa mi je tokrat gležen odtekel in povzročal bolečino. Zato se odšla k zdravniku in dobila mavčno oblogo. Sedaj pa vprašanje:
– koliko časa po odstranitvi mavčne obloge lahko zopet pričnem s tekom?
– ali obstajajo vaje, s katerimi bi si okrepila vezi v gležnju ali kakšna druga metoda (povoji..)?
Ljudje, ki so že imele podobno izkušnjo, so me prestrašili, da je velika verjetnost ponovitve zvina gležnja, oz. celo zloma gležnja. Ker sem dokaj športni tip – dnevna rekreacija (tek) mi zelo veliko pomeni vas prosim za mnenje, kaj lahko sama naredim, da se nebi poškodba ponovila?
Lepa hvala za odgovor!
Čudno se mi zdi, da vam ni zdravnik že pri nameščanju mavca ni povedal o možnostih razgibavanja in telovadbe po odstranitvi mavca. Od karakterja poškodbe je odvisno vse – od določitve vrste rehabilitacije (vaj) za krepitev gležnja in vezi pa do ukvarjanja z aktivnim športom. Potrebno je natnčno ugotoviti stanje in mislim, da nato pri vzpostavitvi normalne funkcije sklepa ne bi smelo biti nobenih težav.