Najdi forum

Spoštovani,
prosila bi vas za vaše mnenje glede hranjenja ventolina. Sin ga preventivno nosi s seboj v šolo. Ima ga v nahrbtniku. V navodilih piše, da je potrebno ventolin hraniti do temperature 30 stopinj, zaščiteno pred mrazom in neposredno sončno svetlobo. Že pozimi, ko so bile tako nizke temperature, ga je imel s seboj – prav tako ga bo imel s seboj poleti, ko bodo temperature sigurno višje od 30 stopinj. Ali je takšno zdravilo še varno za uporabo?
Letos bomo počitnikovali v počitniški prikolici – spet me mučijo stopinje. Kako pa tam hraniti ventolin? Ali se ga lahko ima v hladilniku ali pa samo v hladilni torbi? Povprašala sem v lekarni, toda niso mi znali dati točnega odgovora. Pravijo pa, da je nasploh velik problem z zdravili v poletnih mesecih in pri potovanjih.
Hvaležna vam bom za odgovor. Želim vam lep preostanek nedelje.
Lep pozdrav, Lilijana

Spoštovana gospa!
Kot ste prebrali v navodilu za uporabo zdravila, morate Ventolin shranjevati na temperaturi do 30° C, zaščiteno pred zmrzovanjem in neposredno sončno svetlobo.
Nošnja zdravila v šolski torbi pozimi ni bila škodljiva za zdravilo, razen, če bi bilo zdravilo izpostavljeno temperaturi pod 0° C, kar pa se verjetno ni zgodilo. Upoštevati pa je treba, da je močno ohlajeno zdravilo manj učinkovito. Zaščita pred sončno svetlobo ni problematična.
Večji problem predstavlja Ventolin poleti. Med počitnikovanjem v počitniški prikolici bi ga bilo najbolje shranjevati v hladilni torbi. Na potovanju ali pa v šolski torbi pa bi Vam svetovala, da poiščete primerno embalažo, ki zadržuje želeno temperaturo. Dobijo se manjše torbice (kot škatlje)v ta namen za prenašanje hrane, ki so primerne za potovanje z avtomobilom, vendar so te za otrokovo prenašanje v šolski torbi malce prenerodne. Poiščite v trgovinah, morda se dobi tudi kaj manjšega, kot termos posoda, v katero bi lahko shranili pršilnik.
Pomembno je, da zdravilo ne zmrzne in, da se ne ogreje nad 30° C. V okviru dovoljenih temperatur pa je njegova uporaba varna. Tako je bilo tudi ob izdelavi preizkušeno. Seveda pa pršilnik ne sme biti poškodovan ali pa izpostavljen sončni svetlobi.
Želim Vam lepe počitnice v prikolici in, da pršilnika ne bi rabili.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close