Žleza slinavka
Pozdravljeni,
Pred dvemi leti se mi je zamašilo izvodilo žleze slinavke na levi in na desni strani pod jezikom. Slino, ki se je nabrala pod jezikom so mi na stomatološki kliniki spunktirali in od takrat se mi izvodilo ni več zamašilo. Imam pa občasno neko ne ravno bolečino ampak pekoč občutek pod jezikom in na desni strani vratu. V bistvu me ravno ne boli ampak moti in skrbi, da je kaj narobe. Na tej desni strani, v predelu pod zobom (petica) oz. na mehkem delu kjer so žleze začutim neko majhno zatrdlinico, ki jo na levi strani ni. Te iste stvari sem opazila že pred letom in pol do sedaj je to ostalo nekako v istem obsegu. Bila sem tudi pri spološni zdravnici in je rekla, da je to normalno stanje za žlezo. Mene pa vseeno skrbi, ker neprestano čutim neko čudno bolečino in si tipljem to zatrdlinico. Vem, da na daljavo težko presodite, a vas vseeno prosim za vaše mnjenje. Ali menite, da bi morala narediti kakšen pregled oz. ali mislite, da je to normalno stanje ali je žleza lahko zaznavna tudi v takšni obliki? lp Lejla
Spoštovani!
Pri vneti žlezi je le-ta napihnjena, boleča, koža je na tem predelu topla, rdečkasta. Če je vnetje kronično (pri zastoju v iztekanju sline skozi izvodilo) imamo ponavadi občasne otekline. Te težave so lahko več mesecev ali let. Težko požiranje ni značilno za tovrstno vnetje (razen če nas vse boli takrat).
LP. drIB.
Spoštovani,
hvala za hiter odgovor.Pri meni je težava, da občasno začutim “rezajočo” bolečino iz predela grla , ki se pa občuti tudi zadaj nad lopatico.Ob časno imam na desni strani rahlo zatečeno(pod čeljustjo).Bezgavka je rahlo povečana in se občasno tudi zmanjša.V bistvu stalno občutim rahlo bolečino na desni strani, ki pa poteka od te bezgavke pa do rame in območje nad lopatico.
Hvala in lep pozdrav
Moj mož pravi, da ima to že vsaj 15 let, da včasih čuti, kot bi ga bolel zob, petica. V začetku si je včasih moral pomagati s protibolečinskimi tabletami, zdaj pa je sam odkril, da mu paše, da si masira to bulico pod čeljustjo. Nikoli tudi ni iskal zdravniške pomoči, menda mu je pred 10-imi leti študent medicine razložil, v čem je poanta (da se žleza slinavka pač zamaši) in od takrat ne komplicira.
Bi morda vseeno moral na pregled? To se mu dogaja recimo parkrat (2-3x) na leto.
tudi sam imam podobno težavo z zatekanjem leve žleze slinavke zadnje leto…in sem sam ugotovil, da je masiranje najučinkoviteje saj pospeši izločanje sline iz žleze in s tem se žleza hitro vrne v normalno stanje…lahko pa s tem tudi pospešiš izločanje kalcija ,ki zamaši izvodila, le ta se tako izloči pod jezikom…to pa je bolj ali manj odpravljanje simptomov, zato bi bilo pametno vedeti, kaj je vzrok tej težavi, sam opažam, da je vzrok prevroča ali premrzla hrana,nezadostna hidracija, alkohol,cigarete…mislim da bi moral vsak biti pozoren saj gre lahko tudi za draženje, ki ga povzroči zunanji dejavnik…je pa to le moje opažanje in laično mnenje…lp