Spoštovani!
Septembra 2003 sem pri eni izmed slovenskih zavarovalnic sklenila življenjsko zavarovanje z nezgodnim zavarovanjem, v povprečju sem plačevala pribl. 30 EUR, od tega je nezgodno znašalo pribl. 12 EUR. Plačala sem 50 premij, kar znese, ko odštejem nezgodno, pribl. 900 EUR. Po nasvetu zavarovalne agentke sem želela sredstva prenesti v vzajemne sklade (večji donosi) in ugotovila, da mi zavarovalnica kot odkupno vrednost priznava le 680 EUR. Sem zelo razočarana, kajti če bi mi denar dobesedno “ležal” na računu v banki, bi imela vsaj toliko, kolikor sem vplačala. Je normalno, da si zavarovalnica ob prekinitvi življ. zavarovanja vzame takšen delež? Zavarovanje sem imela sklenjeno za 15 let.
Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.
Mici
Če na hitro izračunam,ste z nasvetom vaše agentke izgubili 220 Eur,v naložbenem zavarovanju pa boste plačevali vsaj 3-5 let,da boste imeli toliko,kolikor ste vplačali.
Vse to pa zaradi stroškov,kateri nastanejo s sklenitvijo nove zavarovalne pogodbe.Ti stroški vsebujejo provizijo zastopniku,ki sklene polico,stroški vstopne ter upravljalske provizije,…
Če je bil nasvet vaše agentke korekten,pa lahko ocenite sami.
Lepo vas pozdravljam,Bruno Šneberger
Hvala za vaš odgovor. Ja, izgubila sem 230 EUR + dobiček, ki so mi ga pripisali vsako leto. Ali menite, da bi bilo zame ugodneje, če bi skrajšala življ. zavarovanje na 5 let (potem bi se mi izteklo avgusta letos), kot ste to ali nekaj podobnega že svetovali nekomu na tem forumu.Sklenjeno imam tudi kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje za 20 EUR mesečno. Resnično bi se rada rešila te zavarovalnice s čim manj izgube.Ne zdi se mi namreč normalno, da mi agent ob ponudbi za sklenitev naložbenega življ. zavarovanja niti ne pove, kakšna natančno je odkupna vrednost prej sklenjenega zavarovanja, poudarjalo se je le donose v prihodnosti. Ponudbo mi je prejšnji teden že napisal, jaz bi pa po tehtnem premisleku rada od tega odstopila. Je to mogoče? Plačala še nisem nič.
Ali je ob sklenitvah takšnih in drugačnih zavarovanj za kasnejši dodatek k pokojnini bolje ali bolj varno vplačevati več pri pokojninski družbi? Sem bolj tip, ki gre rad na “ziher” varianto, veliki dobički me pri vsem tem niti ne zanimajo.
Veliko bolje bi bilo ,če bi vašo polico plačevali vsaj 10 let brez prekinitve.Že s tem,da je pogodba krajša od 10 let izgubimo 6,5 %.DZP.
Najboljša varianta je oživitev vaše ga življenskega zavarovanja,vprešanje pa je,ali je za to še čas.Poskusite poklicati zavarovalnico in se pogovorite o tej možnosti,seveda če vam je to še v interesu.
Tako boste iztržili največ.
Že sklenjena in podpisana ponudba življ. ali naložb. zavarovanja je neveljavna,če zanjo ni plačana premija.Pa tudi v primeru,da je premija plačana,po OZ je možen odstop od pogodbe v 8.dneh po podpisu ponudbe.
Zavarovalnica vam premijo vrne,zmanjšano za administr. stroške.
Naložba v zavarovalnice ali pokojninske družbe je pribl.podobna,glede varnosti pa gotovo najvarnejša naložba.
Vse dobro vam želim,toliko sem vam namenil.Pa lepo pozdravljeni!
Bruno Šneberger