Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija zlatenica

zlatenica

Pozdravljeni, prebirala sem že po forumu a nekako ne najdem stvari, ki bi me potolažila.

Imamo 3 tedne staro dojenčico. Približno 10 dni po porodu je bila 15 ur pod lučko, saj je imela bilirubina 408. Po 15 urah je padel za polovico. Iz bolnice je bila odpuščena z 213 (merjeno z minolto). Po 5 dneh sem skoraj izsilila kontrolo krvi in je bil spet 270. Baje nič takega, meja je 300 so mi rekli. Obe patronažni, ki sta hodili k nam (zadnja pred 3 dnevi) sta zagotavljali, da je vse ok, rumena barva da bo še nekaj časa, važno je da se otrok redi in sam zbuja za hranjenje. Patronažna se je posvetovala s peditrom, ki je ocenil, da kontrole ne rabimo več saj otrok super napreduje. Bilirubin naj v tej starosti ne bi bil več nevaren.

Otrok je še zelo rumen (morda spet celo malo bolj, že težko ocenim, ker sem tako obremenjena s tem☹), spi veliko. Ima budna obdobja dopoldne, okoli ene ure do dveh. Dojiva se na 2-3 uri. Včasih na 1 uro, ponoči včasih zavleče čez 3 ure (vendar manj kot 4). Za hrano se vedno zbudi sama. Na teži zelo pridno pridobiva (več kot naj bi).

Patronažna ne bo več prišla, 12. imamo prvič posvetovalnico. Zelo težko mi je, ker ne vem več kaj je prav in kaj ne. Kdaj iti na pregled, da ne bo brezveze in da hkrati ne bo prepozno. Kot laik to zelo težko ocenim, pediater in patronažne pa prav to pričakujejo. Vsi pa so ocenili da ne potrebujemo nobene kontrole.

Skrbi se, ker se mi zdi na oko spet bolj rumena. In ker precej spi. Zdravnica je rekla, da idelalni dojenčki pač jejo in spijo. Da je cilj da se sama zbuja za hrano in se redi. Cilje torej dosega.

Zanima me vaše mnenje. In to ali je res, da tudi višje vrednosti bilirubina v starosti tri tedne res niso več nevarne?

Hvala in lep pozdrav.

Novorojenčki, ki so imeli po porodu hujšo zlatenico, so lahko rumenkasto obarvani tudi do 2. meseca starosti. Pomembno je, da se pravilno hrani, da se sama zbuja tudi ponoči za hranjenje in tako primerno napreduje na teži. Če pa otrok prespi več kot 5 ur in ga morate zbujati za hranjenje tudi čez dan, to kaže, da morate na pregled.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close