Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Zavarovanja znižanje vrednosti vozila

znižanje vrednosti vozila

Kako se to uredi? V dokaj drag avto se mi je nekdo zaletel. Rad bi znižal vrednost vozila za zavrovalnico. Kako? Obstaja obrazec, ima kdo vzorec zahteve za zbižanje?
Hvala.

Živjo,
takole o podzavarovanju govori Obligacijski zakon. Kako je v praksi s tem, se žal še nisem srečala ( da bi komu znižala zavarovalno vrednost avtomobila).Sem se pa srečala s primerom, ko je agent naredil napako ( ali pa ne !) in brez zavarovančeve vednosti za tretjino znižal vrednost vozila. Stranka je imela karambol in avto je imel totalko. Mislila sem, da jih bo kap, ko so dobili v podpis škodni sporazum.Ker je v zavarovalništvu tako, da zakon ščiti šibkejši člen, torej zavarovanca, je potem zavarovalnica priznala napako zastopnika in stranki po pritožbi izplačala vrednost brez podzavarovanja.Je bilo pa veliko “boja”.
Vam kmalu odgovorim, kako je z obrazci in kako v praksi poteka znižanje zavarovalne vrednosti.

Lep pozdrav

P.S.
Še o tem, kaj pravi zakon:

957. člen – Poznejše zmanjšanje vrednosti

(1) Če se zavarovana vrednost med trajanjem zavarovanja zmanjša, ima vsaka pogodbena stranka pravico do ustreznega znižanja zavarovalne vsote in premije, začenši z dnem, ko je svoj zahtevek za znižanje sporočila drugi

960. člen – Podzavarovanje

(1) Če se ugotovi, da je bila ob začetku zadevne zavarovalne dobe vrednost zavarovane stvari večja od zavarovalne vsote, se zavarovalnina, ki jo dolguje zavarovalnica, sorazmerno zmanjša, razen če je bilo drugače dogovorjeno.
(2) Zavarovalnica je dolžna dati popolno odškodnino vse do zneska zavarovalne vsote, če je bilo dogovorjeno, da razmerje med vrednostjo stvari in zavarovalno vsoto ni pomembno za določitev zavarovalnine

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

New Report

Close