Zdravstveni karton
Pozdravljene.
Zanima me samo nekaj, je katera od vas zahtevala zdravstveni karton ortočka kjer se je zdravil? Ga je slučajno dobila? Saj se mi zdi, da je to najina pravica, saj je bil otrok vendarle najin, in zdravnikom ta karton verjetno nič ne pomeni – nama pa veliko. Ima katera že izkušnje s Kliničnim centrom (Otroška kirurgija) in zdravstvenim kartonom, ali kaj komplicirajo?
Upam, da mi bo katera znala svetovat. Pa ne me narobe razumet – ne bi rada imela sfotokopiranih dokumentov, ampak original karton.
še vedno žalostna, a optimistična
Klavdija
P.s. Punce ne boste verjele, po več kot pol leta sva končno dočakala izvide DNK-ja, ki so bili poslani v London – to pa je brzina!!! In feb. imava posvet pri genetičarki.
Jaz sem prosila za koncni opis diagnoz in postopkov zdravljenja, ne vem sploh kako se temu rece. Specializantka je zadevo spisala na dva A4 lista in so mi to poslali po posti naknadno.
Tudi mi smo bili na otr. kirurgiji. Zdravstvenega kartona nimam, nisem nikoli sploh imela zelje po tem da bi ga imela. Je pa na tistih listih napisanega kar precej od diagnoz in postopkov. PAc kaj se je dogajalo.
Po mojem je najbolje da se obrnes na ot. kirurgijo, morda kar na zdravnika ki je zdravil tvojega otroka. GOtovo ves kateri je in ga prasaj. Ali pa glavno med. sestro ki je tam. Vec kot ne, ti ne morejo reci.
Kolikor je meni znano, lahko na podlagi 6 alineje 1. odstavka 47. člena Zakon a o zdravstveni dejavnosti zahtevaš vpogled v svoj in seveda otrokov zdravstveni karton. Vsakdo ima to pravico. Tudi do fotokopij.
Pred leti,ko še ni bilo računalniškega vpisovanja, so po določeni dobi, mislim, da deset let, v nekaterih ambulantah, recimo študentski, celoten arhiv uničili. Kartonov preprosto ni. Zdaj je menda zakonsko to urejeno.
Pravico imaš tudi,da si obveščena o vseh zdravstvenih postopkih, ki se ti dogajajo v bolnici. in pravico imaš kaj vprašati in reči ne. Zdravje je tvoje in predvsem vsak sam je odgovoren za svoje zdravje. Ko se kaj zaplete itak vemo, kako je pri nas z odgovornostjo.
Pozdravljena
Tudi jaz sem zahtevala vso dokumentacijo od sina. Na otroški kirurgiji sem dobila vse samo fotokopije originale pa lahko dobiš samo preko sodišča.Ni mi žau, da sm zahtevala doma sem si umiru vse prebrala in ugotovila, da za marsikaj nisva z možem vedela marsikaj so nama prekrival.
Lep pozdrav!