živciranje in jok zaradi sole
pozdravljeni,
mene zanima ce mi lahko kdo pomaga pri tem da bi se manj sekirala ker se resno prevec sekiram in prejokam zaradi sole pa sem sele prvi letnik gimanzije. ze sedaj se bojim da ne bom naredila mature ceprav mi gre v soli precej dobro… razmisljala sem že če bi se prepisala na drugo šolo ker se bojim da bom v 4. letniku na tej trenutni gimnaziji na kateri sem(.. biotehnična..) preveč utrujena in se ne bom zmozna uciti ker ima vcasih pouk do petih popoldan. na splosni gimnazij pa naj bi kot so meni rekli že ob enih ali prej konec in nebi bila tako utrujena ko bi prisla domov. pa se na splosni vec vadijo za maturo na nasi je pa vec laboratorijskih vaj. najhuje sedaj pa so ocene ter testi zaradi katerih se ogromno prejokam in presekiram ker se bojim da bojo slabi rezultati ceprav so na koncu dobri.. prosim pomagajte mi ker sem obupana in vem da se prevec sekiram ampak drugace res ne morem…
Oj,
Glej to je stvar notranjega miru in duha kot prvo. Drugo je, če imaš tekmovalno okolje (sošolke, sošolci), tretje so pritiski družine (te kaj terata starša ?). Sam sem pogrnil prvi letnik splošne gimnazije in mature nisem naredil v rednem roku (šele v jesenskem). Sedaj imam pa VII. stopnjo in eden objavljen znanstveni članek. Sicer vse skupaj en “šajse” pomaga (trenutno),… anyway. 😀
Je pa tako, da še takrat, za moje čase, sem sam odmislil praktično vse in se posvetil samo šoli. Če poznaš sebe dovolj in misliš, da ne boš zmogla, prav… se prepiši drugam. Sam sem imel to “srečo”, da sem bil povečini že ob dveh-treh popoldne doma, čeprav sem se povečini učil šele v večernih urah (podnevi spal, op.p.). Bili so tudi dnevi, ko smo se ga “kampanjsko učili” cel dan pred kontrolko (brez spanja),…
Avtorica zgornje objave ima prav – najdi si neko sprostitev. Sam bolj navijam za kakšen šport ali meditativno glasbo (432 Hz npr.).
Jah tak ti bom rekel… če boš splošno delala, ne boš imela nekih poklicnih kvalifikacij. Če pa to šolo narediš, potem pa še kakšno fakulteto (če misliš iti naprej), magari čisto druge smeri, boš imela pa tako rekoč dve izobrazbi. 😉
Glej ocene še zdaleč niso odraz nekega znanja (še manj pa razgledanosti).
Sam sem imel na svoji splošni gimnaziji strategijo, da sem se začel po kakšnem tednu ali dva sproti učiti in ko je bilo napovedano nenapovedano spraševanje, sem se zmeraj prvi javil, da pokažem svoje “kao briljantno znanje”. 😀
Strategija se je obrestovala, ker sem dobil (logično) lažja vprašanja, potem sem imel pa vsaj 2 meseca mir do naslednjega spraševanja. Ne vem sedaj kako ima Vaša generacija to urejeno, vendar tako smo ga mi “hekali”.
Se spomnim, da nekateri v mojem letniku naprimer sploh niso naredili srednje šole in eden sošolec je na ProPlusu zaposlen kot grafični oblikovalec. Ena sošolka, ki je bila pa tudi vsa polna sebe (piflarka) pa je tudi v prvem roku (vsaj) ni naredila. Ne vzemi to sedaj kot nek pritisk, vendar pač naredi si načrt kako in kdaj se boš učila, kdaj boš imela prost čas – za kaj ga boš porabila, pa bo vse dobro. :)))
Saj ti bo uspelo glej jo ! 😀
Vem prvi letnik, po možnosti, če hodiš še v šolo stran od rojstnega kraja, ne poznaš (verjetno še) nikogar,… to so samo začetna trenja, ki bodo minila.
Pa tudi priporočam ti, da se malo raziskuješ – v smislu kako ti dejansko odgovarja učenje. Sam sem šele na fakulteti ugotovil, da mi miselni vzorci in barvni flomastri pomagajo lažje si zapomnit pojme. To in skupinsko debatiranje/zezanje čez snov.
