zunanji obrat
Spoštovani !
Na začetku bi pohvalila vaš forum. Veliko koristnih informacij izvemo, tako, da nam ni potrebno spraševati svojih zdravnikov.
Sedaj pa vas bi vprašala v katerem tednu je možno napraviti zunanji obrat ploda?
Če sem prav prebrala in razumela je to po 37 tednu. Zanima me tudi, kdaj naj bi se plod postavil v položaj, kot bi se tudi rodil?
Ali delate te posege samo v Ljubljani?
Zahvaljujem se Vam za odgovore in vam želim lep dan.
Romana
Draga Romana,
Že od nekdaj delajo zunanje obrate v kranjski porodnišnici. V Ljubljani jih opravljamo že nekaj let, neuradno pa sem izvedel, da jih “znajo” narediti tudi v Šempetru pri Gorici. Od drugod nimam podatkov.
Plod se postavlja v svoj položaj “za porod” vso nosečnost in celo med samim porodom, če ima dovolj prostora. Res pa je, da po 37. tednu spremenijo lego, ki jo takrat imajo le redki. Iz medenične vstave v glavično se po 37. tednu spontano obrne še kakih 5% plodov, iz glavične v medenično pa 5x manj in to običajno taki s “spremenljivo lego” torej taki, ki se ves čas “vrtijo”.
Glede na povedano je zunanji obrat možno poskusiti kadarkoli po 37. tednu in celo med porodom, če obstajajo za to pogoji.