Znaki RDČD
Spoštovani,
zanima me sledeče. Ali je pri raku debelega črevesa vedno prisotna kri na blatu (vidna ali prikrita), in ali je vedno prisotna izguba telesne teže (hujšanje).
Sprašujem pa zaradi tega ker me že kakšne tri mesece zbada na levi strani pod rebrnim lokom, občasno pa tudi pod žličko in proti popku. To me žemočno skrbi. Osebni zdravnik je dejal, da je vse to psihičnega izvora. Bolečina ni naraščajoča in ni stalna. Ko ležim (spim) je vse bolj ali manj OK. Na potrebo grem enako kot že vse žviljenje (cca 2 krat dnevno), test prisotnosti krvi (kupil sem ga sam) je bil dvakrat negativen, oslabelosti ne čutim, driska ali zaprtja nimam, hujšam ne, celo zredil sem se.S športom se normalno ukvarjam,…. A bi se v tem času že stanje poslabšalo, v primeru, če bi imel raka debelega črevesa?
Mislite, da so omenjene bolečine razlog za omenjeno skrb, ker se po malem že paničen. Najlepša hvala za odgovor in vaš čas.
Mislim, da bi bil umesten prej ultrazvok notranjih organov kot pa koloskopija.Noben izvid v medicini ni 100%, vendar da gre pri vas ravno za to je zelo malo možnosti, če imate pa v družini kolateralni rak, mama, oče, pa le pojdite na koloskopijo kljub vašim mladim letom.Za kolateralni rak je značilna izmenična driska in zaprtje, ter seveda kri na blatu.Srečno!
Njalepša hvala za odgovore.
Kolikor se vsi sorodniki spomnijo, ni imel nihče v družini raka na debelem črevesu. Na UZ trebuha in ledvic sem bil dvakrat letos in vedno je bilo vse OK. Je pa zanimivo, ko se ukvarjam s športom (tek, uteži, kolesarjenje) je bolečina precej manjša ali celo izgine. Najslabše je ko sedim in ko je želodec prazen.
Želim Vam vse dobro.
Leta danes žal niso nobeno zagotovilo, da raka ne morete dobiti (tudi za kolorektalni rak) in tudi kri pri tej vrsti raka ni nujna. Hujšanje je pa že alarmanten znak, da nekaj ni uredu.
Bolečina pod rebrnim lokom ni nujno, da izvira iz črevesja oziroma tudi če je iz črevesja je vzrokov lahko ogromno.
Zdravniku povejte, da vas že tri mesece zbada in naj vas da na dodatne preiskave. Če prve preiskave ne pokažejo vzroka, iščite naprej. Pridite zadevi do konca, če ne zaradi drugega pa zaradi tega, da ne živite življenja z bolečinami in strahom.
Vse dobro in lep pozdrav.
Najprej vsem hvala lepa za nasvete.
Osebna zdravnica mi trdi, da so vse moje bolečine psihosomatskega izvora in da trpim za “kancerofobijo”. No, pred par dnevi sem samoplačniško opravil analizo krvi (Adrialab), ki se je od prejšnjič izboljšala, vse vrednosti (razen holesterola) so bile znotraj normale, tudi laboratorijski pregled krvi na blatu je bil že četrtič negativen. Skratka stanje se mi na nek način izboljšuje, fizično sem čedalje boljše kondicije,…upam, da bo kmalu boljše.
A mi lahko kdo priporoči še kakšno preiskavo (razen kolonoskopije), pri proktologu pa sem bil pred par meseci in je vse BP.
Hvala in lep pozdrav vsem