Pozdravljeni,
stara sem 26 let, nekadilka, alkohola ne pijem, od zdravil trenutno jemljem Nolpazo 20mg. Že cca 10 dni (z vmesnimi izboljšanji) imam težave z želodecem. Zjutraj ko ustanem imam tak čuden želodec, kakor, da je prazen a mi ne zakruli. Da ne dolgovezim, trenutno jem zjutraj samo nekaj prepečencev in čaj, potem kakšno banano. Za kosilo juho pa mogoče še kaj zraven, potem zvečer pa spet kakšen prepečenec.
Ta ”slabost” in slabo počutje sta prisotna dopoldne, potem nekako pojenja in zvečer sem ponavadi čisto super, tudi hrana mi diši ampak nočem jesti tistega, kar mi paše, ker se bojim, da mi bo težko padlo na želodec.
Včeraj sem bila pri osebni zdravnici, dala pregledat kri (vse možno), blato za Helicobacter p., poslala me je na UZ abdomna, ki ga imam čez 1 mesec.
Naj omenim, da trpim za anksioznostjo že od 2014, včasih se mi je zgodilo, da sem zaradi stresa izgubila apetit, vendar je trajalo nekaj dni potem je bilo OK, sedaj pa to traja že nekam predolgo. Sumim, da mi mogoče to stanje povzroča tesnoba, saj me zaradi vsega skupaj res skrbi – da sem kaj bolna, da imam raka na želodcu, da imam kri slabo … bojim se, da nikoli več nebo boljše. Sliši se čisto depresivno …
Spoštovana,
Težave katere omenjate so dokaj nespecifične in ne kažejo na določene bolezenske spremembe.
Psihično stanje dejansko vpliva na prebavo, saj delovanje prebavil ni pod kontrolo naše volje.
Potrebno pa je izključiti prisotnost neke organske bolezni zato bi priporočal, da se z osebnim zdravnikom, ki ima vpogled v vašo celotno medicinsko dokumentacijo in vas najbolj pozna dogovorite za določene smiselne diagnostične preiskave.
Na aplošno je ugoden tvz Mediteranski način prehranjevanja in uporaba probiotikov, pomagajo tudi meditacijske in druge vaje, ki stabilizirajo psiho in krepijo telo.