zobozdravnik in letalo
Spoštovani! Tri leta jemljem Bloxan (25mg 2krat dnevno) zaradi aritmij, ki so se mi pojavljale. Sedaj imam tri leta mir, tbl pa kar ne morem nehati jemati (se počutim bolj varno), čeprav je kardiolog rekel, da bi jih lahko. Srce je zdravo.
Sedaj pa me zanima, če lahko pri ZZ dobim lokalno anestezijo – sliala sem namreč, da je le-ta kontraindicirana (vsebuje vazokonstriktir), če se jemlje beta-bloker.
In še eno vprašanje. Čez nekaj mesecev se odpravljam na daljši polet z avionom (11 ur). Ker imam blazen strah pred letenjem, pot pa je nujna, bom vzela uspavalo (pomirjevalo mi namreč ne pomaga, zato bom poskusila z uspavalom). Zanima pa me, če je lahko nevarno (zaradi tromboze), ker bom v spanju in bok stalno pri miru. Hvala za vaš trud in lp
Ker boste kmalu šli na dopust, se strinjam, da se še nadalje zaščitite proti aritmijam z jemanjem Bloxana.
Nisem še slišal, da je lokalna anestezija kontraindicirana v primeru, da bolnik jemlje Bloxan. Rad bi izvedel kje je bil objavljen ta podatek. Če ima nekdo zdrave dovodnice (vene) na nogah, nekajurno mirno ležanje ne more biti vzrok za nastanek strdkov.
Po lastnih izkušnjah, se tudi pri najbolj udobnem ležanju v avionu, noge nekoliko premikajo in s tem spečega “zavarujejo” pred nastankom strdkov.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.