Najdi forum

Kakšni so znaki cerebralne paralize pri dojenčku?

Hvala in lp

Spoštovani,

znaki CP so različni, odvisni so od vrste in stopnje CP. Naštela bom le nekaj opozorilnih znakov v različnih starostnih obdobjih. Ta informacija je tudi na naši zloženki OPOZORILNI ZNAKI in v drugih zloženkah, ki jih lahko dobite na Sončkovih tablah na poštah ali v ZD. Lahko pa nam sporočite tudi Vaš naslov in nekaj gradiva Vam bomo poslali po redni pošti.

Opozorilni znaki so:
– do 3.meseca starosti: otrok ne more dvigniti glave, z glavo sili navzad, prste stiska v pest,noge so trde in iztegnjene, ima trde okončine leve ali desne polovice telesa

– do 6.meseca starosti: poleg prejšnjih znakov ima zaobljen hrbet, trde in pokrčene roke ter težko spreminja položaj

– do 8.meseca starosti: poleg prejšnjih znakov lahko slabo uporablja roke, ne drži teže telesa na nogah, ramena vleče nazaj, težko dobimo roke naprej, zvija se navzad, močno se zdrzne ob močnejših glasovih

– do 12. in 15.meseca starosti: težko ali pa sploh ne more vstati, postavlja se na prste, ne zna se plaziti po štirih, eno ali obe roki ima pokrčeni, nagiba se na eno stran in očitno več uporablja eno roko pri igri.

Lep pozdrav. Marija

Marija Božič www.soncek.org

Naš dojenček je star 2 meseca; je težko požiranje hrane oz. pogosto zaletavanje pri dojenju tudi eden izmed znakov?

Spoštovani,

če ima Vaš malček samo to težavo, da se mu pri dojenju zaletava in težje požira, bi o tej težavi težko govorili kot o znaku za cerebralnoparalizo. za tako diagnozo je potrebno več težav in znakov, ki smo jih že opisali. Pogosto pa seveda težje požiranje hrane in pogosto zaletavanje spremlja to diagnozo.

Srečno. Marija Božič

Spoštovani,
imamo 3 mesečnega dojenčka, ki ne dvigne glavice s podlage, če ga potegneš za rokice, vendar pa pase kravice. Je to tudi znak?
Pesti ima še občasno stisnjene, vendar rokice tudi razpira. Tudi nogice ima občastno stegnjene in trde, vendar se mi zdi da takrat, ko hoče kakati. Drugače so v položaju žabice.

Spoštovani,

povprečni časovni mejniki normalnega razvoja otroka opisujejo takole:

> pri treh mesecih otrok pri legi na hrbtu lahko glavo zadrži v srednji liniji,pri legi na trebuhu pa jo dvigne za 90 stopinj, kolki pa so večkrat močno pokrčeni. Pri tej starosti ima običajno odprte roke in sočasno giba z obema rokama in se že igra z rokami v srednjem položaju.Bližnjemu predmetu sledi s pogledom od 0 – 180 stopinj.

Lep pozdrav. Marija

pri 3. mesecih pa jo za kratek čas dvigne.

pozdravljeni,

imam hcerko staro 6 tednov. ze v zacetku sem opazila, da sili z glavo navzad, ko spi. pa so mi v pporodnisnici rekli, da je to cisto normalno. zdaj se vedno tako spi, ce spi na boku. kaj predlagate, da bi spala raje na hrbtu, da ne bi silila z glavo nazaj? tudi pri dojenju se ji obcasno zaleti, tako, da sedaj jeva raje v leze. ima tudi prebavne krce, tako, da sem vse to prej povezovala s krci. se vedno jo precej napenja. je mozno da je to vzrok, da vcasih, ko se preteguje vsloci hrbet in glavo potegne nazaj. ce pa jo poskusam dvigniti z rokama pa glava sledi roki. mislite, da so to znaki hipertonije?

hvala za odgovor,
alenka

Opravičujem se avtorju/avtorci Nuova, ker sem po pomoti izbrisala sporočilo in ga sedaj objavljam pod svojim imenom.

Alenka,

pri tej starosti otroka res ni potrebno preveč skrbeti ob tem otrokovem vedenju, sploh če je bil porod brez problemov. Da pa boste bolj mirni, se ob pregledu pogovorite s svojo pediatrinjo in preberite si ipis opozorilnih znakov. Če želite, Vam pošljemo tudi zloženko in priročnik o negi otroka, kjer je še več opisov dojenčkovega vedenja in boste lažje primerjali in Vas bo manj strah, da je kaj narobe.naslov lahko pošljete na moj e-naslov sonce@sonček.org.

Srečno! Marija

Avtor: Nuova
Naslov: Re: znaki.

Ma dejte si ljudje že prebrat kaj so znaki za cerebralca. Pri 2 mesecih in manj pa res ne moreš za vsako paniko delat, če tko glavico obrne, če se mu zaletava, če prstkov ne raztegne,…. to je dojenček!!!! In se še razvija.

Ko pri 6 mesecih in več še vedno ne bo mlahek in bo večino dneva trd, potem je to spastičnost in je že znak, da se pozanimate ali je to CP ali ne. Ne pa, če malo zavija z učki, ker je ugledal muho (to sedaj karikiram)!

Ok, saj razumem skrb, sam včasih je pa treba tudi prej kaj prebrati in uporabiti okvirček “išči”, pa predinformacije dobiti, ne pa takoj hop, pisati svoje strahove.
Lahko pa da ima vaš dojenček vse bolezni…če začnemo brati zdravstveno enciklopedijo.

Pa 2x ga. Marija pove znake, ki se razvijejo po določenih mesecih, pa se 2 najdeta, k isto pišeta. Včasih je bolje iti do osebnega zdravnika, pa boste mirne – ali pa vas tudi že ima pohn kufer.

No, brez zamere, ampak, se mi je res mal hecno zdelo vse skupaj in ta pretirana skrb. pozdrav N.

Pozdravljeni!
Opazila sem, da se našemu 4 tedne staremu dojenčeku občasno med premikanjem rokic, te tresejo. Drugače je ze od rojstva precej razdražljiv in se mi zdi da je mišični tonus povečan, oz. Od rojstva dalje nismo bili prevec pozorni na handling in pa dvigovanje iz boka, tako da se je dojenček precej zategoval. Sedaj ko upoštevamo handling, je stanje ze boljše in se tudi lepo brez izegovanja, kot v klopcicu dviguje iz boka. S sesanjem in poziranjem hrane ni imel nikoli težave, je pa ze precej zgodi začel s sledenjem predmeta in poslušanjem glasu. Zdi se mi dosti casa precej napet, tudi krcki ga pogosto dajejo, zato je se posebej razdražljiv in se hoče tolažit s hranjenjem.
Ze vnaprej hvala za odgovor.
Lp

New Report

Close