zloraba tablet
Lep pozdrav,
Obracam se na ta forum, ker res ne vem vec kaj naj si mislim in kaj naj vec naredim.
Stvar je taka:
Moj bratranec, star 32 let, narkoman, zdravil se je v komuni, bil clean cca.1 leto, potem pa zgodba ista, vendar s to razliko da je zacel jemati metadon in neke tablete, ki jih je zacel snifati. Heroina naj ne bi jemal.. je pa seveda mozno da se je tudi njega posluzeval. No potem se je to vleklo spet par let in prejsnje leto je bil na zdravljenju v psihiatricni bolnici. Tam je zdrzal en mesec in prisel v najvecji krizi domov. Vsi smo bili okrog njega, hodil je naokrog kot mrlic, hotel se je ubiti..
Trenutno snifa spet te tablete saj pravi da brez njih ne more spati.
Sploh vam ne morem opisat kako sem jezna. Jezna sem vsakic ko ga vidim zadetega.
No pred pol leta so mu odkrilo hepatitis C, prvi pregled pa ima sele oktobra. Od takrat ko mi je teta povedala, da so mu odkrili hepatitis mi vedno hodijo crne misli. Vsakic ko ga vidim, se mi zdi da se mu postopoma nabira voda v telesu. Mislim da clovek ki toliksna leta zlorablja drogo in se unicuje res ne more imeti dolgo zivljensko dobo, ali pac? To snifanje tablet, ko pride vsa ta omama direktno v mozgane vrjetno scvre tiste mozganske celice. Ne vem vec sploh kaj bi mu rekla. Na zivce mi gre ko to dela in potem zanika vse.
Mislite da taksen clovek sploh lahko kdaj zazivi normalno zivljenje, ce mu je prioriteta zasvojenost? Jaz v svojega bratranca ne vrjamem vec, zal… toliko je imel priloznosti pa je se vedno ista pesem..
Obcutek imam, da ga bo enega dne presenetla kaksna odpoved organa, ker to kar on pocne in pa ze leta.. je prevec obremenjujoce..
Upam da mi kaj napisete, ker se nimam z nikomer o tem pogovarjat..
Hvala
Njegova zgodba je ena izmed vrsto mnogih drugih zelo podobnih. če je nekomu prioriteta biti zadet, potem bo težko živel “normalno” življenje. Stanje bo po vsej verjetnosti isto kot je bilo, samo na slabše še lahko gre. Samo, če bo sam prišel do zaključka, da ne gre več tako naprej, bo izbral drugačen stil življenja in bo poskušal spet s kakšnim zdravljenjem.
Tablete, ki jih snifa, pa povzročajo še več škode možganom kot heroin, še bolj zameglijo um in tudi povzročajo močno odvisnost.
Ga pa s tem, ko mu “pomagate” na različne načine, nekako podpirate v tem njegovem življenju.Njemu takšno življenje trenutno ustreza, ljudem okoli sebe laže in manipulira z njimi, da je njemu ok in ima svoj “mir”. Nekateri menijo, da je potrebno več poizkusov zdravljenja, da se nekdo izkoplje iz odvisnosti.
Svojci pa se v takšnih situacijah lahko obrnejo po pomoč zase, da lahko prebrodijo stiske, kijih doživljajo, na različne organizacije, ki nudijo pomoč.
lp