žulj zaradi dojenja?
Draga Karmen,
sem sicer to vprašala tudi dojilje na Starši staršem, ampak me zelo zanima tudi tvoje mnenje:
dojim dve leti brez večjih težav, pretežno zvečer in ponoči. Pred dnevi je imel naš mali eno res slabo noč in se je dojil neskoooončno, da me je res že vse bolelo, ker je mleka samo še za vzorec. Po tem me je bradavica zelo bolela, še posebej med dojenjem, danes pa sem opazila, da sta na vrhu bradavičke dve drobni bunkici, kot da bi bili mali vrečici s prozorno tekočino. Ni pa opaziti kakšnega vnetja, nič ni rdeče, nič razpokano, samo po sebi me ne boli, med dojenjem pa ZELO in še po njem malo.
Je možno, da se mi je kljub vsakodnevnemu dojenju zdaj naredil žulj? Kaj lahko naredim, da se čim prej zaceli? Varianta, da na tej strani ne bi dojila, odpade, ker je naš mali že zdavnaj vložil veto na moje tovrtsne ideje.
Hvala za nasvete!
LP
bajka
Draga Bajka,
temu, kar ste opazili, bi lahko rekli tudi žulj, toda kljub vsemu nekaj ni bilo v redu… saj se ne bi smelo zgoditi. Tudi v dnevih, ko se je dojenček dojil precej bolj pogosto, se to namreč ni pojavljajo, kajne?
Vzroke lahko iščemo tudi:
– (pretirano) umivanje bradavic z milom
– uporaba raznih krem za telo in deodorantov
– drgnjenje bradavic (lahko ob šiv na nedrčku, pregrobo otiranje z brisačo)
– kožni problemi matere (ekcemi, impetigo, bakterijske infekcije, drugo)
– mati nosi pretesen nedrček ali s šivi preko bradavic ali s kostjo
– mati nosi nedrček iz sintetičnih materialov
– hormonske spremembe v (novi) nosečnosti ali pred menstruacijo
– gljivice ali soor, ki se lahko pojavi na materini bradavici je lahko zelo trdovratna in zoprna nadloga, ki se je le stežka znebimo.
Soor je glivično vnetje, ki se lahko pri dojenčkih kaže kot bele pikice ali obloge na notranji strani ličk ali dlesni, ali kot vnetje ritke, ki ga je nemogoče odpraviti. Lahko pa tudi ni kakšnih posebnih, vidnih znakov. Toda – vnetje je lahko prenosljivo tudi na mater, zato matere mnogokrat opazimo vnetje na svojih bradavicah, saj ga lahko neprestano prenašata eden na drugega, zato je potrebno zdravljenje pri obeh. Pri materah se lahko vnetje kaže na materinih bradavicah (zaradi dojenja) tako, da so bradavice boleče, srbeče, pekoče in bolj rožnate kot ponavadi, lahko se tudi luščijo, lahko pa ni nobenih znakov. Mati ima obenem lahko tudi vaginalno infekcijo.
Zdravljenje:
Pomembno je, da se zdravita oba – mati in otrok. Kot domače zdravilo se odlično obnese navaden jogurt (ki zavira rast glivic), ki ga namažete na ranjeno kožo. Pomembno je, da imate bradavice kar največ na zraku, namažite jih tudi s svojim mlekom, saj bodo protitelesa v njem poskrbela za hitrejše celjenje. Nekaj časa ne nosite sintetičnih nedrčkov in oblačil ampak le bombažne, ki dihajo. Ne uporabljajte blazinic za dojenje za enkratno uporabo, ker so idealno gojišče za gljivice (toplota, tema, vlaga, koža ne diha).
Oglasite se pri zdravniku in si priskrbite Daktarin oralni gel in večkrat dnevno mažite bradavice in otrokova usta najmanj en teden, še bolje kar dva. Če gel namažete na svoje bradavice, bo zagotovo prišel tudi v otrokova usteca, lahko pa gel nanašate v otrokova usteca tudi s svojim čistim mezinčkom, potegnite z njim po otrokovih ličkih in pod jezičkom in mu pustite, da mazilo sam posesa. Kljub temu, da bodo znaki izginili v dnevu ali dveh je dolgotrajnejše mazanje pomembno zato, ker so glivice lahko zelo trdovratne in potrebujejo dolgotrajnejše zdravljenje. Po nekaterih teorijah se v tem času izogibajte sladkanim in kvašenim živilom, ker spodbujajo rast glivic.
Prva pomoč pri bolečih bradavicah oz. bolečem dojenju je odstranitev vzroka, ki to povzroča.
Metode za izboljšanje stanja so naslednje:
– nežno ročno iztisnite nekaj mleka pred podojem
– če imate težave samo na eni dojki začnite s podojem na neboleči strani in takoj, ko začutite ščemenje ob navalu mleka otroka prestavite na bolečo stran
– mažite bradavico s svojim mlekom ali čistim lanolinom (Lansinoh)
Včasih so materam priporočali sušenje bradavic s fenom, zračenje in sončenje. Tega ne priporočamo, saj so te metode le še bolj izsušile kožo. V lojnicah okoli bradavice se izloča naravno mazivo za bradavice in se ga na tak način le odstranjuje, kar povzroči več škode kot koristi. Tudi večina krem, ki se prodajajo v ta namen lahko na občutljivejši koži naredijo več škode kot koristi.
Karmen,
hvala!
Mogoče bo res kakšno hormonsko neravnovesje, ker sem jemala tablete za prestavitev menzusa. Malo pa vseeno sumim tudi kakšno ožuljenost, ker se gram s tamaučkom “kao” odvajanje po Pantleyevi metodi in včasih vlečem bradavico ven na vse mogoče načine. Bom v glavnem še malo počakala, čeprav med dojenjem zverinsko boli. No ja, ali pa sem jaz bolj občutljiva.
Če ne gre na bolje, pa vsekakor grem k zdravniku!
HVALA!
p.s.
Ker vsaj na videz vem, kdo si, in ker se na Starši… bolj ali manj tikamo, sem te tikala tudi jaz. Imaš na svojem forumu kakšno pravilo glede vikanja/tikanja?
LP
bajka
Bajka živjo,
glede tikanja nimam pravil. Ponavadi tiste, ki mene tikajo (ker me poznajo s forum Starši-staršem ali s srečanj) tudi tikam nazaj. In tiste, ki me vikajo, pač vikam nazaj. Včasih pa malo še vse skupaj zamešam, če kakšen tehnični del besedila le kopiram 🙂
Res je možno, da gre za kakšno hormonsko neravnovesje, če pa bo trajalo predolgo, pa se le oglasi pri zdravniku.
Draga Karmen,
sem ven iz najhujšega, zdaj sicer še boli ob pristavitvi ali ko vleče bradavico sem in tja in kot kaže je bil res ŽULJ. Mehurček je v nekaj dneh dozorel, porumenel, počil, kožica se je olupila in zdaj raste nova. Ker nisem uporabljala nobenih mazil razen Bepanthena in mojega mleka in ker ni bilo nobenih drugih spremljevalnih znakov za kakšne gljivice, domnevam, da je to – to. Kdo bi si mislil, da lahko taka dojiljska veteranka faše žulj od dojenja, ha?
Hvala ti za nasvet, mogoče pa še komu koristila moja izkušnja!
LP
bajka