Najdi forum

zgodnja nosečnost

avtor : karmen

datum :11.04.01

lep pozdrav

Zadnjo menstruacijo sem dobila 6.marca. Nosečnostni test je 6.aprila pokazal nosečnost.Zanima me pri koliko tednih nosečnosti se že lahko vidi plod oz.posteljica in če je kaj narobe ,če to še ni vidno že po treh tednih nosečnosti.

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem,

pozdrav

Draga Karmen,

5. teden po zadni menstruaciji je nosečnost še zelo majhna in še nima vseh delov, ki jih bo imela pri 10 tednih. Posteljica se začne pojavljati šele 7. teden, zasnove ploda pa se vidi šele 6. teden, če imamo na razpolago dober UZ z vaginalno sondo.

Zanima me, kdaj se je potrebno naročiti na prvi pregled (planirane) nosečnosti, takoj ko izostane menstruacija in obstaja možnost zanositve ali kak mesec kasneje?

Želim vam še veliko potrpljenja pri odgovarjanju na vsa nenavadna vprašanja in hvala za odgovor. Mia

Draga Mia,

prvi pregled v nosečnosti naj bo vsaj do 12. tedna nosečnosti, če osebni ginekolog nima pogojev za merjenje nuhalnesvetline in natančen pregled ploda v 12. tednu z ultrazvokom pa nekje do 10. tedna nosečnosti, da vam lahko svetuje ustrezen pregled pri nas na kliniki ali kje drugje, kjer morda to preiskavo še opravljajo. Z njo lahko ugotovimo tveganje za Downov sindrom ali trisomijo kromosoma 21 ali Mongolizem, kakor se to stanje na različne načine imenuje in če je tveganje zanj povečano, vam lahko nudimo preverjenje kromosomske zgradbe plodovih celic z odvzemom plodovnice ali koščka posteljice.

New Report

Close