Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost zgodnji ponavljajoči spontani splavi

zgodnji ponavljajoči spontani splavi

Lepo prosim, če je tu kdo, ki je prestal ali prestaja zgodnje ponavljajoče spontane splave, če lahko pove svoje izkušnje, preiskave, rezultate in nadaljna postopanja, bi bila izredno hvaležna. Mislim, da nas ni prav veliko, ker pa je to oblika neplodnosti, bi si lahko izmenjali izkušnje. Še posebno, ker se je po labirintih različnih zdravstvenih ustanov, ki izvajajo testiranja, kar težko znajti.
Rade volje bom delila svoje bridke izkušnje, iskanja in ugotovitve!
Iza

Iza, živjo!

Jaz sem imela 2 spontana splava čisto na začetku. Obakrat sem imela abrazijo in diagnozo blighted ovum.
Imam PCO in to tudi gotovo vpliva. Pri drugi nosečnosti sem jemala Dabroston po zanositvi, pa tudi ni bilo uspeha. Po drugem splavu me je G poslala še na genetske preiskave, ki so bile b.p.
Izgleda, da bom morala slej kot prej na IVF.

Tako!
Tašika

Tašika! Hvala za odgovor! Nisem vedela, da PCO vpliva na ohranitev nosečnosti.
Imela sem 3 spontane splave, dva pred odstranitvijo pregrade. Sedaj sem šla na kariotip, teste za toksoplazmozo, citomegalovirus, čakajo me še imunološke preiskave in testi za druge infekcije.
Iza

Draga Iza!
Jaz sem tudi imela tri spontane splava v zgodnji nosečnosti. in seveda po drugem splavu vse živo možne preiskave. Diagnoze pametne ni bilo (edino mogoče pregrada, ki ob enem slikanju je bila, po drugem pa ne..) Po tretjem splavu so ponovili histeroskopijo in ČISTO SLUČAJNO ugotovili, da imam kronično vnetje materničnega vratu, kar ob zgodnji nosečnosti sproživ razvoj kislin ki poskrbijo za splav. 3 mesece sem jemala antibiotike, danes pa imam 2 divji punčici.
Držim ti pesti da bi čimprej prestala vse kar te čaka in v kratkem kakega veselega dojenčka!

Draga Lara,
Hvala za odgovor. Rada pa bi te vprašala za kakšno vnetje, če morda veš, je šlo. Hvala za dobre želje in čestitam za tvoji punčici!
Iza

Žal so mi povedali le da je šlo za kronično vnetje materničnega vratu. Odkrili so ga v izvidu histeroskopije (sprememba tkiva). Mi je pa kmalu postalo jasno od kje to vnetje. Pri prvem spontanem splavu sem imela tako hudo vnetje, da se je skoraj že razširilo v maternico. dni sem v žilo dobivala antibiotike, vendar se očitno nisem pozdravila do konci. In tako se je vleklo in mi prineslo en kup težav in neljubih psihičnih bolečin..
Drugače pa … ne skrbi..tudi ti boš še mamica nadebudnežev. Pa vso srečo!!!!

Draga Iza!

Prav rada bom svojo izkušnjo delila s tabo. Naj še povem, da mi je žal za tvoje izgube in upam, da boš kmalu našla odgovor in prišla do otroka.

