zdravila, literatura – prosim
Pozdravljeni!
Za seminarsko na faksu moram čimbolje raziskati področje zasvoljivih zdravil v farmaciji in zakonodajo, ki te stvari ureja.
Zanima me tudi primerjava z ostalimi državami, EU, …
Prosila bi vas, če mi lahko priporočite kakšno literaturo, internetne strani, karkoli.
Malo sem obtičala in bi bila resnično vesela Vaše pomoči.
Hvala!
Spoštovana kolegica!
Zdravila, ki vsebujejo narkotične in psihotropne snovi ureja glede predpisovanja in izdajanja Pravilnik o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini, ki je bil izdan na podlagi Zakona o zdravilih in objavljen v Ur. l. RS št. 59/03. Oglejte si člene od št. 38 do 46. Ta pravilnik je bil dopolnjen s Pravilnikom o spremembah in dopolnitvah pravil o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini, ki pa je bil objavljen v Ur. l. RS št. 114/03. Te spremembe se nanašajo ravno na Vašo temo.
Sicer pa droge in psihotropne snovi sodijo v domeno Sektorja za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog, ki deluje na Ministrstvu za zdravje. Ta sektor pripravlja tudi zakonodajo v zvezi s prepovedanimi drogami. Svetujem Vam, da si ogledate tudi to zakonodajo in sicer:
– Zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami (Ur.l.RS št.
108/99)
– Zakon o preprečevanju uporabe prepovedanih drog in o obravnavi uživalcev
prepovedanih drog (Ur.l. RS št. 98/99 in 02/04)
Zanimiva za Vas bo tudi Uredba o razvrstitvi prepovedanih drog, kateri je priložen seznam prepovedanih drog , razdeljen v kategorije in je objavljen v Ur.l. RS št. 49/00. Ta uredba določa razvrstitev drog glede na resnost nevarnosti za zdravje ljudi, ki je lahko posledica zlorabe. Razvršča jih v skupine I, II in III, kar boste našli tudi v našem pravilniku, ki obravnava zdravila in sem ga omenila zgoraj.
Lahko pa si ogledate tudi spletno stran Urada za droge, ki je deloval pred ustanovitvijo Sektorja. Ta stran je dosegljiva še danes na Najdi.si. Na njej so objavljene aktualne novice, članki projekti, dokumentacijski center,….
Na spletni strani Ministrstva za zdravje pa si lahko ogledate v področju zakonodaje še mednarodne konvencije, ki obvezujejo Slovenijo in se tudi nanašajo na mamila in psihotropne snovi. To so:
– Konvencija Združenih narodov proti prepovedani trgovini z mamili in
psihotropnimi substancami
– Enotna konvencijo o mamilih
– Konvencija o psihotropnih substancah
– Uredba o ratifikaciji Memoranduma o soglasju med vladami…(naštetih
je več držav)… in programom Združenih narodov za nadzor nad mamili.
Morda sva pa sedaj malo porinili Vaš voz naprej. Upam, da boste iz vsega tega potegnili kakšno dobro idejo. Želim Vam, da z nalogo čimbolj uspete.
Lepo Vas pozdravljam!
Najlepša hvala za tako izčrpno pomoč – zelo ste mi pomagali!
Forum je zaprt za komentiranje.