zobni kamen in popravljanje zob
Spoštovani,
zanima me, ali je zabarvanost zob (črne pikice po zobeh) potrebno odstranjevati, ali le-ta škoduje zobem? Ali je potrebno odstranjevati zobni kamen, čeprav ga je malo (spodnji sekalci, da se lahko popravlja (zamenja zalivke) ostale zobe? In pa ali je pred in po polnitvi zobnih korenin nujen rentgen zoba?
Hvala za odgovore
Pozdravljeni,
zabarvanost zob se odstranjuje če to narekujejo estetske zahteve, je pa vsekakor priporočljivo to storiti pred izdelavo kompozitnih plomb. Ta zabarvanja odstranjujemo s peskanjem ( priporočljivo največ 1x letno), oz. z beljenjem ( pogojno priporočljivo, glej temo beljenje!).
Zobni kamen je priporočljivo odstraniti pred izdelavo plomb, saj s tem dosežemo, da je dlesen zdrava in ne krvavi, kar pa predstavlja predpogoj za izdelavo primernih zalivk.
Rtg slikanje pred in po endodontski obravnavi zoba narekuje stroka.
Srečno.
Hvala za odgovore.
Potrdili ste mi to, kar sem si že sama mislila, da moram zamenjati osebno zobozdravnico, ker se ne drži doktrine. Pred in po zdravljenju zoba mi ni napravila rtg slikanja. In zdaj sem resno zaskrbljena zaradi tega.
S tem ko pogojuje moje nadaljnje obiske pri njej s čiščenjem zobnega kamna, pa je tako prešla vsako mero.
Še enkrat hvala.