Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija ŽRELNICA-SAMOPOMOČ

ŽRELNICA-SAMOPOMOČ

Spoštovani,

Hčerka ima 22 mesecev, od 8,5 meseca dalje ima veliko izcedka iz nosu. V vsem času je bila le 10 dni brez izcedka. Od 29.3. po nasvetu ORL čistimo nos 3x dnevno s fiziološko raztopino in seveda dene dobro, a izcedka se ne znebimo in žrelnica si ne spočije. Deklica ima sluh po aparatu (B), torej jo zamašen nos ovira in tudi slabše sliši. K sreči se to nikjer vidno ne pozna, veliko in pravilno govori ter do danes še ni imela vnetih ušes ali drugih “tipičnih” bolezni ORL področja.
Upamo, da se bo žrelnica umirila in nam ne bo treba na operacijo. Zanima pa me dvoje. Kakšni so eventuelni zapleti po operaciji (strganje žrelnice in črpanje vode izza bobničev) oz. nevarnosti poškodb? Drugo vprašanje pa je, kakšni so najboljši pogoji – kaj bi lahko še naredili, da bi zmanjšali izcedek iz nosu (suh ali vlažen zrak, eterična olja, prehrana, parne kopeli…?). Kaj bi lahko po vaših izkušnjah svetovali.

Nadvse lepo se vam zahvaljujem za trud pri odgovoru. S spoštovanjem in lepimi pozdravi,

mamica Irena

Spoštovana mamica!

Pri otroku te starosti, je edini pravi način za čiščenje nosu, pogosto izpiranje nosu s fiziološko raztopino in čimprejšnja navada, da otrok sam pihne nos. Tega se bo naučil edino tako, da nas oponaša (sami moramo pihati nos, ko nas gleda – tudi če nosa nimamo zamašenega). Vse to lahko delamo ob igri in primerni razlagi.

Operacija žrelnice in čiščenje srednjega ušesa ponavadi ne pušča posledic, redke komplikacije pa so krvavitve in infekcija rane. Včasih se žrelnica ponovno poveča nekaj časa po odstranitvi, redko pa se luknica v bobniču ne zaceli oziroma se preveč zabrazgotini.

LP. drIB.

Spoštovani!
Danes sem prvič soočila s problemom, da moja hčerkica (2 leti stara) mora na operacij po odstranitvi črelniceo. Bili smo pri zelo dobrem zdravniko. Vprašal je če je smrči ponoči, če daha čez usta, in če ima pogosto vneta ušeska in na to vse sem odgovorila DA. Potem jo pregledal, in tudi z enim aparatom prekontroliral sluh, na kar je odgovoril da nekaj ima tudi težav z sluhom. Potem povedal da ima kronično žrelnico, in da pžtreba operirati. Res je to da za zadnje 4 mesece imela 6 krat vneta ušeska, in zelo težko diha. Noč ne pomaga, nobena fiziološka, kopeli, za zadnjič je dobila antibiotik ker je imela vneti levi uhek in čez 4 dni je spet imela ga vnetega in ot gnojno! Sama se pomirjam da bo boljš po operaciji! Povejte a je res tako nujno? Če prar že sama zna dobro pihniti in sčistiti noseka!

Spoštovana!

Če želimo, da se stanje izboljša zdaj, potem je “nujno”. Ni pa to “življensko” nujna operacija, včasih se stanje sam izboljša čez nekaj let, vendar otrok do takrat “trpi” te težave. Ponavadi se stanje po operaciji bistveno izboljša ( seveda ne pomeni, da se nikoli več ne bo prehladila).

LP. drIB.

Pozdravljeni,

Se bom priklopila kar k tej temi, ker ste zgoraj razlagali, kako naučimo otroka, da pihne sam skozi nos in kako zelo pomembno je to. Jaz se pri moji 5-letni (!!) hčerki že par let trudim na vse načine, ji razlagam, obljubljam, pretim… skratka, poskusila sem praktično že vse, pa še vsedno ne zna pihniti iz nosa. Sklepam, da je tudi zaradi tega pogosto prehlajena in ima pri tem hude napade kašlja (predvsem ponoči, oz. ko leži – sklepam, da ji vsebina nosa teče v grlo in jo draži), ker ima nos neprestano zamašen. Za enkrat si pomagam s fiziološko raztopino in sesalko, pa s sirupi proti kašlju in sirupi za izkašljevanje, pa s čaji…, vendar imam počasi vsega zadosti, tudi zato, ker še nisem slišala za otroka, ki pri tej starosti ne bi bil sposoben pihniti skozi nos. Pomislila pa sem tudi na to (in tudi zaradi tega se obračam na vas kot na strokovnjaka), da mogoče pa ona tega fizično ni sposobna, jaz pa jo zastonj gnjavim. Ali je to sploh možno in ali ste že slišali za tak primer?
Vnaprej hvala za kakršenkoli nasvet oz. mnenje, saj je zadeva zares moteča! Pediatrinja pa to jemlje čisto na lahko, češ, saj se bo naučila. Kdaj, pri dvajsetih?? :))

Spoštovani!

Ali je fizično sposobna ali ne, se da videti po ORL pregledu. Drugače pa je res, da se nekateri prej, nekateri slej naučijo tega (kot vse drugo), in to ne pomeni nekaj hudega oziroma, da nekaj ni v redu z otrokom.
Je pa to dejansko zelo pomembno za normalno funkcioniranje nosu in ušes, za normalno dihanje na nos…
V tej strarosti je možno, da še ne “prakticira” pihanje nosu.

LP IB.

New Report

Close