Zdravilo v zobu in oteklina
Pred kratkim mi je zobozdravnica odprla spodnjo šetico, prečistila kanale, dala notri zdravilo in zob zaprla z gipsom. Dan in pol me ni nič bolelo, nato pa me je začelo boleti, čez 24 ur sem zatekla. Šla sem nazaj, zobozdravnica mi je zob odprla, dala noter trakec in tako pustila nekaj dni. Včeraj sem pa spet odšla tja, zopet mi je prečistila kanale, dala zdravilo in zob zaprla. Že čez 4 ure so se začele hude bolečine, ki so ob jemanju protibolečinskih zdravil čez 3 ure končno ponehale. Zjutraj sem se zopet zbudila popolnoma otečena. Oteklino si stalno hladim.
Ali je to reakcija na zdravilo? Je potrebno zopet nazaj (kjer se bo vse skupaj samo ponovilo)? Zob me ne boli več. Ali se bo oteklina sama od sebe zmanjšala?
Hvala
Ne, z obiskom nisem odlašala. Zobozdravnica mi je zob zopet odprla, prečistila kanale, mi vstavila trakec in napisala recept za antibiotik. Le-tega sedaj redno jemljem, oteklina se počasi zmanjšuje, otečeno tkivo me še vedno precej boli, zob ne.
Kaj naj sedaj pričakujem? Kaj lahko zahtevam? Enostavno me je strah ponovnega zaprtja zoba, saj teh bolečin nočem več prenašati. Ali je potem edina možnost izdrtje zoba? S svojo zobozdravnico se je tako težko pogovarjati, sama pa seveda nisem strokovnjak na tem področju.
Hvala.
Pozdravljeni,
kar se je zgodilo vam, je precej pogost zaplet pri endodontski terapiji zob. Torej, potrebno je počakati, da se akutno vnetje umiri, nato pa ponovno začeti z zdravljenjem zoba. V izpraznjene koreninske kanale in pulno votlino bo potrebno ponovno vstaviti zdravilo in zob zapreti. To je potrebno ponavljati dokler zob ni popolnoma neobčutljiv. Tak zob boste lahko obdržali vse življenje.
Srečno.