Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Zdravljenje puščanja aortne zaklopke

Zdravljenje puščanja aortne zaklopke

Pozdravljeni,

Pred kratkim so mi diagnosticirali puščanje aortne zaklopke. Kljub temu  da naj bi bilo stanje blago in naj ne bi imela nič za skrbeti, občutim simptome,  ki ovirajo moje vsakodnevno življenje. Npr.  kljub temu da spim po 10 ur ali več ur se zbudim utrujena, med spanjem se ves čas prebujam, med telovadbo sem takoj zadihana in se moram ustavljati,  če hodim več kot pol ure se moram usest in počivati, imam grozne težave s koncentracijo in spominom,  jezikom,  izražanjem,  vsak manjši napor kot je npr.  pomivanje posode ali tuširanje rezultira v srčem utripu 110-120 in utrujenosti, malo hitrejša hoja (ki mi je bila včasih normalna) 130-150, težave z opravljanjem obveznosti na faksu in v službi zaradi izredne utrujenosti in slabega počutja.  Stara sem 24 in tako se počutim od 21. leta. Vse to je rezultiralo v tem,  da samo še ležim doma in ne grem nikamor,  ker se ves čas slabo počutim in da tako vsaj nekako skrpam obveznosti,  ki jih moram opraviti. Ali obstajajo kakšna zdravila,  ki bi pomagala s temi simptomi,  torej primarno utrujenostjo?

Spoštovana,

Nobena srčna zaklopka ne tesni 100% t.j. vsaka malo “pušča”. Blago puščanje aortne zaklopke ne zahteva nobenega zdravljenja in prav gotovo ni vzrok za vaše težave.

Čudežnih zdravil, ki bi odpravili vaše težave ni, pomaga pa zdrav življenjski slog. Hodite spat ob isti uri, redno jejte kvalteten zajrk, poskrbite za dovolj gibanja, pijte dovolj vode, redno počnite stvari, ki vas sproščajo, po možnosti na svežem zraku.

Seveda, če bi se težave nadaljevale, se lahko obrnete na vašega zdravnika, ki vas mogoče pošlje na kakšne krvne preiskave, da se izključijo drugi vzroki za navedeno stanje, npr. anemija ipd.

LP

New Report

Close