zdravila za dozorevanje pljučk
Pozdravljeni!
Večkrat sem v vaših temah prebrala, da nosečnice velikokrat neutemeljeno dobivamo zdravila za dozorevanje pljučk.
Sama sem 3. noseča in do sedaj sem jih dobila vedno, ker imam tudi tokrat krajši MV (v 23T 21 mm in lijakasto odprto znotraj ob pritisku na maternico) jih bom po vsej verjetnosti dobila ob naslednjem pregledu spet (takrat bom upam da v 28T in da bo vsaj še malo zaprtega MV).
Zanima me, kako vplivajo ta zdravila na plod v smislu dozorevanja – ali imajo pomemben vpliv oziroma ali je otrok, ki prejme taka zdravila ob morebitnem prezgodnjem porodu na splošno zrelejši ali gre zgolj za omejeno delovanje na pljuča in še to samo omejen čas? Brala sem namreč, da naj bi ta zdravila držala le 14 dni, potem pa izgubijo učinek?
Pa še tole; kakšna dinamika krajšanja MV v nosečnosti je “normalna” in kdaj je dinamika tako hitra, da se MV opredeli kot popustljiv? Ali lijak na notranji strani avtomatično pomeni popuščanje MV?
Spoštovani,
lijak na notranji strani zgolj nakazuje, da se ustje odpira, vendar tega pojava nimamo dovolj dobro “naštudiranega”, da bi ga znali dobro interpretirati. za zdaj vemo, da je kratek MV tisti, ki je pred 24. tednom krajši od 15 mm in takšne nosečnice nosijo približno 50% tveganje, da bodo rodile pred 32. tednom. Vaša MV pri 21 mm torej ni kratek in zato ne narekuje prav nobenih dodatnih ukrepov. Tudi če bo pri 28 tednih krajši od 15 mm to ni več pomemben podatek. Zdravila za dozorevanje plodovih pljuč ob rojstvu v času do 14 dni po uporabi tega zdravila izboljšajo verjetnost preživetja in kakovosti preživetja ter zmanjšujejo verjetnost zapletov pri intenzivnem zdravljenju prezgodaj rojenega otroka na intenzivni enoti, odgovorno dajanje teh zdravil pa je takšno, ki vključuje resen razmislek o tem, kdaj pričakujemo porod. Če lahko z veliko verjetnostjo rečemo, da do poroda v naslednjem tednu dni ne bo prišlo, potem lahko uporabo zdravil za dozorevanje pljuč mirno odložimo na kasneje, ko se bo naše mnenje o grožnji prezgodnjega poroda spremenilo. Enkratna uporaba zdravila ne povzroča nobenih znanih posledic pri otroku, ponavljanje pa že lahko povzroča tudi nezaželene učinke in je primerno tehtno razmisliti, če velja zdravljenje kasneje še kdaj ponoviti. Sam bi po 28. tednu dal steroide nosečnici le, če bi MV povsem izginil, če bi prišlo do spontanega razpoka jajčnih ovojev ali če bi prišlo do krvavitve, ob kateri bi ne znal povedati, kdaj bo potrebno nosečnost zaključiti (predležeča posteljica, predčasno luščenje pravilno ležeče posteljice – abrupcija).
Pozdravljeni!
noseča 28 6/7.
meni so ta zdravila dali točno pred 15 dnevi, 4 odmerke (2xdan, 2 dni, sama sem se čudila in jih vprašala zakaj tako hitro. sicer sem bila sprejeta z izcedkom stare krvi, ki je ob pregledu več ni bilo – imam pl. previa marginal., do nmu, MV 39 mm).
torej to pomeni da da je sedaj ta verjetnost zapletov glede dihanja pri otroku, če bo prezgodaj rojen, večja, kljub temu da je dobil steroide?
omenili ste da ponavljanje dajanja odmerkov ima nezaželene učinke. kakšne in na koga-otroka?
zdaj torej lahko samo upam da ne pride do krvavitve, da bi mogli narediti cr, do 32 tedna?
kdaj lahko otrok sam zadiha ?
najlepša hvala vam za odgovor!
