zlom
Lep pozdrav
Sem 21- letna študentka in sem si včeraj pri grdem padcu na ledu zlomila zapestje in poškodovala ramo. Diagnoze, ki so mi jih postavili na poškodbenem v Mb so: Fractura osis naviculare carpi sin. et contusio omae sin. Roka mi je močno otekla, rama je bila modra in boleča.
Dobila sem mavčevo longeto za zapestje. Pod longeto me roka tudi močno boli, vem da je bolečina normalna, vendar se stopnjuje.Naročena sem pa čez teden dni. Povedali so mi tudi da se ta zlom celi kar počasi in kako dolgo lahko potem pričakujem da bom imela mavec? Kako je potem z rehabilitacijo?
Za vse informacije se vam že v naprej zahvaljujem.
Lucija
Spoštovani,
zdravljenje zapestne koščice z mavcem traja do 12 tednov, če gre za nepremaknjen zlom. Če pa je zlom premaknjen pa bo potrebno operativno zdravljenje, ker zlomi te zapestne koščice slabo celijo(pri zlomu, ki je premaknjen pride do motenj prekrvavitve). Bolečine pod mavcem so v prvih dneh normalne zaradi povečevanja otekline. Ne smejo pa biti neznosne, ter se ne smejo pojaviti mravljinci v prstih. Na kontroli bo ponovljen rentgen in takrat se boste dogovorili o nadaljnjem zdravljenju.
Kar se pa tiče ramena, ga zaenkrat hladite z ledom, razgibavajte do bolečine in če se stanje v 14 dneh ne izboljša opravite UZ ramena. Glede na izvid UZ-ja se bo ukrepalo naprej.
Lep pozdrav
Mitja Kozic