zsavojena z alkoholom?
Minka
Draga mladostnica predlagam ti, da čimprej poiščeš ustrezno pomoč za svoj problem. Vemo, da je alkoholizem umetna škodljiva potreba, ki pusti katastrofalne posledice na vseh področjih človekovega življenja, še posebej poguben je lahko alkohol za mladostnico, ki se še oblikuje tako na fizični, psihični, duhovni in socialni ravni. O tem kdaj je nekdo zasvojen smo na teh straneh že mnogo pisali, dejstvo pa je, da če čutiš vsakodnevno potrebo oziroma se ne moreš odreči alkoholu potem že lahko govorimo O zasvojenosti.
Zamisli se nad svojim početjem in razmisli zakaj posegaš po alkoholu in se svoji težavi čimprej pogovori prvo s svojimi starši ali osebo, ki ji lahko zaupaš.
Škoda je zapravljati denar in mladost za alkohol, mladost je preveč dragocena, da si jo uničuješ na tak način, poišči veselje do življenja brez umetnega opoja, če ti ne bo uspelo me pokliči na številko 01/548 02 85 ali 01/548 02 86; Lahko pokličeš tudi na 01/433 82 25 (avtomatski odzivnik).
Veliko volje in oglasi se nam še kdaj!
mene nekaj zelo zanima. moj oče je že dolgo zasvojen z alkoholom in ne vem kaj lahko naredim da se to ne bi več dogajalo..
sem 16-letna punca in očetovo popivanje traja že leta. ne hodi vsak dan pijan domov, temveč le par krat na teden vendar je to dovolj za mamino in mojo bolečino in nenehen jok in obup. vedno ko ga z mamo vidiVa z rdečimi očmi veva, da je pil in vedno je isto. ista zgodba se ponavlja nenehno. včasih se mi zdi kot da bi sama lahko napisala scenarij za jutruišnji dan. ne vem več kaJ narediti. rekle sva mu že da se bova odselile in še vedno isto. nekaj časa zdrži potem pa so spet prvi prijatelji in popivanje . vem da se z delom trudi vendar družino bo uničil in to je tisto ki me najbolj boli. imam občutek da izgubljam dve najpomembenjši osebi v mojem življenju in verjemite to je groZno. danes se je spet zgodilo enako. na kosilo ni prišel, ko pa mu je mama hotela zvečer narediti večerjo je zamudil in še ko je prišel je imel spet tiste oči(rdeče), ki povejo vse . jaz osebno sem že obupala in počutim se grozno. kljub temu me je velikokrat zatem ko je odšel iz stanovanja klical a sem šla v cerkev in prosila boga naj mi pomaga . ko sem se vrnila mame ni bilo ker me je odšla iskat . oče je nato prišel domov in obljubil da me ne bo nikoliu zapustil kot je njega njegov oče ter da me ima rad . sedaj spi , jaz pa brezupno iščem rešitev iz te družinske krize. PROSIM POMAGAJTE MI KER NE VEM VEČ KAJ NAJ NAREDIM!! PROSIM ODPIŠITE!!!!
Draga najstnica,
Dolgo si morala čakati na objavo tvojega sporočila, upam da med tem časom nisi obupala, nismo pozabili nate, temveč je za nastalo zamudo kriv dopust.
Sprašuješ kaj naj narediš, da bi našla izhod iz družinske krize, hudo je da iz dneva v dan trpiš in da z mamo doživljata bolečino, ki vama jo povzroča očetova zasvojenost. Zagotovo pod takšnim psihičnim pritiskom ni lahko živeti, gledati »takšnega« očeta in hkrati čutiti nemoč ob njem in žalostno mamo, ki vidi pred sabo le še obup. Ti si v najbolj kritičnih letih in družina naj bi bila vendarle prostor, kjer mlad človek želi uresničiti svojo osebnost in srečo. Žal je tvoja družina izgubila stabilnost, s katero bi se ti lahko identificirala, črpala iz nje pozitivne vrednote in dober zgled. Namesto tega gledaš obupano mamo in očeta, ki se vedno bolj pogreza v alkohol.
Mogoče bi z mamo ne le, da govorita, da se bosta odselili morali to zares storiti, lahko da bo šele tedaj oče dojel, da gre zares, da izgublja vaju in tudi sebe. Oče vaju ne jemlje resno, svoje popivanje opravičuje s tem, da je zaenkrat še priden delavec, vprašanje koliko časa mu bo to še uspevalo. Kljub temu, da neprestano dela vaju s tem ne sme prepričati, da spremenita stališče do njegovega pitja. Zgolj delo ni merilo, da še ni tako globoko zasvojen.
Očetu se družina počasi sesuva, vedeti moraš, da ti sama ne moreš spremeniti njega niti nisi za nastalo situacijo kriva ti.
Sklepam, da mama še vedno preveč »crklja« tvojega očeta, če mu na vse to še vedno pripravlja večerjo in skrbi zanj, kot da bi bilo vse dobro. Veliko vlogo kaj bo z očetom igra pri vsem tem prav mama, ona je tista, ki naj očetu postavi pogoje in jih uresničuje.
Menim, da se z mamo čimprej vključita v katero od skupin za samopomoč, seveda povabita zraven tudi očeta, toda dvomim, da bo na to takoj pristal. Šele ko si bo oče priznal, da je alkoholik bo pripravljen na vključitev v kakšno skupino. Tam bosta dobili oporo in prave napotke kako se lotiti problema. Pazi na sebe, vztrajaj in bodi dovolj močna, da si zgradiš svojo osebnost, ker le na ta način boš zmogla prenesti vse to. Usmeri se vase, gradi na sebi in si zagotovi lepšo prihodnost, če že sedanjost ni takšna kot bi si jo želela.
Verjemi vase in kljub situaciji doma ne obupaj. Vedeti moraš, da se velike spremembe dogodijo na daljši rok a le če je oseba v tem primeru tvoj oče pripravljena na to.
Nekaj kontaktnih naslovov in telefonskih številk kamor se lahko z mamo obrneta po pomoč:
http://www.aa-drustvo.si
[email protected]
01/433 82 25 (avtomatski odzivnik);
AL-ANON – Skupnost družinskih skupin, v kateri se zbirajo svojci in prijatelji alkoholikov.
01/ 432 30 01
041 590 789, [email protected];
AL-ADULT, Skupina za samopomoč odraslih otrok alkoholikov
P. P. 3521, 1001 Ljubljana
Odzivnik: tel. (01) 432 30 01
Društvo AA: 01/ 132 01 39
CSD- Ljubljana- Vič Rudnik
01/200 21 60
[email protected]