lp
Stvari niso črno/bele. Pri vsem tem gre bolj ali manj za oceno verjetnosti. Kortikosteroidi ki jih uporabljamo za zorenje pljuč zmanjšujejo imunski odziv in oponašajo stresni odziv organizma. To lahko omogoči infekcijam, da potihem napredujejo bolj kot bi sicer. Povzročajo tudi zmanjšano toleranco za glukozo in s tem višajo vrednosti krvnega sladkorja. Steroidi ne zmanjšujejo verjetnosti prezgodnjega poroda ampak ob prezgodnjem porodu zagotavljajo manj težav in boljše delovanje pljuč in ostalih organov. Ob ponovitvah dajanja verjetno zmanjša plodovo rast in nas lahko pahne v negotovost ali gre pri morebitnem zaostanku rasti le za nenevaren učinek zdravil ali za resnejši problem popuščanja posteljice ipd. Vseh učinkov verjetno še niti ne poznamo, vendar nekateri vseeno stavijo zgolj na prednosti in to nekritično. Za naslednjih 14 dni naj vas ne skrbi, ker je plod dobil steroide in bo ob morebitnem prezgodnjem rojstvu relativno dobro opremljen za zunajmaternično življenje.
Pozdravljeni!
Malo me vseeno skrbi tole krajšanje MV. Laično gledam; G.mi je v 22 tednu izmerila 26mm, potem druga G. v 23 tednu 21 z lijakom. Torej se je v enem tednu precej poslabšalo stanje, vsaj meni se tako zdi.
V 28. tednu imam predviden pregled MV in zanima me, če bi se izkazalo, da sem slučajno že kaj odprta (čeprav si srčno želim vsaj še malo zaprtega MV) ali me bodo zadržali v bolnici?
Kakšna je praksa v takih primerih? Verjetno dobim zdravila za dozorevanje pljučk, vendar ne vem ali me v primeru, da sem že nekoliko odprta avtomatično obdržijo v bolnici?
težko komentiram, ker sta v tedni dni MV merili dve različni zdravnici, na dveh različnih aparatih in morda z različnim znanjem in izkušnjami na tem področju. Razlika je prav lahko zgolj navidezna. Če bodo pri 28 tednih ugotovili, da vam grozi prezgodnji porod v zelo kratkem času, vas bodo seveda zadržali v porodnišnici in uporabili tudi zdravila za pospešeno dozorevanje plodovih pljuč. Trenutno jih ne rabite iz vsaj 2h razlogov:
1. ker je MV tudi pri 21 mm še zelo dolg
2. ker je plod za učinek zdravila še premlad.
Hvala za vaš odgovor.
Trenutno sem v 26. tednu, čez cca. 2 tedna imam ponovno kontrolo MV (od zadnjega merjenja so minili 3 tedni). Sicer mi občasno otrdeva trebuh ter imam včasih občutek, da me otrok brca direktno v nožnico, drugega pa ne.
Če počakam do naslednjega merjenja, ne bom nič zamudila, tudi če se kaj dogaja v zvezi z MV, pa tega ne zaznavam (recimo nimam obilnega izcedka, močnega pritiska v nožnici in bolečih krčev)?
spoštovani,
dokler se otrok ne rodi nepričakovano, ničesar ne zamujamo. Zamudili bi le, če bi nas porod povsem presenetil, kar pa je iz vašega dopisa malo verjetno.
Pozdravljeni!
Trenutno sem v 28 tednu moje tretje nosečnosti in po 5 tednih sem imela kontrolno merjenje MV v okviru raziskave – isti G in isti aparat. V 23. tednu izmerjeno 21 mm in nad tem lijak Y.
Po 5 tednih v 28. tednu izmerjeno 24mm brez lijaka – očitno je izginil? MV naj bi bil stabilen in se glede na dolžino od zadnjič ne krajša.
Sem pa dobila injekcije za dozorevanje pljučk (ne vem zakaj – morda zato, ker sem omenila, da mi pogosto otrdeva trebuh že nekaj tednov in ker je G rekla, da ima otrok glavico nizko, drugega se nismo pogovarjali, ker je bilo malo časa). Je rekla, da je zdaj ravno pravi čas za te injekcije, da pa ni videti, da bi me kmalu čakal porod.
