Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja zelo slab govor pri 3,5 letih

zelo slab govor pri 3,5 letih

Pozdravljene!
Pogosto tu najdem kakšen koristen in uporaben nasvet. Upam, da bo tudi tokrat tako.
Naša najmlajša pri 3.5 letih zelo slabo govori (posamezne besede, ostalo pa večinoma v svojem žargonu). Sama jo razumem, ostali pa imajo ogromne težave. Drugače je živahna, hitro navezuje stike tako z otroki kot starejšimi. Normalno je shodila, gibalno zelo spretna, pleše, komunicira s posameznimi besedami, kretnjami, zelo lepo dramatizira, pokaže čustva… V bistvu dobi tisto kar želi oz. potrebuje. Bili smo na ORL, da smo izločili slab sluh oz. naglušnost. Veliko beremo, se pogovarjamo, pripovedujemo o stvareh, ki jih vidimo, je ne učimo, da ponavlja besede. Seveda ponovim besedo pravilno, če jo izreče po svoje. Začeli smo obiskovati logopeda. Zanima me, če ima katera kakšno izkušnjo s tem. Obstajajo kakšne vaje, igre za spodbujanje govora? Vsakega namiga in ideje bi bili zelo veseli.

jaz mislim, da dobro delate.

Kaj več že ne morete.

Berete zgodbice,se pogovarjate..

Sem defektologinja in pri otrokih s slabim govorom vedno poskušam delati tako, da jim govora ne popravljam, ampak ponavljam za njimi pravilno. da ćimvečkrat sliši pravilno izgovorjavo.

primer..
Ona reče:
Lada bi lančo?

Jaz pa: A pomarančo bi rada?

To rečem glasno in razločno?

Ne govorit z njo po njeno.

Obiskujete logopeda. kaj pravi on? vam je dal kakšne napotke?

Pozdravljena!

Logopedinja je svetovala, da izhajamo iz besed, ki jih pozna oz.zna, da zapisujemo besede, govorimo razločno, se trudimo, da nas takrat posluša (gleda, da vidimo, da je pozorna, skoncentrirana…).
Je dan, ko pove kar nekaj besed, ki jih tudi ostali razumejo, potem pa kakšen dan nič. Napreduje pa zelo počasi, zato sprašujem za kakšen namig, idejo.

Vesela sem, da delamo prav, čeprav včasih obupujem, ko poslušam razne pripombe drugih.

Še enkrat hvala, Andreja

Malo za tolažbo – naš sinko do svojega 3. leta praktično ni spregovoril ničesar, nato je šlo prav počasi, zdaj pred 4. roj. dnevom govori zelo zelo veliko, dokaj razumljivo, če pa hiti, pa seveda nič ne razumemo. Tako da smo optimisti.

Malo za intermetzo in v informacijo:

Zelo dobre izkušnje je pokazalo učenje otroka s pomočjo psa. Če otrok pravilno izgovori določeno besedo lahko da psu priboljšek ali pa pes naredi to kar je otrok zahteval od njega (npr. sedi). Testi so pokazali, da se s pomočjo pet-terapije željene rezultate doseže precej hitreje.

Žal pa je v Sloveniji pet-terapija precej zaostala v primerjavi z Avstrijo, Nemčijo, Švico… Pri nas imamo za enkrat tak terapevtski par le en in upam, da bo stanje iz leta v leto boljše.

Draga bajbaj1!

Ali bi mi lahko posredovala meil ali pa ti jaz svojega, ker bi te marsikaj rada vprašala (seveda, če ti ne bo zoprno ali odveč)

Že v naprej hvala in lep pozdrav Andreja

Zanimivo. kje pa nudijo tovrstno terapijo?

Pozdravljeni,

ali lahko logopedinja oceni ce ma otrok avtizem?

New Report

Close