Jaz sem se trudila imeti otroka več kot 5 let. Prvič sem zanosila s Klomifenom. V 5. tednu nosečnosti sem imela zelo močne simptome gripe, slabo počutje, boleče sklepe, malo vročine, nato pa se je v 6. tednu pojavila huda bolečina na levi strani in bila je izvenmaternična nosečnost. Nato sem čez malo več kot pol leta spontano zanosila in bila presrečna, ko je bila nosečnost v maternici. In v 5. tednu nosečnosti sem spet imela močne simptome gripe, v 9. tednu sem začela krvaveti, plod je kmalu po tem odmrl. Imela sem zelo čuden občutek, da je nekaj hudo narobe, ampak se mi niti sanjalo ni, za kaj gre. Nato se je začelo obdobje neplodnosti, 3 neuspešne inseminacije, 4 neuspešni IVF-i, in simptomi gripe tudi kakšen teden po postopkih. In prepričevanje zdravnikov, da je nekaj narobe, pri čemer sem imela občutek, da bi me najraje vsi po vrsti najprej poslali k psihologu (Reš pa mi je na primer priporočal vedeževalko). Na forumih na internetu sem izvedela dosti o preiskavah, ki jih opravljajo drugje po svetu po ponavljajočih spontanih splavih (priporočam ti, da pogledaš na http://www.parentsplace.com/messageboards – board za ponavaljajoće splave in vprašaš za nasvet), izvedela kar nekaj stvari o imunoloških preiskavah, se pozanimala, kdo se ukvarja s tem in tako naletela na enega zdravnika iz Chicaga, ki je reproduktivni imunolog. Poslala sem mu celo email, kjer sem mu opisala svoje težave in strinjal se je, da gre skoraj zagotovo za imunološke probleme. Začela sem zbirati dokumentacijo, da bi se registrirala kot pacientka pri njemu in mu preko DHL-a poslala kri za preiskave (kar ni poceni!), nato pa sem šla še v Petra Držaja k revmatologu vprašati, če mi katere od teh preiskav lahko naredijo oni. Naredili so mi samo nekaj osnovnih in vse je bilo negativno, razen ANA protiteles, za kar oni trdijo, da ne vpliva, tisti zdravnik iz Amerike pa za ANA protitelesa opisuje točno takšne simptome, kot sem jih imela jaz. Ko sem dobila diagnozo, sem bila ravno sredi IVF postopka, zato sem takoj letela k svoji zdravnici, ki je na srečo pokazala zelo veliko razumevanja za moje težave, za kar sem ji še zdaj hvaležna, in predpisala mi je Medrol (to je zdravilo, ki se jemlje pri presaditvah in laično povedano oslabi delovanje imunskega sistema, torej tudi tvorbo protiteles; ima pa ta reč zelo hude stranske učinke in ni preveč zaželjeno za jemanje v nosečnosti). No, na kratko, nič simptomov gripe, pozitivni test, rizična, a uspešna nosečnost, ki se je končala v 29. tednu s prezgodnjim rojstvom mojih dveh srčkov, enojajčnih dvojčkov.

Na žalost je tako, da pri nas ni reproduktivnih imunologov in je vse skupaj bolj tipanje v temi. Poglej si stran od tega reproduktivnega imunologa (www.repro-med.net) in preberi 5 kategorij imunskih problemov.

Seveda še zdaleč ni nujno, da imaš imunološke težave, je pa dobro, da kaj veš o tem.

Upam, da sem ti kaj pomagala. Vem, kako težko se je prebijati v našem zdravstvu.

Želim ti veliko sreče in če te še kaj zanima, ti bom rada odgovorila.

Tudi jaz sem imela dva zaporedna spontana splava v 8 tednu nosečnosti, še pred tem pa eno uspešno nosečnost, brez vseh problemov. Po drugem splavu mi je ginekologinja povedala o možnosti pregrade v materinici in dodala, da se ti pregledi ponavadi opravljajo še po večih zaporednih spontanih splavih. Rekla je, da lahko grem na pregled, lahko pa še enkrat poskusim zanositi, če se sama sebi zdim psihično dovolj sposobna.
No, ker je bilo to meseca aprila, je bilo takoj po splavu potrebno malo počakati, pa še dopusti so vmes. In sva julija rekla, poskusiva, če ne zanosim, grem pa septembra na pregled. In danes sem 10 tednov noseča ter zgleda, da bo tokrat vredu.
Ne obupajte, jaz verjamem, da boste tudi ve enkrat mamice.

Draga Sari,
Hvala!
Čestitam za tvoja otročka! Koliko sta stara? Ali si trenutno na porodniški?
Na repro-med strani sem že bila, zanjo sem izvedela z inciid.org strani. Te imunske težave stvari so karzapletene, vodenje takšne nosečnosti do uspešnega zaključka pa tudi, saj kaže, da pri nas niso prav usmerjeni v reproduktivno imunologijo.
Čeprav na kariotip še čakava, je bil genetik mnenja, sta bila prva dva splava res zaradi pregrade in da je ta zadnji (nosečnost je potekala nekoliko drugače, trajala je dlje, hcg je rasel…) naključni.Upam, da je to res! Vendar je svetoval ostale preiskave, zlasti imunološke. Čez kakšen mesec imam preiskave na oddelku za revmatologijo, pa bom videla, kaj bodo pokazale. Ne spomnim se izrazitih simptomov preglada/gripe, res pa je, da me je v času okoli + testa vedno bolelo grlo in nazadnje tudi uho, ki me nikoli ne boli.
Prosim, če mi lahko poveš, koliko časa traja, da dobiš rezultate na Oddelku za revmatologijo? Ali sami pravijo vse preiskave ki pridejo v poštev pri splavih in za katere je laboratorij usposobljen ali moraš na določene posebej opozarjati? Ali imaš ob izvidu posvet z zdravnikom revmatologom?
Kot razumem so testi z revmatologije zate zadostovali, vseeno pa bi te rada vprašala, ali morda veš, ali bi ti ZZZS povrnil stroške preiskav krvi v ZDA?
Če nimaš časa odgovoriti, ni treba, saj vem, da moja vprašanja niso življenskega pomena, le rada bi bila bolj informirana v tej brezmočni situaciji…prepričana pa sem, da razumeš.
Hvala še enkrat!
Iza