Zaenkrat se otrok še ni nič umiril, me pa zanima ali ta injekcija vpliva tudi na počutje mamice – namreč zvečer sem čutila nemir in tudi ponoči sem zelo slabo spala, zdelo se mi je, da mi trebuh otrdeva več kot ponavadi, nisem se mogla umiriti in sprostiti in zaspati. Je lahko to posledica teh injekcij?
spoštovani,
ne vem, kaj naj rečem? Nekateri s temi injekcijami za plodova pljučka rokujejo kot bi ne šlo za diferentna zdravila z nekaj znanimi in mnogo neznanimi učinki na razvoj ploda. Samo zato, ker zdravilo res ne povzroča odpadanje rok in nog ali vodenoglavosti pri otroku to še ne pomeni, da je modro nekritično odmerjati zdravilo pri vsaki nosečnici, ki je malo zmedena zaradi težavic, ki jo pestijo. Takšno kolegico bi vprašal, če bi sama sebi res odmerila steroide v enaki situaciji ali bi morebiti vseeno počakala teden, dva ali celo do takrat, ko bi se res pojavil problem?!? Otrdevanje maternice ni znak bližajočega se poroda, vaš MV pa je dovolj dolg in nikakor ni prekratek. Indikacije za Flosteron pri vas torej ni bilo. Zelo verjetno je bila tudi vaša vznemirjenost deloma posledica zdravila, malo pa tudi nepotrebnega strahu pred prezgodnjim porodom, ki ste ga nehote povezovali z odmerjenim zdravilom. Če smem biti malo banalen: stavim 100 :1, da boste rodili po 34. tednu nosečnosti!
Pozdravljeni!
Ponovno bi potrebovala vaše mnenje. Trenutno sem 3. noseča in sicer 31 2/7. Otrok je težek cca. 1550g.
V 28 t mi je bil MV izmerjen 24mm, danes pa le 3 mm in od znotraj se odpiram, kot sem razumela G. Merila je ista G na isti aparaturi.
Ali je sploh kaka možnost, da sem še kaka 2-3 tedne nosečaali pa je to zelo kritična situacija? SIcer je rekla, da sprejem v bolnico ni potreben, ker je otrok pravilno obrnjen in še ni znakov, da bi se porod začel.
Še vedno mi ni potrebno strogo ležat, le izletov in daljših sprehodov in naporov naj se izogibam.
Pa še tole; trebuh mi ves čas zelo otrdeva, G je rekla tudi, da če bi me od zunaj odpirali, bi se rzširila za kake tri cm.
Po vaših izkušnjah, kako resna je zadeva? Res bi rada dopolnila vsaj 34. tednov. Vem da je vse samo ugibanje, samo ali sploh lahko računam na kaj takega ali je to zgolj znanstvena fantastika?
V vašem konkretnem primeru bi se sam odločil za dodajanje progesterona 3 x 200mg (Prometrium) dnevno, dal pa bi tudi injekcijo za dozorevanje plodovih pljuč. Če je bil MV izmerjen korektno, obstaja vsaj 50% verjetnost, da boste res rodili še pred 34. tednom.
Hvala za hiter odgovor. MV je bil po vsej verjetnosti izmerjen korektno, ker sem v raziskavi. Zdravila nisem dobila nobenega. Injekcije za razvoj pljučk pa v 28. tednu.
Torej je situacija res kritična. Kar groza me je, da bomo imeli nedonošenčka, ki bo gotovo moral na intenzivno.
Naj zdaj raje počivam?
aha! potem ste injekcije že dobili? Potem jih seveda ne ponavljamo, ampak zdaj je, kar je. Sam bi se zanje odločil šele zdaj. No, kar zadeva intenzivne je ta pri 32 tednih povsem druga kot pri 26 ali 27 tednih, torej mislim, da pretirane skrbi niso potrebne. Običajno potrebujejo le še nadzor temperature, morda rahlo podporo dihanju in hranjenje.
Se opravičujem, ker vas spet nadlegujem z vprašanji.
Ali naj sedaj le čakam, da dobim popadke ali pa mi odteče voda?
Kaj je bolj verjetno; popadki ali razpok?