Včasih misliš, da veš kako se moraš učit, potem pa vidiš, da stari sistem ne deluje več tako učinkovito na novem (gimnazija vs. fakulteta).
No upam, da ti je kaj lažje. 😀
Glej to je stvar notranjega miru in duha kot prvo. Drugo je, če imaš tekmovalno okolje (sošolke, sošolci), tretje so pritiski družine (te kaj terata starša ?). Sam sem pogrnil prvi letnik splošne gimnazije in mature nisem naredil v rednem roku (šele v jesenskem). Sedaj imam pa VII. stopnjo in eden objavljen znanstveni članek. Sicer vse skupaj en “šajse” pomaga (trenutno),… anyway. 😀
Je pa tako, da še takrat, za moje čase, sem sam odmislil praktično vse in se posvetil samo šoli. Če poznaš sebe dovolj in misliš, da ne boš zmogla, prav… se prepiši drugam. Sam sem imel to “srečo”, da sem bil povečini že ob dveh-treh popoldne doma, čeprav sem se povečini učil šele v večernih urah (podnevi spal, op.p.). Bili so tudi dnevi, ko smo se ga “kampanjsko učili” cel dan pred kontrolko (brez spanja),…
Avtorica zgornje objave ima prav – najdi si neko sprostitev. Sam bolj navijam za kakšen šport ali meditativno glasbo (432 Hz npr.).
Jah tak ti bom rekel… če boš splošno delala, ne boš imela nekih poklicnih kvalifikacij. Če pa to šolo narediš, potem pa še kakšno fakulteto (če misliš iti naprej), magari čisto druge smeri, boš imela pa tako rekoč dve izobrazbi. 😉
Glej ocene še zdaleč niso odraz nekega znanja (še manj pa razgledanosti).
Sam sem imel na svoji splošni gimnaziji strategijo, da sem se začel po kakšnem tednu ali dva sproti učiti in ko je bilo napovedano nenapovedano spraševanje, sem se zmeraj prvi javil, da pokažem svoje “kao briljantno znanje”. 😀
Strategija se je obrestovala, ker sem dobil (logično) lažja vprašanja, potem sem imel pa vsaj 2 meseca mir do naslednjega spraševanja. Ne vem sedaj kako ima Vaša generacija to urejeno, vendar tako smo ga mi “hekali”.
Se spomnim, da nekateri v mojem letniku naprimer sploh niso naredili srednje šole in eden sošolec je na ProPlusu zaposlen kot grafični oblikovalec. Ena sošolka, ki je bila pa tudi vsa polna sebe (piflarka) pa je tudi v prvem roku (vsaj) ni naredila. Ne vzemi to sedaj kot nek pritisk, vendar pač naredi si načrt kako in kdaj se boš učila, kdaj boš imela prost čas – za kaj ga boš porabila, pa bo vse dobro. :)))
Saj ti bo uspelo glej jo ! :D
Vem prvi letnik, po možnosti, če hodiš še v šolo stran od rojstnega kraja, ne poznaš (verjetno še) nikogar,… to so samo začetna trenja, ki bodo minila.
Pa tudi priporočam ti, da se malo raziskuješ – v smislu kako ti dejansko odgovarja učenje. Sam sem šele na fakulteti ugotovil, da mi miselni vzorci in barvni flomastri pomagajo lažje si zapomnit pojme. To in skupinsko debatiranje/zezanje čez snov.
Včasih misliš, da veš kako se moraš učit, potem pa vidiš, da stari sistem ne deluje več tako učinkovito na novem (gimnazija vs. fakulteta).
No upam, da ti je kaj lažje. :D[/quote]
Tukaj si nanizal toliko vzpodbudnih utrinkov, da se situacija – ko jih bo najstnica 111 večkrat prebrala, o njih razmislila in ukrepala – obrne navzgor. To je tudi moja želja.
No sigurno, da Vas ne bodo v vati nosili okoli. Drugače se pa sigurno da preko spletne strani šole ali kako drugače preko (objavljenega) predmetnika za oz. od višjih letnikov tudi izvedeti kakšna je kaj snov/vsebina posameznega predmeta. Ne vem, na fakulteti smo lahko komot to videli + imeli nabor seznama literature, ki je bil potreben za ta predmet.
