Pozdravljeni
Leta 2010 sem sklenil življenjsko zavarovanje za dobo 40 let. V leto 2011 se mi je pripetila prometna nesreča, v kateri sem jo na srečo dobro odnesel, sem pa imel zdrobljeno 4.in 5. metakarpalno kost, strgane vezi v zapestju, prav tako zlom v zapestju in prelom podlahtnice. Po nesreči sem bil slab teden v bolnišnici, prav tako sem prestal dve operaciji. V roki so mi ostali in bodo ostali nekateri vijaki in ena ploščica, ena ploščica pa je bila operativno odstranjena. Zanima me, ali lahko uveljavljam odškodnino iz življenjskega zavarovanja? Zanima me tudi, če lahko skrajšam dobo zavarovanja ter znesek mesečne premije?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
A.
Pozdravljeni,
če je k življenjskemu zavarovanju priključeno tudi dodatno nezgodno zavarovanje, lahko vložite prijavo nezgode skupaj z vso zdravstveno dokumentacijo. Če dodatnega nezgodnega zavarovanja nimate, potem izplačila zavarovalnine za primer negode ne morete dobiti.
Zavarovalne dobe v času trajanja zavarovanja ni mogoče krajšati, ker je le ta dogovorjena ob sklenitvi zavarovanja, prav tako pa pogoji za življenjsko zavarovanje ne predvidevajo krajšanja zavarovalne dobe. Znesek mesečne premije pa se lahko zmanjša do najnižjega zneska, ki je določen v ceniku za posamezno vrsto zavarovanja.
Predlagamo, da natančneje preverite sklenjeno polico in pogoje oziroma se obrnete na zastopnika, s katerim ste sklenili zavarovanje.
Lep pozdrav,
Služba za izvajanje osebnih zavarovanj