Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Žolčni kamni

Žolčni kamni

Spoštovani lepo pozdravljeni.

Odkrili so mi en velik žolčni kamen (18mm).
Dela mi velike težave, v smislu hudih drisk, bolečin pod žličko navzad
proti hrbtenici. Imam tudi napet trebuh, ki je tudi boleč. Zdravnica mi ne želi
pomagati pri izbiri zdravljenja. Prosim če mi lahko svetujete nekaj možnih načinov zdravljenja in kje opravljajo kake posege, ki bi pri meni prišli v poštev.
Stara sem 40 let.

lepo pozdravljen in hvala za odgovore.

Spoštovani!

Glede na velikost kamna in težave, ki vam jih povzroča, je najbolje, da stopite do kirurga in se dogovorite za datum operacije. Naredili vam bodo laparoskopsko operacijo (na treh mestih na trebuhu naredijo 1,5 cm velike reze in skoznje uvedejo aparate (ki izgledajo kot cevke) in naredijo operacijo. Tovrstno operacijo naredijo na vsakem kirurškem oddelku, kjer se ukvarjajo tudi z abdominalno (trebuh) kirurgijo.

Zapleti neoperiranega žolčnega kamna: vnetje žolčnika in trebušne slinavke.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najlepša hvala za odgovor.
Samo še vprašanje, ali se da te kamne tudi razbiti z ultrazvokom, ali
z raztapljanjem, namreč če se prav spomnim to v svetu že delajo.

Hvala lepa še enkrat..

Spoštovani!

Delajo. Tudi pri nas poizkušajo s topljenjem, ampak le pri tistih bolnikih, pri katerih pod nobenim pogojem zaradi njihovega zdravstvenega stanja ni mogoče opraviti operacije. Operacija je še vedno najoptimalnejša rešitev.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Zelo me zanima, kako izvajajo to operacijo oziroma topljenje? Koliko časa traja in ali to izvajajo tudi pri nas, recimo v Mariboru ali kje drugje? Moja mama ima 65 let in 2 cm velik kamen, ki ji že dalj časa povzroča bolečine. Jemlje tablete, da si omili bolečine, na operacijo pa ne želi, čeprav se zaveda, da je to edina rešitev.

Istočasno je verjetno, da bi ji tudi vzeli cel žolč, tako kot so naredili nekaterim znancem. Nekaterim je slabo po operaciji in hujšajo, tudi mamina sestra je morala na operacijo in so ji odstranili cel žolčnik, shujšala je za 15 kg. Mamin brat pa ima pesek v žolču tako, da se bom tudi jaz morala paziti, da me ne doleti kaj takega. Ali je to povezano tudi z moteno presnovo maščob, ker mama še nikoli v življenju ni jedla kaj takega, mastnega. Sploh pa se zelo pazi pri prehrani in je veliko sadja in zelenjave.

Hvala za odgovor!

Lep pozdrav!

Petra

Spoštovani!

Pri operaciji vedno odstranijo žolčnik v celoti. Težave, ki jih omenjate po operaciji pri znancih niso vedno prisotne in tudi ne v tako izraziti obliki. Prav lahko so tudi drugi vzroki pripeljali do njih. Za nastanek žolčnih kamnov zagotovo ni enega samega razloga. Pogosto se prepletajo anatomske posebnosti oblike žolčnika, količina žolčnih kislin, vnetja idr., zato je težko predvideti posebno preventivo ali ukrepe, ki bi močno zmanjšali možnost nastanka kamnov. Večina ukrepov je uperjena proti večji potrebi po žolču pri prebavi, kar zmanjša možnost bolečin zaradi krčenja žolčnika.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

v tujini zdravijo žolčne kamene z zdravilom Actigall (dobi se ga na recept, proizvaja ga Novartis), vendar ga pri nas iz meni neznanih razlogov ni. morda zaradi tega, ker je zdravilo učinkovito samo pri okoli 30% pacientov (za učinek morajo kamni biti holesterolni in njihov premer ne večji kot 2 cm)

upam, da to kaj pomaga.
max

Spoštovani!

Topljenje kamnov je primerno le za peščico bolnikov, ki jim zaradi zdravstvenih razlogov ni moč narediti operacije. Zdravilo je praviloma učinkovito v času jemanja, ga je treba stalno jemati in ker kar nekako obremenjuje telo, zlasti jetra, ni ravno sredstvo izbora. Zagotovo bodo v naslednjih desetletjih odkrili tudi učinkovitejša in bolj uporabna zdravila, vendar bo še kar nekaj časa odstranitev žolčnika najboljša pot.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close