Najdi forum

Zeliščne kreme

Ali mi lahko kdo pove, kako naj sama doma naredim zeliščno kremo/mazilo? Kaj je bolje, da uporabim za osnovo: svinjsko mast, maslo, rastlinsko mast ali kaj drugega?

Hvala za nasvet!

Tole bi pa tudi mene zanimalo.

Itm, iz katere zeli pa nameravaš delat kremo?

Živijo!

Razmišljala sem o gabezu, ker imamo kar naprej modrice po kolenih in občasno priščipnjene prstke ter podobno. Pa o ognjičevem mazilu, samo še nisem potuhtala, kje bi našla ognjič.

Drugače pa sem zasledila, da se tudi iz kamilic (zunanji hemeroidi, rane), bele omele (pri ozeblinah), rmana pa še kaj bi se našlo, dajo narediti fajn mazila.

ZakJ pa ne narediš v olivnem olju? Jaz bom letos v olivnem naredila šentjanževko, materino dušico in kamilico. Isto je uporabno kot mazilo, le da je bolj tekoče ker je olje. Kamiličino in materino mazilo je ful uporabno za mazanje po prsih v primeru prehlada, težkega kašljanja, ter za oblogo za lase. Pa nego kože tudi.
Ognjič pa upam da bom imela letos na vrtu. Sem ga poflancala par sadik, ne vem pa kako bo uspeval.

Gabeza pa res ne poznam.

Živijo!

Sem že našla kar sem iskala. In sicer sem zasledila, da se lahko poleg svinjske masti (ki mora biti od doma vzrejene svinje, eno leto stara in neslana), uporabi oljčno olje (kot si mi predlagala), vendar se mu doda deviški čebelji vosek, da dobimo primerno gostoto (300 ml olja dodamo približno 30 g voska). Lahko dodamo tudi eterično olje, propolis, oljne izvlečke,… Rok uporabe takega mazila je do eno leto, medtem ko tistega iz sv. masti do 3 mesece.

Saj tudi mi ponavadi delamo zelišča v olivnem olju, vendar sem želela poskusiti tudi izdelavo kreme. Mi konzistenca kreme bolj prav pride pri malih otrocih (npr. ognjičevo mazilo pri vneti ritki).

Primerna zelišča: arnika, bršljan, gabez, hmelj, kamilica, divji kostanj, ognjič, rman, sivka, šentjanževka.

Pa še en recept za ognjičevo mazilo: ojčno olje segrejemo in dodamo ognjičeve cvetove, pustimo še 3 minute na ognju, odstavimo in pustimo stati 48 ur. Ponovno segrejemo, dodamo lanolin, čebelji deviški vosek, malo propolisa in nekaj kapljic ognjičevega alkoholnega izvlečka. Še topel pripravek precedimo in nalijemo v posodice. Hranimo pri sobni temperaturi.

Vse to sem našla v knjigi Zelišča z gore (Mirjam Grilc) – super knjiga, z veliko praktičnimi recepti (čajne mešanice, sirupi, kreme, tinkture,…) – ravno to kar sem iskala!
L.P.

Uf itm, ful ti hvala, tole bom šla pa v knjižnico iskat. Drugače imam od Patra Ašiča knjigo z recepti, ogromno receptov, vendar ni tako podrobnega recepta za te stvari. Bi pa letos rada naredila vsaj tisto kar sem ti že omenila, ker imam tudi jaz doma majhno rito, za katero je dobero ognjičevo mazilo.:)

Ali mi lahko kdo pove, kako naj sam doma naredim zeliščno kremo/mazilo?Iz ARNIKE.

Hvala vam za odgovor.

New Report

Close