Potem se pa lahko magari tudi čez poletne počitnice “že učiš” tudi za naslednji letnik, če ti bo tako lažje.
Od kdaj si se takole sekirala zaradi šole ? Zmeraj ali je bil nek dogodek ? Imajo starši kaj prste vmes ? Imaš nasplošno probleme s samozavestjo ? Koliko prijateljev-ic imaš in kakšni so odnosi ?
nevem ze v osnovni sem se sekirala ampak v sredni je resno huje in ne morem normalo jesti in boli me zelodec..ne moji starsi so cisto okej in moji prijatelji tudi ..vsi me podpirajo… probleme z samozavestjo pa nimam samo grozno se sekiram zaradi sole..npr. fizika me zelo skrbi ker sem dobila 1 sprasevanje..pa se fanta mam ki se zadnje case cudno obnasa do mene…
Stara si sele 15let. Hodis v gimnazijo pa si dobila sele en cvek. Najbrz nisi vajena slabih ocen, sedaj je pa sok. V zivljenju bodo vzponi in padci in pomembno je da po padcu vedno vstanes in si se mocnejsa. Solze ne pomagajo, biti moras samozavestna in samo sebe moras prepricati, da si sposobna in da ti bo uspelo. Si edina v razredu ki si kdaj dobila kaksen cvek da se tako sekiras ali je kaj drugega? Imas z fiziko probleme ali pac tisti dan nisi imela srece? Glede fanta: si v letih ko dozorevas in se spoznavas. Z fantom imej razjasnjene stvari in ga vprasaj kaj je narobe. Si pa se mlada in ce nista za skupaj ostanita vsaj prijatelja. Javi se in povej kako si se lotila tezav. Nisi pa edina s tezavami ves. Veliko jih tudi zaradi teh tezav zacne piti alkohol in se drogirati ampak tezav se ne resuje na ta nacin.
Ključen podatek (je odebeljen) – PUMA je nevede našla vzrok tvojih težav. 😀
Pravijo, da kdor zna ločiti osebno, zasebno sfero od poslovne, je pač… car-ica. 🙂
Realno pa se problemi iz ene ali druge sfere nevede ali nehote prepletajo. Tako da, glede na to, da (kot praviš), da je okolje vredu, boš morala rešiti odnos s fantom, če hočeš, da ti bo šlo v šoli. Mogoče (če se tega ne bo dalo rešiti) se boš celo znašla pred odločitvijo fant vs. šola, ker zasebne stvari ti očitno precej vplivajo na poslovno. Mislim, da mi ni treba poudarjati, da (če bo prišlo do izbire) izberi šolo. Za fante bo še čas, pa še več možnosti imaš, če jih boš malo imela – ne vem za zakon, resno zvezo (kasneje).
Mislim pa da bi se tudi na spletu dalo najti kakšne poučne (verjetno tudi v Slovenščini) “4 Dummies”-like razlage kakšne snovi za fiziko. Kaj točno pa jemljete pri Fiziki ? Kaj so te spraševali ?
pri fiziki imamo krozenje in saj razumem ampak profesor nam da 5 vprasanj na racunalnik in moras imet dva prau za pozitivno.. saj ko smo to prvic imeli sem snou razumela ampak panika me zagrabi in potem me je strah in pozabim vse in delam neumne napake.. samo ne mislim da je fant kriv za to ker znam locit fanta od sole ter se posvetit samo soli.
Bo ti dal se kdo drug kaksen nasvet, ampak jaz sem pred kontrolno vedno zaprla oci, nekajkrat globoko vdihnila in si rekla: ucila sem se, pripravljena sem in naredila bom najboljse kot znam. Marija, prosim pomagaj mi ( sem verna, zato mi je bilo nekako lazje, ce sem se prepricala, da imam nekoga ob sebi in da mi bo marija pomagala). Ne smes pa pred kontrolno alii sprasevanjem pasti v paniko. Nafilat se moras z pozitivno energijo!!!
Pojdi v svetovalno službo … povej svet. delavcu, kako ti je, on ti bo znal najbolj realno povedati tudi glede zahtevnosti šole.
