Najdi forum

Ženska in dojenje

Hi
Ne vem zakaj sem vas našla šele sedaj. Ko sem danes preletela vaša vprašanja, ideje, veselje, manj vesele trenutke in vse ostalo, sem sklenila, da se vam pridružim.
Sem mami sedemnajstletnega najstnika in štirimesečnega dojenčka. Šele v drugo v polnosti uživam materinstvo. Vse je OK, le nekaj me muči, oziroma o eni stvari razmišljam.
Dojim, zelo zavzeto , saj prvega zaradi zdravstvenih težav (operacija) nisem mogla. Na začetku ni šlo. Miha se je rodil majhen in šibak, jaz pa nisem imela mleka. Bila pa sem trmasta in si tako drastično povečala količino mleka. Niti mož, niti prijateljice niso mogli razumeti moje trme. Velikokrat sva oba z Mihcem jokala ob praznih prsih. VSi so mi toplo svetovali naj preidem na adaptirano mleko. Jaz pa ne.
Zavedam se pomena dojenja, vendar je cena tega, da imam mleko precejšnja. Nalivam se z litri teh in onih čajev, jem za tri, vse noči vstajam sama, tudi po osemkrat, še vedno tehtam toliko kot takrat, ko sem prišla iz porodne sobe (dobro, da sem se zredila samo 12 kg), utrujena sem, ne ukvarjam se več z rekreacijo, nezadovoljna sem sama s seboj… Imam moža, ki bi bil pripravljen bedeti namesto mene, vendar je dojenje še vedno ključnega pomena.
Cel kup mojih znank ne doji, tiste pa, ki dojijo imajo mleko tako ali drugače.
Upam, da bo lažje, ko bo začel Miha jesti še kaj drugega.

Moji vprašanji pa sta
KAKŠNE IZKUŠNJE IMATE GLEDE HUJŠANJA IN OHRANJANJA MLEKA?
KAKO JE S ŠPORTOM?

Simona

Zivjo, Simona!
Tole vprasanje tudi mene zanima. Ker se po skoraj petih mesecih trebuh nikakor ni hotel zmanjsati sam od sebe, sem se vceraj (sploh prvic v zivljenju) odpravila na fitnes. Moram reci, da sem se potem pocutila fino, pa me je vseeno kar malce strah, da bi imela zaradi tega probleme z mlekom. Od poroda do sedaj sem le ogromno hodila in zadnji mesec veliko drsala, ampak tole se mi zdi cisto druge vrste napor… Mame – se jaz prosim za vase izkusnje glede tega.

Ursa

Simona,
toplo ti svetujem, da prebereš članke o dojenju na straneh:
http://med.over.net/klinicne_stroke/porodnistvo/dojenje/index.htm
ki ti bodo mogoče odgovorili na tvoja vprašanja.
Vedno lahko tudi pokličeš katero od svetovalk za dojenje, ki ti bo z veseljem pomagala in se pogovorila s teboj.

Tudi sama sem imela podobne težave z dojenjem mojega prvega otroka. Toda verjemi mi, da se je izplačalo vztrajati in sem bila za ta trud neštetokrat bogato poplačana zato te vzpodbujam, da le vztrajaj! Takrat sem tudi sama mislila, da moram obvezno piti čaj za dojenje in pivo, zato, da bom imela dosti mleka, vendar je to le eden od mitov, ki žal veljajo v naši civilizaciji za splošno veljavne, pa v resnici ne držijo. Ti le pij in jej po svoji želji in potrebi in uživaj z dojenčkom, saj še tako prehitro zrastejo.

Kar se tiče hujšanja in dojenja pa takole. Dokler zdravo hujšaš in zmerno telovadiš, to na količino mleka ne bo nikakor vplivalo. Zdravo hujšanje je tako, da ne izgubljaš več kot 1/2 kg na teden. Zmerna telovadba pa je približno 1/2 do 1 ura aerobne vadbe (tek, kolo, aerobika, hitra hoja, steper) tam vsak drugi ali tretji dan. Še bolje je, da delaš po svojih občutkih, opazuješ svoje telo in delaš tako, kot je tebi prav. Vsekakor pa ti ne priporočam kakšnih drastičnih in modernih diet ali dietnih pripomočkov (tablet, čajev), saj s temi le izgubljaš telesno tekočino, ki pa jo za dojenje vedno potrebuješ.

