Zdravniki priganjajo?
Karmen, pozdravljena!
Vsem mamicam, ki želite polno dojiti svojega otroka tja do 6 meseca oziroma z gosto hrano začeti takrat, ko bo ta zares pripravljen (ki se torej ravnate po nasvetih LLL: sedenje, dobra koordinacija roke-usta,…), povejte mi, kako ravnati, ko na sistematskih pregledih sestre in zdravniki sprašujejo ali otroku, ki je dopolnil komaj 4 mesece že dodajate sokce, kašice ipd.! Zdi se mi, da v nekaterih primerih, še posebej, ko je otrok že star 6 mesecev, nekako priganjajo k čim prejšnjim začetkom, češ pri pol leta je pregled krvi in glejte, da bo imel takrat dovolj železa, vaše mleko ni več dovolj in tako dalje. Pri 6 mesecih celo pričakujejo, da bo mamica navedla cel spisek jedi, ki jih otrok že sprejme.
Ne moreš jih seveda ignorirat. Lahko jim lažeš, da že uvajaš gosto hrano, ampak to seveda ni lepo. Lakaj bi morala lagat, da bi bil mir? Ni pa seveda fino nekoga “poučevat”, da čakaš na “dobro koordinacijo roke-usta”, kajti če kdo, prav oni bi to seveda morali še bolje poznati kot me. Kaj reči, ko vas vprašajo, zakaj pri 6 mesecih še ne dodajate ali vsaj ne veliko?
Mojca
Spoštovana “zbegana” mamica!
Resnično mi je žal, da se še vedno srečujete z zdravniki in zdravstvenim osebjem, ki ne ve, da je IZKLJUČNO DOJENJE (to je dojenje brez kakršnega koli dodatka- razen vitaminov in predpisanih snovi s strani otroškega zdravnika) do otokovega dopolnjenega šestega meseca povsem dovolj. Morda izhaja ta zmeda izpred nekaj let, ko je Ameriška strokovna javnost resnično priporočala izključno dojenje do otrokove starosti 4-6 mesecev. Pred tremi leti pa smo se slovenski pediatri v skladu s priporočili WHO dogovorili, da bi naj otroški zdravniki v Sloveniji priporočali izključno dojenje do dopolnjenega šestega meseca starosti, kasnej pa ob ustreznem dohranjevanju čim dalj.
Torej: v imenu “ne dovolj seznanjenih slovenskih pediatrov” se vam resnično opravičujem in vam čestitam za uspešno dojenje, vašemu dojenčku pa za skrbno in ozaveščeno mamico.
Pozdrav
Zlatka Felc, otroška zdravnica
Moja puncka do 7 meseca ni uzivala druge hrane, enostavno ker je ni marala in ni bila pripravljena na to. Ko so me na pregledu vprasali, sem jim povedala po pravici, da sem poskusila in videla da ni interesa ter opustila. Glede zeleza v krvi: ce je otrok samo dojen mu s 6. meseci ne primanjkuje se nicesar. Ce pa je slabokrven, potem pa je itak dobro da to ugotovijo in da se problem resi.
Spoštovana gospa Zlatka,
najlepša hvala za vaš odgovor, resnično iz prve roke. Sem se res že bala, da je to povsod stalna praksa. Očitno ni tako. Da ne boste mislili, da si kaj zmišljujem, naj ilustriram še s tem podatkom: mojemu otroku v kartoteko že od prvega pregleda dalje pišejo “dojen, čaj”, čeprav me niso vprašali, ali res dodajam čaj… Ne, ne dodajam ničesar in tudi ne nameravam, dokler ne bo potrebno. Vaše opravičilo resnično ni potrebno, vam hvala, ker ste me pomirili – čeprav ne gre velik problem, če je to sploh problem. Odslej bom še naprej na pregledih samozavestno govorila tisto, kar je res.
Mojca
Pozdravljeni!
Meni je zdravnica pri prvem sistematskem pregledu svetovala izključno dojenje do dopolnjenega 6. meseca, pri drugem pregledu, v začetku septembra letos, pa je rekla, da so dobili nova navodila, da naj se gosta hrana prične uvajati po dopolnjenem 4. mesecu. Mene je zmedla, tako da sem že začela s kašicami, pa se mi zdi, da naš fant še ni čisto pripravljen (4,5 meseca).