Pozdravljeni,
stara sem 34 let in pred 12 leti sem imela velike tezave z zelodcem, ki so se kazale kot spahovanje, napenjanje, krci, predvsem pa kot pekoc obcutek in obcutek veliko tekocine v zelodcu. Imela sem tudi gastroskopijo, kjer je bil ugotovljen zmeren antralni gastritis, hiatalna kila in ezofagitis stopnje A. Test na HP negativen.
3 mesece sem jemala Nolpazo, nato pa prenehala. Po prenehanju sem imela hude tezave z obcutkom kisline v zelodcu in zgago, a sem vztrajala z dietnimi ukrepi ter obcasno Ranitalom in so po cca. 2 mesecih presle. Od takrat so se mi tezave ponovile pribl.enkrat letno, kot neki napadi povecanega izlocanja kisline, ki so se ponavadi zgodili spomladi-jeseni ali ob dietnih prekrskih in so trajali 2-20 dni. V vmesnem casu sem bila povsem brez tezav, nisem imela zgage, kasljanja ali bolecin oz.kisline v zelodcu, pa ceprav sem npr.jedla tik pred spanjem, spala na trebuhu, se nagibala navzdol tik po jedi…Tudi jedla sem skoraj vse (razen mocno zacinjene hrane, velikih kolicin sadja ter cebule in cesna) v precej velikih kolicinah, ter tezav ni bilo.
Potem sem imela se eno gastroskopijo, ki pa je pokazala samo se ezofagitis A in hiatalno kilo, saj se je gastritis takrat z zdravili 3 mes. ocitno pozdravil…Test na bakterijo je bil ponovno negativen.
Sedaj pa imam vprasanje: kaj menite, da povzroca moje tezave? Sama sem namrec razmisljala in menim, da hiatalna kila in gerb to ni, saj bi potem imela tezave ves cas in ne le v dolocenih obdobjih, ko se mi zgleda razdrazi zelodec?
Zanima me tudi sledece: ali je mozno, da se mi zelodec enkrat razdrazi tako, da bom za vedno imela prevec kisline in bom morala ves cas jemati tablete?
Berem namrec malo forum in sem videla, da je veliko ljudi, ki zaviralce jemljejo trajno in pisejo, da jih drugace ves cas pece. Je to pogosta praksa v takih primerih oz.zakaj pride do tega? Ali zato, ker se ti enkrat toliko razdrazi zelodec, da ga potem ne mores vec umiriti?
Sem namrec tudi ravno v fazi, ko imam spet zelo razdrazen zelodec od sirupa Legofer (slabokrvna zaradi mocnih menstruacij), ze 2 tedna, in me res skrbi, da si nisem z jemanjem le-tega povzrocila trajne skode…
Hvala za odg. in lep pozdrav!
Spoštovana,
Pri določenih ljudeh se želodčna kislina prekomerno izloča, večinoma je to tudi posledica določenih obremenitev, stresov ipd. Težave katere ste opisali so izjemno pogoste. Živimo v takšnem času, in okolju, ki pogosto terja posledice predvsem na naših prebavilih. Način prehranjevanja, slabe navade, razvade ipd. Vsi ti dejavniki čez čas povzročijo spremembe v delovanju prebavil in nato bolezenske simptome.
Ko začne popuščat zgornja zapiralka želodca ob tem pa se še pojavi želodčna kila, je edina možnost blaženja težav stalno jemanje nizkih odmerkov zaviralcev protonske črpalke (če je le vzrok hiperacidnost), seveda ob drugih nefarmakoloških ukrepih (dieta, več manjših obrokov čez dan, 5-6 ur pred spanjem ne zaužit hrano, hraniti se počasi…..).
Lp