Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Zobje in roaccutane

Zobje in roaccutane

Pozdravljeni,
pred par tedni sem začela zdravljenje z zdravilom Roaccutane, ki močno vpliva na izsušenje različnih telesnih sluznic, tudi ustne. Čeprav nimam nobenih težav z zobmi in sem le redko pri zobozdravniku, so se mi po enem tednu jemanja zdravila pojavile bolečine v zobeh in velika občutljivost dlesni. Moje zdravljenje z zdravilom pa je komaj na začetku. Na internetu sem zasledila izkušnje bivših uporabnikov zdravila, ki imajo še leta po končani terapiji težave zaradi lomljivih in bolečih zob in nikakor ne želim tvegati, da se podobni problemi pojavijo tudi meni. Na enem od farmacevtskih forumov sem prebrala mnenje farmacevta, da se takšne težave lahko pojavijo zaradi pomanjkanja sline v ustih, kar pomeni boljše pogoje za razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov. Njegovo priporočilo je, da se slino nadomešča s pomočjo različnih pripravkov, ki stimulirajo izložanje sline in varujejo ustno sluznico & zobe. Zanima me Vaše mnenje o tem in priporočilo, kako negovati suho ustno sluznico, da preprečiš nadaljnje težave. Je vztrajna nega z omenjenimi pripravki dovolj ali bi se mogla oglasiti pri svojem zobozdravniku, da sam pregleda moje stanje? Katere pripravke za blaženje suhe ustne sluznice priporočate? Za nasvet se Vam vnaprej zahvaljujem.
Lp, Maša

Pozdravljeni,

seveda priporočam pripravke, ki negujejo ustno sluznico in nadomeščajo slino, oz, stimulirajo izločanje le te. Na našem tržišču jih imate kar nekaj ( Biotene, Xerostom, Glandosane ipd). Poleg tega priporočam stalne kontrole pri zobozdravniku, zaščitne premaze, dobro oralno higieno, nitkanje, uporaba fluorovih preparatov in primerna hrana ( nelepljiva, z nizkim kariogenim indeksom).

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close