Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija žrelnica in slabši sluh

žrelnica in slabši sluh

Spoštovani!

Sina, ki je star 3 leta, je ORL specialist napotil na adenoidektomijo.
Na izvidu piše: bobniča cela motna, brez odseva, sluznica nosa, žrela rožnata v nosu mukozni izcedek, žrelnica ploščata, povečana, mandlja kr. Spremenjena, rahlo povečan, na vratu drobne bezgavke. Timpanogram: desno tip B, levo C. Stapedius refleksa: izzivna.

Sin je pred letom in pol je večkrat preboleval vnetja ušes, od takrat ji ni imel več. Angin in alergij tudi nima, govori nosljajoče. ob prehladih močno smrči in “hlasta” za zrakom. Zaradi suma, da slabše sliši je bil opravljen ADG, ki je pokazal desno prevodno naglušnost do 25dB, levo v mejah normale.

Ko smo ga odpeljali na pregled v zasebno ambulanto, so rekli, da so težave prehodne in operacijo odsvetovali. Prosim za vaše mnenje. Bi operacijo priporočili ali odsvetovali? V primeru da počakamo z operacijo ali se lahko sluh ob morebitnih vnetjih še poslabša? Je to poslabšanje trajno ali začasno?

Hvala za odgovor.

Priporočam, da ste pozorni predvsem na vnetja ušes in sluh. priporočljiva je morda kontrola sluha v 2-3- mesecih. Če ne bo v redu je poseg priporočljiv.

Za boljše razumvanje odgovora preberite še naslednje:
Vnetje ušes vedno izvira iz žrela. Ušesa so povezana z žrelom s cevkami, ki se imenujejo Eustahijeve tube. Te omogočajo, da se ušesa zračijo.
Velika žrelnica (leži globoko za nosom) in veliki mandlji mašijo tube in tako motijo in preprečujejo zračenje ušes. Posledično v ušesih zastaja tekočina, ki se lahko zagnoji zaradi bakterij iz žrela.
Velika žrelnica in veliki mandlji pa tudi ovirajo ali celo onemogočajo dihanje skozi nos. Nos pa je zelo pomemben saj vdihani zrak vlaži, ga ogreje in očisti! Dihanje skozi usta je zato ‘slabo dihanje’ – neogret, neočiščen in suh zrak povzroča obolenja pljuč (pljučnice, bronhitis, subglotisni laringitis (lajajoč kašelj)), žrela (angine) in tudi ušes.
Ovirano dihanje zaradi povečane žrelnice in mandljev povzroča tudi smrčanje in včasih tudi zastoje dihanja.
Žrelnico in povečane mandlje je torej potrebno odstraniti, da se preprečijo vnetja ušes (in s tem okvara sluha), da se olajša dihanje in, da se vzpostavi dihanje po naravni poti in s tem prepreči obolenja dihalne poti v celoti.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close