Žre me…
Stara sva 30, skupaj pa 2,5 let, v nekakšnem vroče-hladnem razmerju. Vmes sva se za en mesec tudi razšla, nekaj mesecev nazaj. Moj dragi rad kaj spije in takrat je čist drug človek. Tako se je kakšno leto nazaj, na nekem pikniku pošteno napil in se želel odpeljati z avtom. Ker mu nisem dala ključev, je želel obračunati z mano, a so ga drugi zaustavili in tako je razbil “le” steklo na avtu. Nikoli nisva spregovorila o tem dogodku. Jst sm ga želela pozabiti in zdelo se mi je, da se ga tudi on sramuje. Naj povem, da me ni nikoli udaril, ne pred tem dogodkom ne kasneje, čeprav vem, da bi se takrat verjetno slabo končalo, če ga ne bi ustavili. Pred kratkim pa sva bila na nekem pogrebu, seveda je zopet nekaj spil, ravno toliko, da se mu je razvezal jezik. Pogovor je tekel o “ubogih moških” in ženskam, ki jim kao non stop teži-jo-mo. In tako začne moj “dragi” njim razlagat, da sj on je mene že enkrat lovil okrog in da kaj bi mi takrat naredu, če bi me dobu. Čist sm bla šokirana in takoj , ko sva bila nekje na samem sm mu povedala, da me je totalno užalil in da bi se lahko česa takšnega sramoval ne pa, da se hvali. Isti dan, nekaj ur kasneje, sedimo za mizo in zopet ista tema. In njegove besede: “Če bi jo takrat dobu, bi jo tak speku, ne speku, zlomu bi jo!” Je nekaj pirov v riti opravičilo za kaj takega? Saj vem, da ni. Ne morem pozabiti, žre me, zdi se mi, kot da je ta dan dokončal tisto, kar ni takrat. Boli bolj kot udarci. Me ima sploh rad?
V odnosu z vašem partnerjem se zaradi njegovega vedenja čutite ponižano, nespoštovano, prezirano, osramočeno. To v vas povzroča občutek dvoma, če si še želi graditi odnos z vami. Ob vseh izrečenih besedah, ki vas prizadanejo in zabolijo se sprašujete, če vas ima sploh še rad.
Težko je živeti s temi občutji, ki jih v vas prebuja vaš partner, ki rad poseže po alkoholu, ko mu spustijo vse zavore, zaradi česa se ob njem ne čutite več varno. Seveda nima nobene pravice, da bi vas udaril, ob čemer vas je strah posledic, ki bi sledile. Od kje poznate občutke negotovosti, ponižanja, prezira? Kako je bilo z alkoholom, fizičnim obračunavanjem v njegovi izvorni družini?
Potrebno je, da se zaščitite pred nadaljnjim poniževanjem. S pogovorom mu sporočite posledice (resne, realno izvedljive), ki bodo sledile iz vaše strani, če se zgodi… Potrebno je, da vaš partner izve, kako se vi počutite ob njegovem vedenju, da začuti, da s posledicami mislite resno (zato dobro razmislite o njih).
Za vajin nadaljnji odnos in hitrejšo razrešitev vam seveda predlagam vključitev v partnersko terapijo pri enem od spec. Zakonske in družinske terapije.
Vse dobro vam želim!
Draga elia.
Prosim zavedaj se, da pitje alkohola z leti narašča, prav tako nestrpnost in problemi z partnerjem. Jaz ti svetujem, da ga ZAPUSTIŠ dokler ga še lahko, da ga ne boš kdaj čakala, da pride pijan domov in te pretepe. Star pregovor pravi, ča hočeš dobro spoznati človega ga napij, Kar trezen misliš pijan poveš itd. Moj nasvet je jasen, ti pa boš itak naredila po svoje.