zdravljenje oz plombiranje mlečnih zob
Pozdravljeni
Na vas se obračam z vprašanjem glede zdravljenja mlečnih zob. Imam 5 letnega sina, ki ima na zadnjih zobeh kar nekaj luknjic. Redno obiskujeva zobozdravnika. Naredil mu je celo nekaj plombic, vendar očitno zelo slabih. Na enem zobu je plombica majava, okoli nje je videti da nastaja nova luknjica, vendar zobozdravnica pravi da je s tem zobom vse OK, kljub temu, da sina zob boli. Na drugi strani zgoraj, mu je izpadla plombica, cela desna stran mu je otekla, tako da sem ga peljala na nujno zobozdravstveno pomoč v Ljubljano, kjer so mu zobek začasno očistili, tako da je odtekal gnoj. Naslednji dan sva odšla k njegovi zobozdravnici, na se dogovoriva kako naprej. In tu je jedro problema. Zopet mu je očistila zobek in to je bilo tudi vse kar je bila pripravljena narediti. Krona zoba je v bistvu še cela, po mojem mnenju je potrebno zob ozdraviti in zaplombirati, ravno tako je potrebno sanirati plombico na spodnjem kočniku. Ko sem zobozdravnico vprašala kdaj naj se oglasiva po plombo, je dejala da se mlečnih zob ne zdravi, ker itak zgnijejo in izpadejo, ter na njihovem mestu zraste stalni zob. Ravno to se je zgodilo z zadnjim zobom, ker ga ni sanirala je zgnil do dlesni.
Zanima me ali je to ustaljena praksa, da se mlečnih zob pač ne splača zdraviti, kljub temu da je zob na zumaj lep in bel ter trden. Kljub temu da mu bo zrastel nov zob, ne želim da mu mlečni zobje gnijejo in da mu to povzroča nepotrebne bolečine, sploh če je otrok pripravljen obiskati zobozdravnika in potrpeti ko se opravlja poseg.
Zanima me na koga se lahko obrnem, da bo saniral nastale probleme na sinovih zobeh.
Najlepša hvala za vaš odgovor
Nataša F.
SPoštovana Nataša F.,
tudi mlečne zobe lahko zdravimo in jih na tak način poskušamo ohraniti do časa, ko nato sami izpadejo.
Zdravljenje mlečnih zob se sicer v osnovi ne razlikuje od zdravljenja stalnih zob, tako da bi to moral narediti vsak zobozdravnik. Strinjam pa se z vami, da je med zobozdravniki pripravljenost za takšno zdravljenje relativno majhna.
Svetujem vam lahko le, da poiščite drugega zobozdravnika/co.