Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija zobozdravnik in nosečnost

zobozdravnik in nosečnost

Spoštovani!

Zanima me, ali so vsi zobozdravstveni posegi (razen rengen slikanje) dovoljeni v času nosečnosti, kot npr. odpiranje zoba zaradi zlomljenega zoba, zdravljenja zoba z različnimi zdravili (pravzaprav živca v zobu ni, torej do korenine in kanali), zapiranje zoba, kjer uporabljajo različne materiale in snovi, različne naprave, ko se nekaj segreva, skratka različni postopki, da se zob zapre, do plombice. Zanima me, zakaj so mi zob zaprli, plombico pa ne dali takoj gor, me naročili za 7 tednov, ko bom noseča že 34 tednov? Se mora zaprti zob kaj strditi ali kaj podobnega, slikala ga itak zdaj ne bom.
Kako pa je z uporabo laserja pri zobozdravniku v nosečnosti, varno?
Ali pri 34 tednih naj sploh grem po polombico ali naj počakam po porodu, so rekli, da itak ni nujno, potem že ne.

Najlepša hvala za čas in odgovore.

lp, optimistka

Pozdravljeni,

no, o posegih v nosečnosti sem že večkrat pisala. Najugodnejši čas za posege je drugo tromesečje. Odsvetujem vam manjavo amalgamskih plomb, če to ni nujno. Pomembno je odstraniti kariozne procese in stanja, ki bi lahko povzročila komplikacije; kopičenje gnoja, abscese ipd. Ni znano, da bi naprave razen rtg predstavljale nevarnost za plod, tudi laser ne.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close