Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Zožen dvanajsternik

Zožen dvanajsternik

Pozdravljeni,

imam otroka starega 13. mesecev, ima T21. Velik 65 cm, tehta 7190 g (rojen v 38 3/7 tednu, teža 2150 g, velikost 44 cm). Na ultrazvoku abdomna marca je bil ugotovljen zožen dvanajsternik. Hranim ga z izčrpanim mlekom in gosto hrano. Gosto hrano precej zavrača in bi pil samo mleko. Dnevno ima 2 ali 3 obroke goste hrane, ostalo je mleko. Ima tudi težave z refluksom, pogosto mu pride gor kislina, ki jo velikokrat izbljuva, včasih tudi pogoltne. Pri tem se zelo pači – ker ga očitno peče. Osebno mislim, da mi zavrača gosto hrano, ker mu ta dodatno dela še kislino in se dlje prebavlja. Npr. en dan je jedel ajdovo kašo in po 20 urah je z kislino izbljuval nekaj koščkov ajdove kaše. Kar kaže na to, da mu hrana ne gre skozi dvanajsternik kot bi morala. Pediatrinji smo predstavili problem, nas je poslala samo na kontrolni ultrazvok abdomna, ki je v septembru. Prosila sem za napotitev k gastroenterologu, pa noče nič slišati o tem. Žal ne morem otroka gledati, kako mu neprestano prihaja gor ta kislina, kako mi bljuva koščke hrane. In v zadnjih 14 dneh opažam, ko podre kupček, da mu vedno zelo smrdi po gnoju, enako smrdi tudi kislina, ki mu pride gor. Po mojem mišljenju tu nekaj ni v redu. Enostavno ne vem kam se še lahko obrnem, da bi prišla do gastroenterologa. Samoplačnikov ni, sama pa otroku ne znam pomagati. In kar je najhuje, ker zaostaja v razvoju tudi zaradi T21, bi morali vsak dan telovaditi (vključen je v nevrofizioterapijo), pa zaradi refluksa in neprestanega bljuvanja kisline to le redko lahko izvajamo, saj mu ob položitvi v vodoravni položaj in na hrbet takoj spet pride gor kislina. Prosim za nasvet, kam se lahko obrnem, kaj naredim? Saj bi zamenjala pediatra, pa jih žal v našem kraju ni na voljo. Hvala za nasvete. Lep pozdrav in vse dobro. Tara

Opisane znake lahko pripišemo vnetju želodčne sluznice, lahko z vnetjem sluznice pšožiralnika, lahko zareadi refluksa. ABsolutno se strinjam, da ali pediater sam zdravi in ob poslabđšanju ali ponavljanju ali neuspehu terapije napoti h gastroenterologu. Če pa ne zdravi sam, je napotitev h gastroenterologu potrebna.

Res ne vem, zakaj bi otrok trpel zaradi nekega stanja, ki ga lahko zdravimo in to dobro.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close