Spoštovani!
Stara sem 42 leta, visoka 159 cm in teška 74 kg.
Zaradi bolečin v zgornjem desnem predelu trebuha so mi pred enim mesecem opravili gastroskopijo. Makroskopski je takrat bilo v želodcu vidno obilo žolči (leta 2016 sem bila operirana – cholecistektomija). Histološki izvid – Bulbus dvanajstvnika: Duodenitis chronica levis verisimiliter peptica – gastrična heteropatija in Antrum želodca: Mucosa antralis et corpoantralis ventriculi. Gastritis chronica levis. Erosio chronica levis. HP 0. En teden pred pregledom sem začela jemati Pansemyl 40mg 1xdan ter Rupurut do 8xdan po potrebi. Pred tremi dnevi sem dobila še Ursofalk 1xdan zvečer kot terapijo za refluks žolči.
Moje težave so se začele potem, ko sem v začetku januarja zbolela za respiratorno virozo. Po petih dneh se je dihanje poslabšalo tako, da sem začela uporabljati Foster, ker ob močnejših respiratornih infekcij dobim alergijsko astmo. Skoraj 3 tedne sem zelo grdo kašljala in fizično bila zelo slaba. Približno istočasno so se začele driske, ki so trajale 17 dni, oziroma dokler se nisem začela prehranjevati po smernicah žolčne diete. Isti ta dan me je začelo tiščati pod desnim rebrom, zato mi je zdravnica dala napotnico za laboratorij in UZ trebuha. Transaminaze so bile 2x povišane, na UZ trebuha ni bilo posebnosti razen blage steatoze jeter. Zato so me naročili na gastroskopijo.
Od takrat do danes sem štirikrat bila na Urgenci zaradi hudih bolečin, ki so se kljub spremenjeni prehani občasno pojavljale. Dvakrat so mi naredili endoskopski UZ zaradi suma na kamne v žolčevodu – žolčevodi ter pankreas so bili b.p. Dinamika naraščanja jetrenih encimov je bila skladna z napadi bolečin. V času brez bolečin so vrednosti postopoma padale, v času večdnevnih napadov pa naraščale (najviša vrednost ALT je bila 5.82; AST 2.17; GGT 1.96). Vmes sem še iz prehrane izločila gluten in laktozo in so se določeni simptomi potem zmanjšali (posebej po izločitvi laktoze) – recimo spahovanje. Pred kratkim je blato postalo bolj kompaktno in nazaj je dobilo rjavo bravo (pred tem je bilo rumeno). Shujšala sem v teh 2 mesecih 10 kg. Vmes so mi še naredili CT s pljučnih arterij, kar je bilo v redu, 3-4 krat EKG tudi v redu, troponin ni bil povišen. Takrat so v korpusu Th8 odkrili hemangiom. Zaradi tega sem dobila napostnico za MR, ki jo imam konec tega tedna.
To kar mene dejansko skrbi je bolečina, ki ni odvisna le od prehrane ampak se pojavlja tudi pri minimalni telesni aktivnosti oziroma že pri malo daljši hoji – pešačenju s torbo na rami in posebej pri dvigovanju bremen, kot so posode pri kuhanju. Takrat me začne boleti v predelu žličke se širi pod rebri na desni strani pod roko v hrbet v eno točko v višini žličke in od tam še v križ. Spredaj pa tudi proti popku in desnemu kolku. V tem predelu trebuha imam občutek, da je bolečina površinska, nimma krčev. Takrat tudi zgubljam sapo in komaj diham, govorim. Bolečina se omili, če počivam, ležim. Glede na postavljeno diagnozo – žolčni refluks ter kronični gastritis in duodenitis me zanima ali so te bolečine ob premikanju in dvigovanju bremena (če prav ne toliko teškega) lahko tudi s tem povezane ali lahko gre za recimo kostno-mišično bolečino. Nekje sem prebrala, da žolčni refluks lahko povzroči še GERB ter da se simptomi GERB lahko na ta način kažejo ampak pri dvigovarnju res težkega predmeta. Tudi mi ni jasna korelacija dinamike transaminaz z tovrstnimi bolečinami. Lepo prosim za vašo razlago in nasvet.
Spoštovana,
Iz opisa gre za dokaj kompleksen primer. Skrbi me precej povišana vrednost jetrnih encimov, ki zahteva dodatno diagnostiko. Vsekakor je te vrednosti potrebno spremljati. V primeru, da bojo vztrajale je potrebna nadaljnja diagnostika v smislu jetrnih bolezni. Na žalost včasih je potrebno narediti tudi jetrno punkcijo. Vsekakor potrebujete skrbno vodenje s strani gastroenterologa.
Lp
Spoštovani!
Dobila sem nove izvide transaminaz, in sicer vrednosti so skoraj normalne: AST 0.30; ALT 0.64; GGT 0.79. Preverila sem še sedimentacijo 19; železo 19.6; ter feritin 200.4. Feritin sem preverjala 3x zapored (1x tedensko) in so vrednosti vedno bile enake – 209.1; 200.9; danes 200.4. Ali bi me morala skrbeti povišena vrednost feritina glede na normalno vrednost železa ter vpadajočo dinamiko vrednosti transaminaz? Hemoglobin sem vedno imela 148-150 (tudi v nosečnosti) ter eritrocite na zgornji meji cca. 4.70.
Naj povem še to, da v zadnjem tednu zelo pazim kdaj in kaj pojem (jem le zelenjavne juhice, prepečenec, banano, čežano ter kakšne piškote in vedno naredim pavzo med obroki vsaj 3h) ter se počutim dosti boljše – nič več se mi ne spahuje, nimam pekočih bolečin v žlički… Že 10 dni imam terapijo z Ursofalkom in se mi zdi, da mi tudi ta pomaga.
V naprej se vam lepo zahvaljujem za mnenje glede feritina.
Lep pozdrav
Spoštovana,
Zaenkrat laboratorijske vrednosti niso zaskrbljujoče. Preobremenjenost z železom se imenuje hemokromatoza in je takrat vrednost železa precej višja. Zaenkrat menim, da ni razloga za skrb.
Posvetujte se z osebnim zdravnikom glede obdobnih kontrol in nadaljnjega laboratorijskega sledenja.
Lp