Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Zmedena

Zmedena

Lepo pozdravljeni!

Zaradi osnovne diagnoze, ki me muči vrsto let, imam prebavne težave odkar pomnim. Vendar, zadnje čase (nekaj mesecev) težave se stopnjujejo in so vse hujše. V kratkem času sem izgubila 20 kilogramov (v treh mesecih), vendar je dejstvo, da sem se v tem času tudi neredno prehranjevala, zaradi nove službe in veliko stresa. Namreč, ko sem nervozna, enostavno ne morem jesti, pa tudi bolj poredko si vzamem čas za malico, ker sem nova, dela je pa veliko.
Posledično se počutim tudi zelo slabo ter šibko. Obiskala sam gastroenterologa, ki mi je odredil kolonoskopijo, gastroskopijo ter vrsto drugih preiskav, vendar na vrsto pridem šele čez nekaj mesecev.
Že dalj časa me boli trebuh, včasih so bolečine oštre, včasih tope, vendar skoraj vedno prisotne. Najbolj me boli leva stran trebuha od kod se bolečina širi v levo nogo, tako da včasih prav zares vlečem nogo za seboj. Pred kratkim sem v dimljah otipala bezgavko, ki je na začetku bila velikosti grahca, sedaj pa se mi zdi kar nekaj večja.
Ker še vedno čakam na termin za preiskave, sem obiskala splošnega zdravnika, ki je bezgavko potipal in me poslal domov, če ne bo boljše, naj se vrnem čez par dni, zaradi odvzema krvi.

In tukaj sem zmedena. Vsi svetujejo, da se vsaka povečana bezgavka mora punktirati, zlasti če so prisotne še druge težave, jaz jih pa imam več kot dovolj. Že dalj časa prisotne driske, ki se občasno izmenjujejo z zaprtjem, včasih prav neizdržne bolečine in izguba kilogramov.

Ginekološki je vse v redu.

Če pozabim na dejstvo, da so čakalne dobe takšne kot so, moje vprašanje je: ali nekje v Mariboru obstaja možnost, da se bezgavke punktirajo samoplačniško, če ne dobim napotnice?

V teoriji je vse lepo in krasno, v praksi pa so problemi. Čakalne dobe so dolge, brez rezultatov te ne morejo držati v staležu v neskončnost, za delo pa nisi sposoben.

Kako naj si človej kar najbolj pomaga in v čim krajšem času?

Iskrena hvala za odgovor in nasvet.

LP

Spoštovana!

Glede na to, da pišete, da imate težave s prebavo odkar pomnite, so težave lahko povezane tudi s psiho,

Bolj zaskrbljujoče je to, da ste v tako kratkem času izgubila toliko kg in da opisujete pri odvajanju izmenjavo driske in zaprtosti. Predlagam vam , da ne iščete v tem trenutku možnosti za punkcijo bezgavke, ampak si uredite samoplačniški kolonoskopski pregled, da ne boste čakala par mesecev. Če je kaj narobe v črevesu, je lahko posledica tudi povečana bezgavka.
Možnosti za kolonoskopijo je sigurno več in sem prepričana, da boste našla možnost, za praktično takojšnjo kolonoskopijo.

Po tem pregledu vas bo pa osebni zdravnik usmeril na nadaljne preiskave po potrebi.

Lep pozdrav

Lidija

Dogovori se z osebnim zdravnikom naj ti na napotnico napiše NUJNO. Meni je, in sem bil na kolonoskopiji v 14 dneh (brez zvez).

V Rogaški je čakalna doba za kolonoskopijo tudi na napotnico dokaj kratka.

LP Lidija

Vsem skupaj hvala za odgovore!

Datum sem dobila prioritetno 29.06.2009.

Vendar imam še nekaj vprašanj.

Sicer sem po pošti dobila natančna navodila, kako naj poteka priprava za kolonoskopijo, vendar mi nekaj ne gre “v račun”.

Namreč, en dan pred pred kolonoskopijo, naj bi po zajtrku vzela odvajala, potem pila le juho ves dan, nakar naj bi zvečer šla počivat i naslednje jutro pred preiskavo spila 4-6 litrov vode z posebnim praškom, ki sem ga dobila zraven.

Vendar, za pregled sem naročena ob 9.30 zjutraj, do takrat naj bi bila pripravljena. Naj bi spila kozarec te vode na vsakih 10 minut.

Dejstvo je, da jaz ves teden ne spijem toliko tekočine, tako da mi ni jasno, kako naj bi sploh spila vse to zjutraj in še pravočasno prišla v bolnišnico ob navedeni uri? Imam občutek, da bom prej zbruhala tisto kar bom spila…

Kdaj sploh začeti?

Iskreno, sploh me toliko ne skrbi pregled sam, temveč me veliko bolj skrbi kako se bom pravilno pripravila za pregled.

Kakšen nasvet?

Hvala in LP.

Spoštovana!

Odgovor sem vam napisala že zjutraj, vendar sem imela nekaj težav z registracijo in kakor vidim odgovor sploh ni bil objavljen.

dan pred preiskavo pojejte juho samo še za kosilo, potem pa pijte samo še vodo in eventuelno kakšen nesladkan čaj. sama izkušenj z odvajalom nimam, ker sem se vedno čistila dan pred preiskavo z 2 l Donata. Precenite samo, kkoliko blata boste odvedla zs pomočjo odvajala. Če ne bo dovolj mirno popijte še kakšne pol litra ali pa liter donata. Več kot naredite predhodnji dan, lažje je na dan preiskave.
Na dan preiskave začnite piti slano vodo že ob 5,oo. Popiti morate v dobre pol ure 1l. Računajte s tem , da boste nekaj časa izgubila na WC-ju. Običajno, če se predhodni dan že dokaj dobro očistite , zadoščajo že 3 litri maksimalno 3 in pol, da se očistite. Čiščenje je zaključeno , ko je v školjki samo še svetlo rumena voda.

Ni tako grozno kot se sliši, bo šlo.

Lep pozdrav in srečno

Lidija

New Report

Close