Bi morala biti pozorna še na kaj?
Ali je bolje da počivam ali pa to tudi v tem primeru nima vloge?
Ali tiste injekcije sedaj nimajo več nobenega učinka ali pa bo otrok zaradi njih vseeno imel manj težav pri dihanju kot bi jih imel sicer?
Bom lahko dojila ali naj pozabim na to?
Vem, sto vprašanj, pa nobenega točnoge odgovora. Kljub vsemu skušam biti optimist in upam, da zdržim še dva tedna. Morda pa vseeno ni tako nemogoče, berem, da so punce odprte 3 cm po več tednov…
ne vem, kaj je bolj verjetno in to tudi ni pomembno. Porod se začne na 3 možne načine (popadki, razpok – odtekanje plodovnice, krvavitev) in vsi so mejnik, ko je pač potrebno nekaj ukreniti v smeri rojstva zdravega otroka zdravi ženski. Morda pri toliko skrajšanem MV vsaj malo pomaga tudi počivanje in pa izogibanje večjim fizičnim obremenitvam, vsekakor. Seveda so nekatere tudi več tednov noseče ob odprtem MV, a to ni pravilo, na katerega bi se smeli zanesti. Dokler MV ni odprt, ste lahko še sproščeni, potem pa šteje vsak dan posebej. Tudi, če se otrok rodi prezgodaj, dojenje ni večji problem, le na začetku se zna zgoditi, da je treba mleko črpati in ga otroku dodajati preko stekleničke.
Pozdravljeni!
Sicer lahko vaš odgovor že predvidim, pa vendar. Včeraj sem bila hospitalizirana v bolnišnici in sicer zaradi “kratkega” materničnega vratu. Ta je v 25t meril 31 mm in je bila nakazana lijakasta oblika, zato me je ginekologinja naročila na ponovno merjenje. Včeraj, v 26t pa je MV znašal 18mm,zato me je poslala v bolnišnico. Tukaj je znašala dolžina 21 mm, oblika Y, ob pritisku se ne odpira. Dobila sem navodila za strog počitek, zvečer si moram v nožnico vstaviti 2 100 mg tableti Estima. Omenjali so tudi injekcije za razvoj pljuč, a zaenkrat nič konkretnega. Otroček naj bi malenkost manjši, kot je običajno. Pravijo, da je vsak dan dragocen in da je velika možnost, da prej rodim. Kolikor sem razbrala iz vaših odgovorov, še najbrž ni čas za tako paniko? Pa vendar so me precej prestrašili.
Hvala za vaš komentar!
Spoštovani,
pravilno sklepate. Noseči ste 26 tednov, to je 3 tedne več, kot je bil v raziskavah standard trajanja nosečnosti ob ugotovitvi, da je 15 mm in manj dolg MV lahko dejavnik tveganja za porod pred 32. tednom. Res torej ni nobenega razloga za paniko in tudi še ne za odmerjanje steroidov. Vsekakor se strinjam, da je smiselno MV še kdaj pomeriti, priporočam pa tudi vzdrževanje čim bolj naravne nožnične flore s pomočjo pripravkov na osnovi mlečne kisline. In če se še niste, se velja odpovedati spolnim odnosom.
Hvala za hiter odgovor. V bolnišnici mi na vsako vprašanje odgovorijo tako, da me vedno bolj prestrašijo in da sem dobila občutek, da bom že lahko vesela, če danes ne rodim. Spolnim odnosom sva se odpovedala že pred časom, ob drugih težavah. Kako pa so smiselne tablete estima v mojem primeru? Berem, da jih v 2. in 3. trimesečju ne priporočajo, ker lahko imajo vpliv na jetra. In kater pripravek na osnovi mlečne kisline priporočate? Še enkrat hvala in vse spoštovanje za delo, ki ga opravljate.
No ja, ni res, da bi zaradi Estime prihajalo do jetrnih težav, še zlasti ne, v kolikor se jih uporablja vaginalno (mimo “prvega jetrnega prehoda”). Pravzaprav je progesteron kot koristen dokazan zgolj in samo v 3. tretjini nosečnosti. Škoditi torej Estima ne more.