Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Zraščena zoba

Zraščena zoba

Sicer sem že pred kakšnima 2-3 meseci prosila za odgovor, vendar ga nisem dobila, zato vas ponovno prosim za pojasnilo za mojega sina. Star je dobro leto in mu izraščajo zobje. Na pregledu mi je zobozdravnica povedala, da ima zraščeno zgoraj enko in dvojko. Zanima me, kaj dejansko to pomeni, da sta zoba zraščena in kolikšna je verjetnost, da bosta tudi stalna zoba ostala zraščena.

Hvala za pojasnilo.

Pozdravljeni,

kakšno bo stanje stalnega zobovja vašega sina bi bilo najlažje oceniti z rtg slikanjem, ko bodo zametki dovolj razviti, to pa nikakor ni sedaj, ampak čez nekaj let, to je najprej pri 6-7 letih. Vsako napovedovanje sedaj, bi bilo zgolj ugibanje. Lahko navedem le nekaj podatkov, ki jih navajata avtorja A.Cameron, R.Widmer, Pediatric Dentistry glede pojavnosti zraščenosti zob v mlečni denticiji;2.5% in stalni 0.2%, iz česar lahko sklepamo, da je verjetnost, da bosta zobka stalnikov zraščena mnogo manjša. Navajata tudi povazavo med pojavnostjo zraščenosti zob pri mlečnikih in kasneje manjkom zob pri stalnikih.
Sem mnenja, da je v tem trenutku vsaka panika neupravičena. Sodobna stomatologija pa tudi zmore zadovoljivo nadomestiti manjkajoče zobe ali pa z ortodontijo oblikovati lepo zobovje.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close