Življenje po poroki
Pozdravljeni!
Zastavila vam bom nenavadno vprašanje, pa vendar ob današnjem pogledu na svet, reallno.
Sem ločena in imam 9 letno hčer, s katero živiva v najemniškem stanovanju. Že dve leti imam partnerja, s katerim si hodivo na obiske, nekaj časa je on pri nama, nato greva mi dve v njegov karj, kjer ima hiši. Parttner ima sva sina, s katerima sem v dobrih odnosih, le majhni, me sprejema “pogojno”, ker ga je ločitev prizadela.
To leto, se s partnerjem nameravavava poročit in se k njemu preselit, kar pomeni, da bom vrnila staovanje, pa vendar me strah prihodnosti, tako zeloo močno.
Strah me je, da bi se bodočemui možu, karkoli zgodilo (Bog ne daj, raje bi umrla sama) in bi me njegovi otroci s hčerjo dobesedno postavili na cesto. Nisem materialist in nikoli nisem bila, vendar se mi zdi, bolj se staraš, bolj te skrbi prihodnost. A mislite, da imam kasneje kakšne možnosti, ki bi kazale, da po mojem možu dobim kaj – vsaj nekaj malega, kolikor bom pač v teh letih, ko bova skupaj živela, vložila v najino življenje.
Vem, da zveni, kot da ga “obsojam na smrt”, vendar življenje je tako nepredvidljivo. Upam pa, da bova oba živela še dolga leta.
Hvala za odgovore.
po smrti moža imaš pravico do deleža na skupnem premoženju (torej premoženju, ki ga bosta skupaj ustvarila), nikakor pa nimaš pravice do posebnega premoženja (torej do tega kar ima v tem trenutku), razen, če bi ti namenil kaj z oporoko…če te zanima bolj podrobno mi lahko pišeš na [email protected]
Če nisi koristoljubna, potem si pripravljena po morebitni ločitvi ali smrti moža živeti dalje tako, kot si živela do sedaj – s hčerko v podnajemništvu. A ni tako? Zakaj bi morala poroka spremeniti tvoje življenje do tvoje smrti? Poroka ni nobena garancija. Garancija si edino sama sebi. Kar sama ustvarjaš, je tvoje, in nič drugega.
Krena35, ne bo držalo, kar pišeš. Zakonska žena ali izvenzakonska partnerka po umrlem možu deduje v enakem deležu kot njegovi otroci, če pa v času zakona ustvarita še kaj, je pa to že tako njeno premoženje. Če bi npr. v tem primeru umrla ona pred možem, bi po njej dedoval mož in njena hčerka oz. otroci, ki bi se rodili v njunem zakonu.
ne bo držalo, je imela znanka tak primer in sicer leta 99, bila sta poročena 2 meseca ko se je njen mož ubil v nesreči , moževo premoženje, ki ga je on prinesel v zakon sta dedovala izključno samo njuna otroka, ona ni dedovala ničesar, dedovala je samo tisto kar sta ustvarila skupaj prej v izvenzakonski skupnosti in pač v tistih dveh kratkih mesecih ko sta bila poročena…skratka iz njegovega premoženja ki ga je on ustvaril pred njuno (prvo izvenzakonsko zvezo) je bila ona kot partnerica popolnoma izločena….