Sari, še eno vprašanje imam glede testov na oddleku za revmatologijo…Ali ti testi izključijo vse znane imunske težave? Namreč: ali negativni test zagotovo pomeni, da bolj natančni testi v tujini niso potrebni? Ali pa je možno, da naši testi enostavno vsega ne zajamejo in lahko imaš težavo, ki je te testi niso zaznali, Dr. Beerovi testi pa bi jo?
Hvala še enkrat!
Iza

Iza, s temi testi je takole: jaz sem takrat nesla s sabo seznam testov, ki jih za začetek predlaga dr. Beer in sicer sem jih snela z njihove strani. Revmatolog mi je pojasnil, da nekaterih testov niti ne poznajo, nekateri so enostavno predragi, da bi jih smeli narediti samo na mojo željo, in tako smo pristali pri nekaj osnovnih. Bila sem pri njemu na pogovoru (mislim, da se s temi stvarmi nekoliko bolj ukvarjata dr. Ambrožič in dr. Tomšič), potem so mi vzeli kri in na rezultate sem čakala kakšen mesec in pol, potem pa so me naročili na kontrolo in tam sem se pomenila z revmatologom. Mislim, da nekatere teste, ki jih dela dr. Beer, dela samo on in nihče drug in vsekakor so možni problemi, ki jih pri nas ne bi diagnosticirali, dr. Beer pa bi jih. Je pa na srečo tako, da poznam nekaj žensk, ki so imele postavljeno diagnozo, pa so po nekaj splavih vseno donosile zdravega otroka brez terapije. Mislim, da ZZZS stroškov ne bi povrnila, jaz sem bila teste pripravljena sama plačati, ker sem to smatrala nekako kot zadnjo možnost preden odnehamo.

Moja fantka sta stara skoraj pet mesecev in jaz sem seveda na porodniški in bom še kar nekaj časa.

Upam, da je bilo res, da je bil tvoj tretji splav naključen in da bo v prihodnje vse drugače.

Veliko sreče!

Sari,
najlepša hvala za odgovore! Seveda se bom tudi jaz odločila za testiranje na svoje stroške, če bo potrebno. Sploh ni vprašanje ali se splača ali ne!
Za revmatologa še nisem dobila datuma, rekli so mi, da bo čez kakšen mesec, potem pa čakanje na rezultate…no, torej pred prazniki – morda!
Uživaj s fantki!
Lep pozdrav, Iza

Moja svakinja je imela tri sponatane splave.Prvič je začela krvavet v 7. tednu, kot mogoč razlog je ginekologinja navedla glivično infekcijo nožnice. Drugič so na UZ pri 13. tednih ugotovili, da je plod nehal rasti že kar nekaj časa nazaj – vzrok sveža okužba s toksopazmozo (pa so že od nekdaj imeli doma mačke), tretjič v 6. tednov krvavitev – tokrat niso navedli mogočega vzroka. Po tretjem spontanem splavu pa skoraj leto in pol ni mogla zanostiti. Ko je končno uspela zanosit, se do 4. meseca nismo upali veseliti novega člana. Zdaj je dečko star pol leta.
Držim pesti za vse!
Klara

Hvala klara!
Jaz sem pred meseci pisala na forum in želela kakšne zelo konkretne pozitivne izkušnje. Bila sem razočarana. Torej kljub temu, da mi vsak reče: ah to se dogaja, kmalu bo vse OK, a veš koliko je takih primerov itd., se mi zdi, da se najprej zgodi spontani splav potem pa kar ne splavamo iz problemov. Ali pa je to res prevelika želja, kot pravi dr. Pušenjak? Upam! Jaz še vedno močno upam in imam neizmerno željo! Vse vas spremljam in vam želim vse najboljše, ampak prosim, zgledujte se po Doroteji in pišite tudi, ko vam uspe. Meni osebno Klare, Doroteje in druge srečnice ogromno pomenijo, ker samo tako vidim, da se dogaja.

