Najdi forum

zobje malčka

Z možem imava sinka, starega 13 mesecev. Do sedaj so mu zrasli trije zobje (okrog 12 meseca, vsi trije naenkrat). Tako ima spodaj en zob, zgoraj pa dva. Bili smo pri zobozdravnici (nasveti okoli čiščenja zob), ki je rekla, da je otrok zelo pozen glede zob. Z možem do sedaj glede tega nisva bila zaskrbljena, saj meniva, da vsem otrokom zrastejo zobje. Vendar naju vseeno zanima ali je to, da ima tako malo zob, razlog za zaskrbljenost oz. kdaj postane. Do kdaj otrokom zrastejo zobje in s kakšnimi zamiki? Ali je sploh možno kaj narediti? Otrok se drugače normalno razvija.

Hvala za odgovor.

Daša

Spoštovana Daša,

v naravi je pač tako, da enim zrastejo zobje že zelo kmalu, drugim pa pozneje. V literaturi se navajajo povprečne vrednosti z kar velikimi odstopanju. Tako naj bi dečkom prvi zobek izrasel v povprečni starosti 8 mesecev (+/- 4 mesece). Glede na napisano obdobje, je vaš fantek še zmeraj v “normalnih” vrednostih. Na izraščanje ne morete vplivati.
Kar brez skrbi, tudi moj fantek pri skoraj 9 mesecih nima zobkov, pa nisem še nič zaskrbljena.
Lepo pozdravljeni!

Lep pozdrav vsem!Mene zanima kako je z rastjo zobkov,povsod piše da prihajajo eden za drugim,vem tudi,da je vsak otrok unikat in,da ne morem pričakovat pri svojem enako kot pri drugih,pa vseeno mi je že malce čudno.Moja hči je dobila prvi dve spodnji enkici pri devetih mesecih,sedaj pa je stara trinajst mesecev pa ni dobila še nobenega drugega.Ali naj bom zaskrbljena ali naj grem kam po nasvet?Hvala za odgovore.

Spoštovana Nataša,

se opravičujem za pozno potrditev vašega vprašanja.
Tukaj boste dobili le moj odgovor, odgovore drugih mamic pa boste dobili na forumu “starši staršem”.
Kot ste že sami zapisali, je izraščanje zob pri vsakem otroku drugačno. Obstajajo sicer časovne tabele, ki pa so zelo ohlapne in lahko notri “vtaknemo” skoraj vse malčke. Tako naj bi zgornje enojke izrasle med 6 in 14 mesecem, zgornje dvojke med 6 in 16 mesecem ter spodnje dvojke med 7 in 19 mesecem.
Vaša punčka je torej še v normalnih mejah in skrb ni potrebna. Tudi sami lahko preverite – če so tik pod površino, na jezikovi strani zobnega grebena trde bunkice, to pomeni, da se zobki uspešno prerivajo proti površini. Če pa vas zelo skrbi, potem vam svetujem, da obiščeta zobozdravnika, ki bo že s pregledom videl, če ima deklica zobke.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close