Najdi forum

Zanima me, če se kdo spozna na žive meje.

Rad bi posadil živo mejo, pa me zanima naslednje:

Ali bo živa meja (povsem običajna – mislim da se imenuje liguster) uspela, če porežem vejice žive meje, ki že raste in nato te vejice vsadim v tla.

Ali imam možnosti da naredi korenine ali ne????

Hvala

Če vejice porežeš in vsadiš v tla je zelo malo možnosti, da bi naredile korenine (mogoče na 10 ena). Preverjeno.

LP

Pozdravljeni!

Ligustrum vulgare, Ligustrum ovalifolium (zimzelen) sta rastlini, ki se najlazje razmnozujeta od vseh grmovnic.
Morad JM ni izbral pravega casa, ali jih je potikal v presuho zemljo.

Septembra in vse do zmrzali narezite 20 cmo dolge potaknjence iz poganjkov kaline, ki pa naj ne bodo debelejsi od svincnika.
V zemljo izkopljite jarek, globok 15-20 cm. Na dno nasujte 5 cm na debelo mivke ali fino mlete opeke. Ena stena jarka naj bo pod kotom 45 stopinj, tako, da rastlince skoraj lezijo, so postrani. V ta jarek dajte potaknjence, lahko tudi v sopih po deset. Jarek zasujte z humusom ali rahko zemljo. Drugo pomlad, se bolj zagotovo pa jesen so rstline godne za presaditev na stalno mesto.
Lahko jih potaknete zunaj, ali v topli gredi, rastlinjaku. Tako razmnozujejo vse svetovne drevesnice te rstlinske vrste. Odstotek ukoreninjenja je pri kalini zelo velik, vsaj 90%.

Sadite jih v jarek, globok 40 cm, pognojen, v razmaku 10 cm.

Veliko uspeha in lep pozdrav.

Jaz vsako pomlad kupim decilitrske plastične lončke za pijačo ( 100 kosov = cca 190 Sit), vanje nasujem humusa, vtaknem noter porezane vejice, dam na ne prevroče mesto in obilno zalivam. Na jesen so kozarčki že dobesedno polni korenin, zato se po presajanju mladike takoj primejo. Uspeh je izjemno visok (verjetno okoli 90%). Po tem postopku sem v par letih iz ene podarjene sadike naredil že 70 metrsko živo mejo.

Zdravo,

zelo lepo, pa ste pomislili koliko je dela z njo. Ce hocete lepo zivo mejo, jo morate vsaj 3-4x letno obrezovati. Vsaj jaz sem se tega v 10letih pošteno naveličala. Pa o polžih, ki se krasno redijo pod njo ne govorim….

Reza

New Report

Close