Osnovne imunoške preiskave lahko opraviš takoj na napotnico tvojega ginekologa(ni čakalne dobe samo za izvide,le za svetovanje in pogovor pri zdravniku,če so testi pozitivni).Greš v laboratorij osebno v Bolnico Petra Držaja,izvide dobi tvoj ginekolog po pošti.
:)))))

Up,
Hvala! Sem se že opravila v laboratoriju, bila sem tudi na pregledu pri dr. Ambrožiču, ki bo pregledal laboratorijske izvide in me povabil na ponoven pogovor, če bo potrebno. Na srečo sem se uspela dogovoriti, da se se pri njemu zglasila kar v ambulantnem času in je odredil lab. preiskave. Moja ginekologinja nima najmanjšega pojma, da te preiskave obstajajo in da jih je treba opraviti pri ponavljajočih splavih (te preiskave pa so mi svetovali na genetske posvetu), splošna zdravnica mi je dala napotnico, ni pa vedela navesti preiskave, zato se nisem mogla direktno zglasiti v laboratoriju.
Rada bi te vprašala, če nimaš nič proti, ali lahko z nami deliš svoje izkušnje? Zate upam, da so pozitivne! :))))
Iza

IZ gubila sem deklico v 28 tednu nosečnosti zaradi placentne insuficience.Naredila sem tudi teste na antifosfolipidna telesa,ki pa so bili negativni.V naslednji nosečnosti sem dobila otroški Aspirin v 16. tednu do zadnjega meseca,za zdrav razvoj posteljice in boljšo prekrvavitev.IMAMO SONČKA,KI BO KMALU ŠEL V ŠOLO.
Srečno tudi tebi!

Draga Up,
Žal mi je zaradi tvoje izgube…sploh si ne morem predstavljati, kako boleča izguba je to. Čestitam ti za bodočega šolarja!
Ali prav razumem, da želiš ponovno zanositi?
LP,
Iza

Ne,sem prestara(ko so 4o. tukaj in je materinska želja vsaj enkrat izpolnjena,se tudi želja za veliko družino umiri…Preden pa se je ta izpolnitev dogodila sem se tolažila z mislijo:”Kljub vsej žalosti ,kljub vsem izničenim sanjam,je svet vendarle čudovit”.Nato pa so se sanje uresničile!)
Srečno vsem!Kdor upa,ne obupa!

10.9 sem se pohvalila z nosečnostjo v 10. tednu, danes pa sem prišla iz bolnišnice, kjer sem bila včeraj na čiščenju.
Plodek je odmrl (utripi niso bili več vidni) in pokonci me drži le še misel na preiskave pa potem takoj čimprejšnjo zanositev.
Naj omenim še, da pri obeh prejšnjih splavih nisem imela jutranjih slabosti in se mi je kmalu po dveh črticah pojavil izcedek, ki je trajal kakšen teden. Prvič se imela abortus incompletus in sem šla na kiretažo, drugič so mi po enem tednu izcedka ugotovili, da ni več utripa in sledilo je čiščenje (vakum), tokrat pa sem imela slabosti (včasih bruhanje zjutraj, drugič slabost cel dan, tretjič samo zvečer, včasih nič) in izcedka ni bilo. Bila sem prepričana, da tokrat pa bo in se pred 1. posvetovalnico naročila še na eno kontrolo, ker sem nameravala na pregled NS, pa je plodek od prvega pregleda (14 dni prej) zrasel le za dober mm in utripi so bili vidni zelo slabo oz. le še tam kjer naj bi se razvila posteljica. V ponedeljek utripov ni bilo več…
Sem mislila, da kakšen teden sploh ne bom šla za računalnik in sploh ne brala forumov, pa me je premagalo, saj je včasih kar malo bolje, če se nekomu potožiš, pa čeprav vas ne poznam. Ampak v teh trenutkih čutim kako zelo blizu smo si!

Aja, zdaj sem po novem taja*, ker je baje tukaj že ena taja

New Report

Close