Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Žrelo in glasilke

Žrelo in glasilke

Pozdravljeni,

že dogo imam nelagodje v zrelu, in sicer se vleče že od 2019, takrat sem imela prehlad, katerega nismo takoj zdravili , naj bi bila viroza in  sem potem dobila bronhitis , Kaselj je bil res zelo močan in tudi dolgotrajen, še nikoli nisem tako dolgo kašljala kot takrat, Pomagala sem si z vsemi pripravki ker nisem več vedela kaj naj naredim.( čebula, propolis, med, tantum verde,…) Potem sem dobila  tudi antibiotik, sicer dve dozi. Potem mi je bilo nekako boljše , zdravnica je rekla da je to kronično vnetje žrela in mi predpisala nolapzo 40mg,  šla sem na slikanje pljuč-izvidi ok, sla sem na uz trebuha tudi vse bp, potem sem naredila gastroskopijo, katera je bila tudi bp, potem sem šla se na ORL pregled, ugotovili so laringofariegalni refluks, dobila sem nolpazo , katero sem jedla kar nekaj casa, ampak bistvene spremembe ni bilo, nato sem odšla še na en posvet na ORL, na katerem so mi tudi ugotovili blagi refluks(ni potrebno jemat nolpaze), in na glasilki blago oteklino. Verjetno zaradi te otekline  postanejo usta suha in ostanem brez glasu, ampak na moment. To so vsi izvidi ki jih imam, ampak jaz imam še vedno probleme v zrelu, občutek ko da imam kepo na momente, ko pojem, oziroma po jedi mi je ok, potem pa občutek kot da imam suho žrelo, ki je zelo moteče in včasih občutek kot da je suho, Probam se držat prehrane, da ne jem sladko, začinjeno, paradajza, gaziranega,….

Ne vem več kam naj se obrnem ,vse skupaj je postalo zelo  moteče mi lahko date kak nasvet, naj grem še na en pregled k ORL?

Naj probam mogoče kaj drugega namesto nolpaze, bi bila mogoče kriva ščitnica za to??

Problemov s težo nimam , sem visoka 164, in težka 51,5 kg,stara sem 44 let in pokadim 4-5 cigaretov na dan.Gibljem se dovolj.

Hvala

Pozdravljeni,

še vedno opisujete znake refluksa. Vsi ga imamo kdaj pa kdaj, a pri vas je zelo moteč.  Morda jih ravno ob 2. ORL pregledu ni bilo, potem pa so se vrnili. Svetujem jemanje esomeprazola, ki bo bverjetno deloval hitreje in močneje kot pantoprazol, ki ste ga že imeli. Odmerek naj bo 40 mg esomeprazola zjutraj na tešče 3 mesece.

Poleg tega seveda svetujem veliko sprostitvenih dejavnosti, saj stres pospešuje izločanje kisline.

Opustite kajenje, ki draži želodec in spodbuja kislino ter povzroča draženje v žrelu.

Lp,

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close