Vse gimnazije so težke, ker imajo podobno snov in podoben obseg. Na naši šoli je bolj poudarek na naravoslovju, ampak tako je tudi na splošni gimnaziji, če izbereš naravoslovno smer. Tudi število ur je podobno, v prvem letniku je pa program na naši šoli itak enak kot na vseh drugih gimnazijah. Če kje končajo ob enih, je to zato, ker prej začnejo in ker imajo tisti dan kako uro manj na urniku.
Konkretno ti lahko za umetniško gimnazijo na Križankah povem, da imajo v prvem letniku 5 ur pouka na teden več kot drugje … Pa še tak zmrdan urnik, ker ni dovolj prostorov in hodijo kak dan domov tudi ob štirih, petih.
Na čisto vsaki šoli je kak predmet ali dva, kak učitelj ali dva, ki sta trši oreh in kjer se je treba bolj potruditi. Ni šole, kjer bi bili vsi predmeti lahki in vsi učitelji super, razumevajoči, razgledani, sposobni in popustljivi.
Meni se zdi na naši šoli fajn vzdušje, v razredu se dobro razumemo, sem imela v prvem letniku tudi jaz krizo, dvome, ampak dejstvo je, da je srednja šola zahtevnejša od osnovne, gimnazija pa sploh. In da je treba delat. Cveke se pa da popravit.
Je kar res kar pravijo učitelji (da se standardi znižujejo). Mi smo imeli tako, da si moral imeti 3/5 prav, da si imel 2 ali zadostno oceno.
Zakaj te pa potem panika zagrabi, če razumeš ? Če doumeš, poznaš rešitev, ne vem zakaj bi morala ta impulz potem negirati ? Mogoče je tvoj problem obraten od Okhamove britve – torej rajši izbereš zapleteno rešitev/odgovor kot pa najbolj enostavno, ker se ti zdi ta enostavnejši bolj… “neumen” in nemogoč. To ti je deloma pogojeno ravno s šolo, ker nas futrajo s cel kup nepotrebnimi in abstraktnimi zadevami, namesto, da bi pokazali TO na praktičnem primeru.
Recimo iz gimnazije se spomnim, ko nas je profesor za biotehnologijo učil te makro elemente zemlje… pa je na tablo napisal kratico SCHNOPS. Pa je potem vprašal, če kdo ve kaj to pomeni ? 😉 😀
In… itak ! Tisti, ki so se ga že takrat radi nacejali, so bili najbolj glasni:” Ja ma dej, to ti tist za pit pa to !” Razred ti itak bruhne v smeh… 😀
Potem pa on reče: “Ne !” To so ti makro elementi zemlje – žveplo, ogljik, vodik, dušik, kisik, fosfor in še enkrat žveplo.
Potem smo pa vsi, ki smo imeli to vprašanje v testu kar ta “schnops” pisali (marsikateri kar s strešico, he he).
Tudi snov iz matematike se da tako praktično predstaviti, vendar večina akademikov je teoretikov in redki so tisti, ki znajo to predstaviti tudi na praktičen način. Iz tega lahko tudi vidiš koliko jih sploh kaj raziskuje, vendar to je druga tema.
Centrifugalna sila – da fun way !
da vem da je vsaka sola posebej tezka samo ta profesor ki ga imam je tako zagrenjen in nam da smotana vprasanja jaz pa delam neumne napake in zdaj se bojim da bom tudi naslednic naredila enako pa bom spet zasutirala ker to se neda popravit .. dobis 5 ocen in te se sestejejo v eno .. prvo oceno mam 1 in se bojim da bom dobila se naslednjo 1 al pa se katero..pa to z osmimi urami in se vec mi je neumno.. samo baje da ce res ne mores in imas probleme z prevozi kar tudi imam da ti potem v cetrtem letniku dajo vaje dopoldan ..vsaj tako so mi rekli eni ki so vcasih hodili v to solo in upam da je res ker pol bi vsa zmantrana prisla domov ce bi prisla ob 18h ali pa 17h domov..
in nevem zakaj se sekiram ..vem da znam ampak potem me takoj zacne boleti v zelodcu in se zacnem sekirat sama od sebe ceprau se resno trudim da se nebi
vsi moji sosolci mi pravijo da se za test ali pa fiziko malo ucijo pa potem dobro pisejo.. ni mi jasno kako je to mozno saj jaz se toliko sekiram pa ucim oni pa ne…
Lahko poskušaš manipulirat (čeprav je to lahko zelo dvorezen meč) – če ga vidiš kje na hodniku, ga prav lepo pozdravi. 😉
Recimo, primer ?
