Najdi forum

zdravje

Pozdravljeni,
Mož (38) že dve leti doživlja zelo neprijetna stanja: preskakovanje srca, težave z dihanjem, potenje.Težave trajajo cel dan, včasih več dni. Preiskave narejene pred enim letom niso pokazale nič konkretnega. Zdravniki so navajali: alergija, psihosomatika, mogoče ščitnica. Za ščitnico je bila narejana osnovna krvna preiskava… v mejah normale.
Mož odklanja ponovne preiskave, ker je nezadovoljen z rezultati preiskave pred letom dni…diagnoza ni postavljena!!??
Na opisano stanje se je že “navadil”, čeprav se ob tem počuti slabo.
Prosim Vas za mnenje: kaj se še da narediti, ali je možno, da je vzrok težav vseeno ščitnica, ne glede na dober izvid krvi (mogoče je potrebno narediti dodatne preiskave, katere…ne vem..
Hvala, lep pozdrav!

Spoštovani!

Vaš mož je potreben pogovora z zdravnikom, da bosta raziskala znake in občutja tesnobe, paničnih napadov in depresije. Glede na povedano se je vaš mož znašel v duševni stiski, ki se navzven kaže z opisanimi telesnimi znaki (torej gre za somatoformne duševne motnje in ne psihosomatske bolezni = astma, ulkus, migrena, kot so mu pripisovali). Pri somatoformnih motnjah znaki ne kažejo na bolezen organa (ulkus = rana na želodcu), temveč na duševne motnje, ki povzročajo telesne težave = razbijanje srca, dušenje ipd. Vzroki za duševne motnje pri vašem možu so lahko številni in navadno povezani tudi z osebnostnimi lastnostmi človeka (zahteven do sebe in drugih, natančen… se znajde v situaciji ne-doseganja zastavljenih ciljev). Pozorno je potrebno poiskati tudi bolj skrita občutja brezvojnosti, pomanjkanja veselja, hitre utrudljivosti, motnje koncentracije, razdražljivosti, pomanjkanje teka, motnje spanja, zmanjšanja spolne sle, črne misli…

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close