Zgodnja nosečnost in borelioza
Spoštovani,
kakšen mesec in pol nazaj sem imela klopa. Vendar rdečica še vedno ni izginila. Zdi se mi, kot da se rdeč madež celo povečuje. Sem v petem tednu nosečnosti (ugriz klopa je bil torej že pred zanositvijo) in me zelo skrbi, če bi v primeru, da sem okužena z boreliozo to lahko otroku škodovalo. Prosim svetujte mi, kaj naj storim.
Hvala in lep pozdrav!
Celija
Spoštovani,
glede na opisano je res večja verjetnost, da ste okuženi z borelijo, zatovam priporočam obisk osebnega splošnega zdravnika, ki vas bo verjetno poslal na infekcijsko kliniko, kjer vas bodo v primeru, da potrdijo okužbo, zdravili z antibiotiki, ki bodo primerni tudi v nosečnosti.
Pozdravljeni.
Sem v 5.tednu nosecnosti. Po odkritem kolobarju, znacilnem za boreliozo, mi je zdravnica drugi dan predpisala Hiconcil 500, 2 skatli. Ali je to dovolj, ali nebi bilo boljse zdravljenje z infuzijo? Ali lahko pride do poskodb ploda? Ali se lahko zdravi z infuzijo tudi po jemanju tablet?
Hvala za odgovor lp
Spoštovani,
Hiconcil nosečnosti ni nevaren, je pa boreliozo treba zdraviti vsaj 14 dni, lahko tudi 3 tedne z odmerki med 500 in 100mg/ 8 ur. Zdravljenje v infuziji ni nujno.
Pozdravljeni. Imam še eno vprašanje. Enkrat ste nosečnici z sumom na boreliozo odovorili sledeče:
Če je rdečina zgolj znak vnetja pika kot se pač lahko vname vsaka rana, potem je hiconcil morda primeren izbor, v kolikor zdravnica sumi na boreliozo, pa bi bilo primerneje ali celo edino prav predpisati azitromicin (Sumamed). Posledic pri plodu pa se ne gre bati, saj gre v obeh primerih za varen antibiotik.
Jaz jemljem hiconcil, 18.dan, in me zanima, ali je to sploh primeren antibiotik ali bi morala jemati sumamed, kot ste napisali. Koliko časa naj ga še jemljem? Sem v 7.tednu in imam že od drugega dneva jemanja antibiotika roza izcedke. Dva dni nazaj je bil na uz viden plodek z utripom. Kaj bi še bil lahko razlog teh blagih krvavitev? Hvala za odgovor
Spoštovani,
torej proti boreliozi je primeren tudi amoksicilin (Hiconcil), vendar ga je treba v nasprotju z azitromicinom jemati vsaj 2 do 3 tedne.