Zelišča za v kuhinjo
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, če ima kdo čez zimo posejana zelišča v lončku v kuhinji. Rada bi si uredila en tak lonček, kjer bi imela malo petršiljčka, drobnjak, baziliko, timijan in podobno. Ali ima kdo s tem kakšne izkušnje,…kaj vse se da v tak lonček posaditi, kakšno zemljo naj uporabim, kolikokrat na teden naj zalivam?
Hvala in lp.
Vzemi en lep dolg “tegelc”, kot je recimo okenska polica.
Potem kupi navadno zemljo za notranje rože. Kupi semena tistih začimb, ki ti odgovarjajo in potem jih posej in zalivaj.Zalivaj po potrebi, ko bo zemlja suha, recimo 1x tedensko. Lahko pa stvar pospešiš in sicer: Dobi že zelene začimbe in jih samo posadi v lonček. Jaz imam vsako začimbo v svojem lončku, mogoče je to še najbolje, ker se mogoče katere ne prenesejo in sicer: drobnjak, peteršilj, majaron, šatraj in rožmarin. Druge začimbe mi ne odgovarjajo.
Z baziliko boš imela veliko dela, zdaj ni več njen čas (ni trajnica), je pa zato kul timijan – ajdi si nekoga, ki ga ima in ga samo del loči z delom korenine vred in posadi – v dveh tednih bo nared za uporabo. Drobnjak pa iz semena… Rožmarin je prav tako kul, poskušaj ga dobiti kot sadiko. Potrebuje bolj peščeno zemljo in ne preveč zalivanja.
T.
yes,yes; ista Doris. Napiši mi, kaj je bilo z čajčkom!
Letošnje poletje pa mi raje ne omenjaj, ker bi lahko napisala knjigo grozno poletje (najpej vročina 50 stopinj, nato orkan Pijavica, eden umrl, potem poplave, da nismo mogli niti domov, nato obiski dveh strupenih kač,nato pa še seks v živo seveda ne jaz, temveč sosedje, dva stara strička) no pa reči, če ni za knjigo.
Spočila pa sem se doma.
Piši kako si delala čajčke. Jaz sem si ravno skuhala bezeg, ga obožujem. Mmmm, kako lepo diši!
pa-pa
p.s. če si zato, mi napiši svoj E-mail, pa bova rajši klepetali bolj osebno, kot pa tu v javnosti.
Lahko noč!
Sem velika ljubiteljica vrtnarjenja, svoj zeliščni vrt imam že vsaj deset let. Tudi notranji. Je pa nekaj. Zelišča, ki prezimno niso trajna, tudi v lončkih čez zimo ne uspevajo najbolje in so brez kakšne vrednosti. Bolj zdivjajo. Šetraj je tako enoletnica, ki na jesen propade.
Čez zimo imaš lahko rožmarin, lovor, limonovce(te sta tudii kot okrasni rastlini v stanovanju), v bolj hladnem prostoru pa peteršilj, zeleno, luštrek, zimski majaron (ena vrsta origana), tudi žajbelj vseskozi poganja nove listke, a so manjši in manj eterični, stara rastlina pa tudi ostane. Z meto in meliso je težje, odganjajo samo majhni listki (res samo za kakšno dekoracijo, ne pa za čaj). Spomladi pa je drugače. Takrat ti bo na balkonu rastlo vse. Dobi se že lepe posodice z zemljo, že vse posjano, samo malo zaliješ…).
Pa še drugič kaj. Raje me še kaj vprašaj!
Sem velika ljubiteljica vrtnarjenja, svoj zeliščni vrt imam že vsaj deset let. Tudi notranji. Je pa nekaj. Zelišča, ki prezimno niso trajna, tudi v lončkih čez zimo ne uspevajo najbolje in so brez kakšne vrednosti. Bolj zdivjajo. Šetraj je tako enoletnica, ki na jesen propade.
Čez zimo imaš lahko rožmarin, lovor, limonovce(te sta tudii kot okrasni rastlini v stanovanju), v bolj hladnem prostoru pa peteršilj, zeleno, luštrek, zimski majaron (ena vrsta origana), tudi žajbelj vseskozi poganja nove listke, a so manjši in manj eterični, stara rastlina pa tudi ostane. Z meto in meliso je težje, odganjajo samo majhni listki (res samo za kakšno dekoracijo, ne pa za čaj). Spomladi pa je drugače. Takrat ti bo na balkonu rastlo vse. Dobi se že lepe posodice z zemljo, že vse posjano, samo malo zaliješ…).
Pa še drugič kaj. Raje me še kaj vprašaj!