Prav tako velja, da za dobro dojenje ni potrebno jesti in piti za dva. Pomembno je tudi, da si tudi čustveno in psihično zadovoljna s seboj in s svojim življenjem. Dnevo pa za uspešno dojenje potrebuješ le dodatnih 500 kalorij, ki jih npr. dobiš že v enem litru sadnega soka.

Sama sem si začrtala realni plan hujšanja, torej največ pol kile na teden. V kopalnici sem si na vidno mesto obesila mesečno razpredelnico, kamor vsako jutro zapisujem težo. Nehala sem jesti sladkarije, vadim z ab-sliderjem za trebušne in stegenske mišice, vozim kolo (1/2 urce na dva do tri dni) in dnevno (na sprehodu z vozičkom) hitro prehodim vsaj 5 km. Prav fino je pogledati na tabelo, kako vsak dan teža pada, dojenček je zadovoljen z dobrim dojenjem jaz pa sama s seboj.

Draga Simona, za dojenje sta bistvenega pomena zadosten vnos tekočine in stalno vzpodbujanje prsi – torej čim pogostejše pristavljanje otroka in sesanje. Na forumu smo že večkrat napisali, da gre za t.i. ponudbo-povpraševanje, kjer pogostejšemu povpraševanju sledi še večja ponudba.
Ni razloga, da se med dojenjem ne bi mogla ukvarjati s športom, če boš ob znojenju zadostno nadomeščala izgubljeno tekočino. Prav tako je dojenje lahko fantastičen mehanizem za počasno-naravno izgubljanje telesne teže. Ni ti potrebno jesti za tri, jej za enega in pij vodo. Po daljšem času dojenja ti mleko tudi ne usahne “kar tako”, kot si predstavljajo nekatere mamice.

Izjemno pomembno je, da je človek zadovoljen sam s seboj: uspehi, materinstvom, poklicem, pa tudi videzom. Zato kljub dojenju poskrbi tudi zase. Kar pa se tiče vstajanja: če je res potrebno osemkratno dojenje, bi ga morda lažje opravila, če bi imela otročka pri sebi? (Pa še v na pol spečem stanju lahko to opraviš). Če pa je potrebno otroka uspavati in nositi, pa ga mirno prepusti možu…Pozdrav!
Nina

Me veseli, da si načela to temo. Imam petmesečnega dojenčka, ki ga dojim. Sedaj že drugi mesec hodim na aerobiko in ti povem, da se počutim odlično, ker pač naredim nekaj zase. Tudi jaz sem obupovala nad trebuhom (tako kot Urša), sedaj pa se mi zdi da je vsak teden malo bolje, pa čeprav tehtnica še vedno stoji na 64 kg. Bo že šla nižje, če ne prej pa takrat, ko bodo prsi lažje 🙂
Med nosečnostjo sem se zredila za 19 kg, do sedaj mi jih je uspelo sneti že 14 in to brez kakšnega hudega odrekanja. Jem redno, ne preskakujem obrokov. Res pa je, da grem velikokrat jest tudi, ko ne čutim lakote, samo zato da bi “ohranila” mleko. Se pa velikokrat spomnim na besede patronažne sestre, ki mi je rekla: “Jej za enega, pij za dva.” Res pijem ogromno vode, tudi 5l na dan. Ampak ko se vsake toliko časa postavim pred ogledalo in se kritično opazujem (kot to znamo samo ženske), sem vedno bolj zadovoljna. Saj konec koncev vsa ta voda mora telesu veliko pomagati. Nekje sem celo prebrala, da je premalo zaužite tekočine tudi eden od povzročiteljev “jahalnih hlač” pri ženskah.

Imam pa tudi jaz eno vprašanje za vas tukaj. Zanima me kaj menite o limfni drenaži med dojenjem. Pravzaprav gre za program Myolift – to je kombinacija limfne drenaže, stimulacije mišic, zmanjševanje obsega… Prav neučakana sem že, ker mi je po prvi nosečnosti izredno pomagala (ob aerobiki jasno), vendar takrat nisem dojila.
Bom zelo vesela kakšnega konkretnega odgovora.

Lahko noč ali pa dobro jutro.

Nives

Tudi jaz sem mamica 18-mesečne deklice. Dojila sem jo polno leto – do prvega rojstnega dneva. Med nosečnostjo sem se zredila za 15 kg, po porodu sem imela le 5 kg manj. Sicer po naravi nisem okrogle sorte, vendar sem se tudi jaz spraševala, kdaj bom spet lahko oblekla stare kavbojke.
Danes so mi celo prevelike!