Naprimer kakšne ? Primer ?
Ja glej… moraš pač pri sebi pretehtat oz. prioretizirat, si čas organizirat (kot sem ti že prej svetoval).
Če imaš že težave z želodcem, to res ni dobro – da ne boš še kakšen čir fasala.
Če ti ne znaš identificirati kaj točno je pri tebi problem, potem lahko ostali samo ugibamo in mečemo ven naključne ideje kot pa če bi vedeli kaj te dejansko “dol nese”.
A se ti drugače učiš za ocene ali za znanje ? Sam sem se zmeraj za znanje, zaradi česar sem tudi lažje enice prenašal. Se pa strinjam, da je tudi v srednji šoli cel kup nepotrebnih predmetov.
To je subjektivna ocena – mogoče se oni (v primerjavi s teboj) veliko več učijo ali pa imajo drugačen pristop k učenju (poleg zanimanja in talenta). Si kdaj razmišljala, da bi se kakšni šolski skupini (iz razreda) priključila, da bi skupaj “guslali” snov ?
Glede pristopa k učenju je mišljeno uporaba primerne učilne tehnike glede na to ali si slušni, vidni ali kinestetični tip. Mogoče tebi samo za ta predmet ne ustreza obstoječa učilna tehnika. Morda bi ti moral kdo s prakso kakšen eksperiment pokazati.
pač naprimer navadno vprasanje o pospesku da ampak da ga malo obrne in mene potem zmede potem pa naredim napako… učim se pa bol za ocene ker so mi pomembne.. saj se tudi za znanje samo ne tako… za fiziko pa mamo te klikerje in ce bi vedla iz kje on jemlje ta vprasanja bi blo super ampak nevem, naj bi iz neke knjige ki sem jo ze nasla in se pogledala v njo pa nisem kaj dosti nasla..
nevem kaj bi naredila z zelodcem ker se prevec sekiram in potem mi je slabo in boli me zelodec.. probam pozabit na te ocene saj imam dobre samo ta fizika in klikerji so mi smotani potem se pa zaradi tega sekiram se za vse ostale predmete…
Se ti piflaš na pamet ali poskušaš vsaj malo razumeti snov ? Ne ker se mi zdi, da tako deluješ, da poznaš, spremljaš vsa vprašanja, ki so bila do sedaj in imaš za njih, vnaprej pripravljene odgovore. To se potem piflaš, ko pa profesor kakšno vprašanje malo obrne, pa ne veš več odgovora.
To je tvoj nasplošen pristop (do šole, izobraževanja) ali samo pri njegovem predmetu oz. pri predmetih, ki jih apriori ne maraš (ali misliš, da nimajo mesta na tvoji smeri, so torej neuporabni) ? Na kateri smeri si sploh ?
Kaj so klikerji ? So to mišljena vprašanja za vadit, ki so na koncu vsakega poglavja (v knjigi) ? Kako sploh rešujete naloge na testih ? Kaj a imate samo za obkroževat ali kje kakšne številke vnašaš,… ?
Si ti zelo tekmovalna oseba in navajena samo zmagovati (in torej težko prenašaš poraze) ?
snov poskušam razumeti ampak vseeno imam potem tremo in vse pozabim potem se pa zmotim..klikerji so kot daljinec z številkami. profesor da celemu razredu na tablo vprasanje in ti moras na to odgovorit tako da kliknes na ta gumb..imas pa to pod mizo tako da ne mores videt kaj drugi klikajo..niso pa nikjer ta vprasanja in si jih sam izmisli..noben ne ve iz kje jih profesor jemlje niti iz učbenika jih ne..sem pa res malo tekmovalna samo glavno mi je da imam dobre ocene in res tezko prenasam poraze..sem pa na biotehnični gimnaziji in saj mi je zanimivo pa to vse..