Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje železo

železo

Pri laboratorijskem izvidu je pokazalo najverjetneje zaradi močnih menstruacij premalo železa.Zdravnik mi je predpisal zdravilo Ferrogradumet FTBL vendar me je opomnil,da po njih lahko postanem zaspana in depresivna.Sama bi se odločila za šumeče tablee železa,ki se stopijo v vodi pa me zanima koliko mg naj vzamem dnevno?

Spoštovani!

S prehranskimi dopolnili v obliki šumečih tablet ne boste uspela v telo vnesti ustrezne količine železa.

Omenjene tablete (Ferrogradumet) vsebujejo 105 mg elementarnega železa, medtem ko večina prehranskih dopolnil v obliki šumečih pripravkov vsebujejo zgolj 14 mg. Teh 14 mg železa predstavlja priporočeni dnevni vnos železa pri zdravem posamezniku brez pomanjkanja železa.

Glede na to, da je zdravnik pri vas ugotovil določeno pomanjkanje železa in vam posledično predpisal uporabo zdravil, vam vsekakor svetujem, da zdravilo uporabljate.

Na podlagi napisanega predvidevam, da vašega zdravnika niste prav razumela. Sama uporaba prehranskih dopolnil ali zdravil, ki vsebujejo železo ne povzroča zaspanosti, utrujenosti, razdražljivosti in depresije, pač pa je potencialna slabokrvnost ali anemija tista, ki je odgovrna za zgoraj omenjena stanja. Zdravnik vam je verjetno želel povedati, da vaša potencialna slabokrvnost, v primeru da ne ukrepate, lahko vodi v zaspanost, razdraljivost in depresijo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close