Nikoli se nisem posebej posvečala shujševalnim dietam, jedla sem toliko, da sem potešila lakoto, pila vodo (ne sladkanih pijač) in čaj za dojenje (lekarna), včasih tudi pivo (brezalkoholno), ker se mi ga je izredno “luštalo”. Izogibala sem se stvarem, ki napihujejo.

Ponavadi sem začutila močno žejo pri začetku dojenja. Takrat sem spila kozarec vode ali čaja.
Mislim, da je dovolj, če razmišljaš tako:
zase pijemo toliko, kot smo pili prej – pred nosečnostjo, za otroka pa vsaj toliko, koliko popije v enem obroku (1-2 dcl).
6-8 obrokov = 1,5 litra dodatne tekočine na dan

Tudi jaz sem vstajala ponoči in dojila. Pa ne 8-krat, ampak vsake 3-4 ure.
Če želi tudi mož kaj prispevati k nočnemu dojenju, lahko otroka on vzame iz postelje, ga previje, če je potrebno, in ga položi nazaj v posteljico.
Tudi meni se je kdaj zgodilo, da sem med dojenjem kar zadremala.

Ko je bil moj otrok star toliko, da je pojel tudi kaj drugega (korenje, jabolko, riž), je začelo mleko počasi usihati. Normalno, manj povpraševanja – manj mleka. Na mesec (ali dva) sem dodala en obrok z drugo hrano, ostale obroke pa dojila. Proti koncu sva “dudali” še samo zjutraj (pred službo) in zvečer (pred spanjem). Moram reči, da je bilo to prijetno uspavanje brez kričanja in pregovarjanja.

Na aerobiko nisem zahajala, čeprav sem to prej redno počela, ker sem bila od dnevnega in nočnega dogajanja tako utrujena, da se mi je v prostem času prilegel le počitek. Tudi dojenje dodatno utruja telo.

Če se vrnem h kilogramom: teža je počasi prehajala v normalno in po enem letu normalnega življenja brez diet, fitnesa, aerobike, … sem prišla nazaj na staro težo (celo pod njo!). Zamenjati sem morala celo vse nedrčke: s košarice B na košarico A. Pravijo, da dojenje iz tebe izvleče kilograme. Res je!

Res pa je tudi, da ne uživam skoraj nič mesa in s tem tudi zelo malo maščob, si pa zaradi tega lahko privoščim vse ostalo skoraj brez omejitve. Vedno se najem do sitega. Tudi kruha in keksov.

Verjemi, tvoja vztrajnost se bo poplačala, vedno boš imela v spominu posebno vez, ki vaju bo z otrokom povezovala še dolgo.

Pa veliko veselih trenutkov vama želim v novem letu!

Tanja

Pozdravljena Simona, moje izkušnje so take, uspešno dojim 15 mesecev. Moje prehranske navade so, jem normalno, pijem veliko, čaj, vodo. Na porodniški sem shujšala to, kar sem po porodu, potem pa nič več. Po enem letu sem šla v službo, drug ritem, še vedno dojenje, obiskovanje aerobike, več gibanja, pa je šla kilaža sama od sebe dol, sedaj imam še 3 kg preveč. Moj načrt je tak, da v enem letu pridem na težo, ki sem jo imela pred porodom.

Moj nasvet, še naprej se potrudi in naj bo tvoj dojenček dojen, normalno jej, obiskuješ lahko tudi aerobiko oz. se giblješ. Če boš imela bolj polne prsi bo to težje , ker te bodo pri skakanju bolele.

Tudi sama sem vstajala ponoči tudi do 10-krat, včasih ti lahko pomaga tudi mož, izkoristi to, da se boš ti lahko spočila. Boš videla, da bo potem veliko bolje, pa tudi otrok se bo počasi navadil dalj časa spati. Potrpljenje.

Kar se tiče ohranjanje mleka povem, da sem opazila, da imam več mleka, če sem jedla več, manj pa, če sem jedla manj.

Veliko uspeha pri nadaljnjem dojenju. Se splača potruditi.

moje mnenje pa je ,da za dojenje niti ni toliko pomembno nevem kako jesti, vazno je ,da popijes cim vec tekocine.
dojila sem tri leta….

Ne obupaj. Moja hci ima 7 mesecev, polno dojim, jem normalno, prve stiri mesece pa sem nacrtno pazila na prehrano in shujsala cez 20 kg, obenem pa imela dovolj in kvalitetno mleko. Vstajala sem pa prav tako pri prvi hceri, ki je bila na steklenicki…

New Report

Close